Malo pojašnjena mi treba.Nisam dobro razumio,da li smanjenje radijusa ,predstavlja povečanje ili umanjenje protoka vremena. Mislim da po TR trebalo bi biti uvečanje.E sad ,okretanje prema "nazad" , dali kretanja prema granici crne rupe koje znači izvrtanje vremena znaći u stvari
vračanje vrimena unazad što bi bilo u suprotnosti sa ponašanjem mase.
Ovo su jako spekulativne stvari i načelno je vrlo nategnuto, ako ne i nemoguće govoriti o fizici unutar crne rupe. Ali probat ću ti vrlo oprezno odgovoriti na ovo pitanje.
Odmah valja napomenuti da se radi o matematičkom modelu, te je svaki iskaz isključivo čista interpretacija onoga što nam daju matematička rješenja i ništa više.
Einsteinova jednadžba gravitacije iako je vrlo elegantnog izgleda, nije upotrebljiva na prvu ruku. Ona je napisana u takozvanom tenzorskom obliku, kao skup nelinearnih diferencijalnih jednadžbi koje treba prvo riješiti da bi se mogle koristiti, a to je teško. Jedno od rješenja ponudio je već 1919 godine Schwarzschild za slučaj mase homogene kugle. O čemu govori ta jednadžba?
U matematici postoje veličine koje opisuju metriku nekog prostora. One su smještene u diferencijalnu jednadžbu, takozvanu prvu kvadratnu formu, koja definira geometriju tog prostora. Jednadžba sadrži prostorne i vremenske koordinate, metričke veličine i masu. Dakle njegova jednadžba opisuje sva geometrijska svojstva nekog prostora pod utjecajem kuglaste mase. Ona su različita od geometrije prostora kakvog mi poznajemo.
E sada, čisto matematički gledano, ako stavimo da se neko tijelo nalazi unutar crne rupe iz jednadžbe proizlazi da prostorne koordinate postaju vremenske, a vremenske prostorne. Kako, načelno ništa komplicirano, ali ovo uistinu nije mjesto za ulaziti u te detalje. Praktično, to znači da daljnje padanje tijela prema centru crne rupe nije više prostorno kretanje, nego protok vremena. Jasno?
Tu se priča i završava jer svaka daljnja intrepretacija ovog inače jednostavnog matematičkog pokazatelja prelazi u sferu mašte.
Ne znam da li sam imalo bio od koristi i uspio ovu priču bar djelimice rasvijetliti ili sam vas samo umorio.
To su teška, granična pitanja i osobno ne volim s time previše mučiti glavu. Da parafraziram njemačkog filozofa 20.stoljeća Wittgensteina : O čemu se ne može govoriti, o tome treba šutjeti. Bar za sada.