Pozdrav!
Onda je prvi zarib sto se tice svemirskog iskustva. Zaletih se s podatkom koji procitah, a ne provjerih.....

Toliko o nasim novinarima. Dobro da su i onih 1/8 stranice posvetili tome.
Ja vec iz iskustva znam da treba dvaput provjeriti kad nesto napise nas novinar.
Jos je dobro kad nesto samo prepisu iz drugih medija, ali kad idu sami pisat neki clanak onda se svasta da procitati.
Ali s druge strane rijec je o robotskim letjelicama, satelitima i avionima, ali u svemirskoj tehnologiji prijevoza ljudi nemaju iskustva. Smatram da je taj dio bitan i puno zahtjevniji od satelita i sondi, a avione da ne spominjem.
Konstruktorska i sigurnosna rjesenja su kljuc problema. Kod satelita i sondi ne brine ih povratak, oni odu i ostaju tamo. Kod letjelica ovakvog tipa jako je vazno, u prvpom redu sigurnost povratka posade, a onda i odnos utroseno-dobiveno. Mislim da se naredne godine pokazati.
True, true ali ce na debelo suradivati s Nasom koja ima dovoljno iskustva na tom podrucju.
I kako je na kraju zavrsio X-33?Ako su problemi rijeseni, zasto je projekat stao?
Nema suskavaca, nema letjelice. Nakon tehnickih problema Nasa je odustala od letjelice i prestala financirati razvoj (hm da, jesam li spomenuo da je i tu letjelicu razvijao Lockheed Martin

). Lockheed je nakon nekog vremena uspio rijesiti te tehnicke problema ali je onda vec NASA, valjda vidjevsi da se Kinezi ne sale, odustala od tog koncepta i pocela planirati razvoj letjelice koja moze i dalje od Zemljine orbite tj. sadasnji CEV iliti Orion. Cini mi se da je Lockheed htio sam razviti letjelicu ali procijenili su dam im se to na isplati bez Nase.
Pa na Mjesecu bi prvi mogli zavrsiti Kinezi, makar je to relativno nepredvidivo. Ali mislim da prije 2010. ili cak 2015. o tome ne mozemo niti razmisljati. Trenutno je problem u orbitu, a kamo dalje.
Ja mislim da su ipak u najvecoj prednosti Ameri pa onda redoslijedom Rusija i Kina jedna drugom uz bok, pa onda tek Japan, EU+Kanada i daleko iza Indija.
Nema vise utrke iz doba 50ih, 60ih i 70ih, niti onakvih proracuna koji bi podrzavali projekte velicine Apolla ili Sovjetskih mu konkurenata. A sto je mozda i najbitnije, nema one utrke za prestiz koja je tada vladala. Kada bi se to opet ucinilo "pozeljnim" kao 60ih, vjerujem da bi, uz danasnji razvoj tehnike u brzom periodu cuda stvarali...
Pozdrav!
Budi bez brige, meni sve ovo na veliko smrdi na ponovnu svemirsku utrku ovaj puta sa vise sudionika.
Bit ce kompeticije tko ce opet prvi na Mjesec doci, tj. tko ce biti drugi. Kina zeli pokazati da mogu i zeli se dokazati kao nova velesila, Rusija zeli opet biti prva svemirska sila, i zele bar ovaj put biti prvi buduci da im nije uspjelo za vrijeme hladnog rata,a Ameri radi ponosa nece htjeti dopustiti drugima da prije njih slijete na Mjesec.
I cini mi se da ce se odvijat ili se vec odvija svemirska utrka za Mjeseceve resurse, jer nijedna od vodecih drzava nece htjeti zaostati za drugima kad se pocne kopati po Mjesecu ili kad pocne cvijetat turizam na njemu. Sto pokazuje i cinjenica da sad najednom svi planiraju baze na Mjesecu a do sad vecinu Mjesec uopce nije interesirao ili uopce ne planiraju put na Mars pa ostaje samo jedan razlog za bazom na mjesecu.