Autor Tema: Predavanje - GRAVITACIJSKI VALOVI - NOVA ERA ISTRAŽIVANJA U ASTROFIZICI  (Posjeta: 983 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beorn

  • Moderator
  • AstroUmotvorac
  • *
  • Postova: 6485
  • Lokacija: Zagreb
  • Spol: Muški
Predavanje Vibora Jelića GRAVITACIJSKI VALOVI - NOVA ERA ISTRAŽIVANJA U ASTROFIZICI.

Četvrtak, 15. ožujka 2018. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Trebalo je više od 45 godina istraživanja da bi znanstvenici uspjeli izravno detektirati gravitacijske valove. U doba dok su ljudi na Zemlji otkrivali vatru, dvije crne rupe spiralno su padale jedna prema drugoj i pritom emitirale gravitacijske valove. Ti su valovi prije dvije godine stigli do Zemlje i izazvali mreškanje prostorvremena od samo 1/1000 promjera protona.
Te gotovo zanemarive promjene detektirane su s pomoću LIGO interferometra. Po važnosti ovo je jedno od najvećih otkrića u današnjoj fizici i astrofizici te ne iznenađuje da je ovogodišnja Nobelova nagrada iz fizike upravo dodijeljena za ovo otkriće. Predavanje će obuhvatiti kratki povijesni pregled istraživanja gravitacijskih valova, mehanizme nastanka, izazove detekcije te revoluciju istraživanja svemira koja je upravo počela.

Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Područja su njegova istraživanja eksperimentalna kozmologija i radioastronomija. S pomoću radioteleskopa LOFAR aktivno sudjeluje u detekciji zračenja stara oko 13 milijardi godina, iz razdoblja nastanka prvih zvijezda u svemiru.

Izvorna poveznica:
http://www.matica.hr/zbivanja/predavanje-vibora-jelica-gravitacijski-valovi-nova-era-istrazivanja-u-astrofizici-2348/
Teleskopi: Antares - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Beba - StarTravel 80, Lutonja - Meade 5000 80mm triplet
Dalekozori: Lunt LE 7X50 Magnesium, Bresser 10X50
Montaže: Skywatcher EQ6Pro SynScan modificirana, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 600D, QHY5L-IIm