Pod dojmom lošeg promatračkog tjedna, a bit će da je i sparni petak kumovao, odlučih poslije posla potražiti povoljnija motrilišta u bližoj okolici. Naime, ideju mi je dao Ach spomenuvši kanal S O. Dosjetih se da isti kanal prolazi par kilometara od moje kuće. Uz nagovještaj olujnog vremena uputih se u Obrež i Obrešku šumu. Nakon pet kilometara vožnje našao sam se u kanalu. Kanal je obrubljen nasipom dovoljno visokim da zaklanja direktnu rasvjetu Zagreba i obližnjih naselja. Problem bi mogli predstavljati prolazeća vozila, a to se da riješiti dubljim ulaskom u kanal. Dno kanala nema asfaltiranih platoa, samo dobro utabane staze. Sljedeći problem je upitni stupanj miroljubivosti lokalnog stanovništva po izlasku iz obližnjeg night cluba (čitaj birtije). Ajde, vjerujmo da su ljudi po defaultu dobri. Ipak najveću brigu činila mi je loša reputacija motrilišta, u narodu ružno nazvan fukodrom. Očito ima puno više zainteresiranih za borbu protiv svjetlosnog zagađenja. Uz težah uzdah pomirih se s činjenicom da je za znanost potrebno položiti žrtvu. Odluka je pala, a pala je i kiša. Motriliše je dobar kandidat, treba ga obići noću, idem dalje.
Nakon idućih pet kilometara, na oštrom zavoju, ravno napuštam asfalt i po odličnom makadamu, nakon petstotinjak metara zalazim na veliku livadu okruženu divljom šumom. Šareni fazan glupavo se šeće na rukohvat, ne previše uznemiren, a ženka je izvela mlade na cestu da djeca vide auto. Pitoreskna slika prikaza prvih ljudi u Edenu.
Smetaju me dvije lovačke čeke u blizini. Noću si ne bumo dobri pomislih, netko će biti višak. A znam i tko. Inače generalno mi se sviđa, nebo je prostrano na sve četiri strane svijeta, pod uvjetom da šumska vlaga ne navuče maglu. Nema platoa (nisam istražio), dakle nije za fotografiranje, samo za korištenje lako pokretne tehnike.
Dosta je bilo namakanja po pljuckavoj kiši, sve znam, kilometri i pozicije su registrirani. Sada treba naći kompanjone s foruma za noćno izviđanje. Rečeno učinjeno. U nedjelju je pala prva noćna akcija.......