Cijela ova rasprava je priločno dobar slučaj za proučavanje ponašanja grupa i pojedinaca, svakako zanimljiv psihološko-sociološki slučaj (ne mislim ovdje pogrdno, već čisto znanstveno).
Zanimljivo je promatrati kako tko i uz koga stoji od rasprave do rasprave ovog tipa... Tako će se strane svrstavati uvijek prema onome tko im je draži. Zanimljivo bi bilo, čisto iz znanstvenih pobuda, promatrati unutarforumski sukob, kada bi na suprostavljenim stranama bili uvaženi članovi naše forumske zajednice. Tko bi se onda i kako svrstao i iz kojih razloga... Neke podrške ovdje su do pred samo nekoliko mjeseci bile ne baš lijepe kritike na račun istih. Vrijedi i obrnuto. Sve se može iskopati po postovima i komentarima tekstova pa se pozabavite tim pitanjem. Ono što sam čuo neformalno, iz amaterskih i profesionalnih izvora, neću prenositi. Bilo je za moje uši, ne svačije, pa će za moje uši i ostati. Iako se doima licimjerno kada usporedim što sam čuo s ovdje napisanim...
No svi mi ovdje pripadamo jednoj grupi koja se naziva amaterima astronomima pa je normalno da se brani naš napadnuti član (vanjski neprijatelj uvijek ujedinjuje inače međusobno ne baš konzistentnu grupu). Stvar je u automatiznu. No u ovom slučaju smatram da je to pogrešan pristup. Tj. rasprava bi se trebal gledati iz segmenta odnosa pojedinaca u našoj astronomiji, a ne segmenta amateri vs. profesionalci. Niti su ovdje zastupljeni svi amateri niti svi profesionalci. Stoga je potrebno, ako se govori o tome, govoriti o razini sukoba dotičnih pojedinaca ili dotičnih dvaju udruga koje su u sukobu, a ne sukobu kompletne amatersko i profesionalne scene astronomije u RH. Uostalom i sami znate da profesionalnih astronoma nema, kada ne postoji niti studij astronomije u RH. Ima astrofizičara i sl. grana koje u jednom svom dijelu zahvaćaju astronomiju. Formirane su samo institucije koje smatramo profesionalnim astronomima, a ovdje nisu prisutne sve takve već samo HAD. Stoga je ovo rasprava sa HAD-om, a ne cjelokupnom profesionalnom astronomskom zajednicom u RH. Takav je bio i sastanak na Zvjezdarnici ZG. Stoga to treba i ostati rasprava s HAD-om a ne cijelom profesionalnom astronomijom u RH.
Dakle, zbog toga jer znam samo natuknice događanja, neću se svrstavati niti na jednu stranu. Stoga nemojte gore napisano smatrati podrškom bilo kojoj od ovdje suprostavljenih strana. U ovoj raspravi ostajem neutralan, koliko je to moguće. Već sam ovaj post će neki okarakterizirati kao svrstavanje na ovu ili onu stranu. Neću donositi zakljčke na temelju pojedinačnih dokaza za i protiv. Trebalo bi saslušati cijele priče obije strane pa onda presuditi. Tako bi trebali i ostali članovi foruma, IMHO. Automatizmom postupaka se samo produbljuje jaz. A koliko sam načuo cijeli slučaj će na kraju presuditi sud RH na jednoj od svojih razina, zavisi do koje poslani papiri dođu.
Ovdje je riječ o privatnom sukobu dvije osobe, najviše dvije udruge, a ne sukobu amateri-profesionalci (iako ga uzdižete prema toj razini). Stoga je taj sukob trebao i ostati između tih udruga/pojedinaca a ne se povlačiti po forumu. Ionako će na kraju presuditi sud RH, a ne forum. A ako forum već presuđuje na razini suradnje i dijaloga, onda nikako ne može i ne smije na temelju sukoba dva pojedinca ili dvije udruge presuditi o međusobnom odnosu cijele amaterske s cijelom profesionalnom astronomijom u RH. Niti su AUV cijela amaterska, niti je HAD cijela porofesionlana astronomija u RH (i jedna i druga suprostavljena strana to mora imati na umu, a očito je da nemaju!). Glupo je i nepotrebno sukob voditi na takve kolektivne razmjere.
Ukoliko dođe do razine da se pokušava nešto odlučiti u ime amatera, ili im nametnuti, onda treba reagirati. I ta reakcija u tom slučaju mora biti brza, snašna i jedinstvena. A ne da se opet svatko svrstava na svoju stranu unutar amaterske astronomske zajednice. Tužna je činjenica o nekomunikaciji, pa čak i međusobnim objedanjima unutar amaterske astronomije (ni profesionalna nije imuna na to, pa je očito je riječ o problematičnoj karakteristici našeg društva, a ne problema ograničenog na astronomiju). Za sada se ne moramo uzrujavati, takvih događanja još uvijek nema. No svakako, zbog pitanja međuodnosa, je trebalo na vrijeme upozoriti na pitanje podnošenja izvještaja. Ako smo na kolektivnom sastanku na Zvjezdarnici Zagreb odlučili poboljšati komunikaciju, to je trebalo i ispoštovati tj. trebalo je odmah reči "ja nisam vaš koordinator, akcije i izvještaje radite preko svog koordinatora, a mi možemo normalno surađivati u međusobnim prijektima na korist obije strane". Izostanak toga je motor ove rasprave, koja je u međuvremenu otišla u sasvim krive vode. I naravno je da će kao takva dati sasvim krive, štoviše nepoželjne, rezultate.
Manjak komunikacije uistinu postoji i potrebno je osigurati dotok informacija na ovaj ili onaj način. Zasigurno taj protok neće ići preko strana koje su međusobno sukobljene. Stoga nam treba vanjski izvor informacija neovisan o unutarastronomskim sukobima na bilo kojoj razini. Inače se ovakva sitacija u našoj astronomiji samo nastavlja a nikako ne razrješava.
Drugim riječima potrebno je još mnogo rada da se ostvari bilo kakav napredak, kako u odnosima, tako i u razvoju astronomije u RH. I taj rad je potreban na obije strane RH astronomije. Kako na pojedinačnoj tako i na skupnoj razini.