Mi smo amateri i tako se trebamo postaviti, nemojmo se sada ovdje prepucavati, imam prijedlog.
Sve što ove godine budemo radili, predstavimo to kao dio IYA 2009. Ne trebamo sada izmišljati čudesa i potrgati se oko stvari koje ne želimo ili ne možemo napraviti. O ovome je netko drugi trebao prije razmišljati ali nije, zato se mi sada time bavimo. Nećemo na sebe preuzeti njihov teret odgovornosti, tko ih jel… mi imamo svoje aktivnosti.
Bavimo se amaterskom astronomijom i iskoristimo svaku priliku da u tim aktivnostima istaknemo da je ovo Međunarodna astronomska godina. I to je to. Ne trebamo organizirati lijepljenje plakata koje nemamo, ne trebamo organizirati skupove i manifestacije za koje nemamo novca, ne trebamo puno toga. Radimo ono što možemo, a to je da svoje aktivnosti predstavimo (i) kao dio obilježavanja IYA 2009.
Budemo li komunicirali s medijima, to ćemo spomenuti, budemo li držali predavanja u sklopu škola, to ćemo istaknuti, nećemo tiskati letke i brošure jer nemamo novca za to, no budemo li kojim čudom došli do promidžbenih materijala, jer netko je dobio lijepu svotu novca i za to, naravno da ćemo ih dijeliti i isticati.
Ni od koga se ne traži da sada napravi čudesa. Čudesa trebaju napraviti oni koji su plaćeni, a do sada nisu ništa poduzeli i njih jedino čudo može opravdati. Prestanimo se baviti njima.
Dakle, napišemo kakav tekst za medije, bez obzira ima li direktno veze s IYA 2009, ali na kraju nadopišimo da je ova godina proglašena Međunarodnom astronomskom godinom 2009. Snimimo li fotku, u opisu napišimo da je snimljena za vrijeme Međunarodne astronomske godine 2009, stavimo link, može i na IYA 2009, a može i na HR IYA 2009 stranice, ako vam nije mrsko, sasvim svejedno. Mislim da to neće biti neki veliki problem. Što mislite o ovome?