Slozio bih se donekle da bi prioritet trebalo dati uvodenjem u skolstvo astronomije, odnosno dignuti na visu razinu onako kako se predaje. O tome bi najprije trebali reci profesori i, najvaznije, dati prijedloge kako poboljsati. Oni se neposredno ukljuceni u taj problem. U okviru HAD-a imamo sekciju za skolstvo i dosta je aktivna, mada malo s problemima. Popularizacija je jako vazna, da se siroki sloj ljudi upozna s najnovijim dostignucima ali i naobrazbe onih "zakasnjelih" koji nisu imali prilike cuti vise o tome sto je Svemir ili sire znanost. Nesto kao Horizon, medutim mi smo jos svjetlosne godine od takovog, najvise radi toga jer se ide za jeftinom popularizacijom tipa Big Brother. Ako MARKOPZ misli ozbiljno, a vjerujem da je njegova izjava cinicna, za takovo sto onda se toga treba kloniti kao vrag tamjana. Mogao bih nabrojati nekoliko primjera gresaka znanstvenika kada umjesto ozbiljnog rada u sirenju rezultata idu u medije. HRT objavi svjetski rezultat, 15 min znanstvenik ima priliku biti popularan a onda padne u izolaciju. Ozbiljnom popularizacijom tek mozemo razmisljati kada smo jedinstveni i kao grupa pokazemo svu nasu vrijednost. Ima primjera kada se netko kao individua probije sa svjetskim rezultatima (Korado) i tada sigurno dode u medije. Medutim o rezultatima mnogih koji imaju lijepe rezultate ali ipak nisu svjetski, a na tim ljudima stoje temelji znanosti, o nima se nezna. Npr. nas institut Ruder ima reputaciju jer se spominje kao ustanova kada se netko od znatsvenika probije u medije sa rezultatima. Afere za jeftinu reklamu mu ne trebaju, ili da netko ode u Big Brother.
Najveci je problem sto mnogi mladi ljudi, kreativna djeca, nemaju prilike u ranoj dobi samostalno naci mjesto gdje svoju kreativnost mogu razvijati. U Zagrebu mogu doci na zvjezdarnicu (u skoli nisam cuo o zvjezdama ali me moja znatizelja odvela na to mjesto) medutim gdje ta djeca mogu naci ostvarenje svoje maste drugdje, npr. Karlovac, Virovitica,... Tu amaterska drustva imaju odlucujucu ulogu i treba ih jako podrzavati. Moja suradnica (nije potrebno ime) iz Pule svoje je ostvarenje kreativnosti nasla u Visnjanu (tesko je to mjesto zvati amaterskim) a zatim krenula dalje. Dakle skolstvo je vazno ali moraju se odgajati, i brinuti o njima kao najdragocjenije sto imamo, kreativna djeca kojima je ionako skola samo dodadna naobrazba.