A gle, to smo raspravili na samome početku,
pogledaj ovdje, prisjetio sam se svega jer sam to opet morao sve pročitati da bih dobio sliku stanja. Štos je da je početak obilježavanja IYA 2009. u Hrvatskoj bio takav da nitko nije prstom mrdnuo, da nismo znali ni tko pije ni tko plaća, bili smo totalno obezglavljeni pa smo sve morali sami. Kako nije bilo nikakvih službenih smjernica ni od koga, započeli smo sve od čiste nule i rekli da ćemo u 2009. godini sve naše aktivnosti predstavljati (i) kao aktivnosti povodom Međunarodne godine astronomije jer nismo imali nikakvog koordinatora za to. U hodu smo se povezali s Dankom i HAD-om, a to je ono vrijeme kada je postojalo veliko nepovjerenje u odnosima između amatera i profesionalaca. Kasnijih mjeseci uspjelo se dogovoriti zajedničke aktivnosti amateri - HAD i to se je održalo zajednički. Dio toga imate ovdje na forumu i na Zvjezdarnici, a dio se nalazi na stranicama MGA.
No, osim zajedničkih aktivnosti, postojalo je puno onih koje su bile isto posvećene Međunarodnoj godini astronomije ali se nisu posebno naglašavale kao takve. Na primjer, održavala bi se predavanja i na njima bi se istaknulo da je ta 2009. godina, Međunarodna godina astronomije, no ostatak predavanja je imao svoju temu i više se ne bi spominjala IYA. Takve aktivnosti nisu bile u uskoj vezi s planiranim akcijama nacionalnog koordiniranja, ali je imalo veze s amaterima i s IYA. Jednostavno, imamo premalo vremena analizirati svaki pojedinačni slučaj i raspravljati je li to spada ili ne spada u konkretno obilježavanje IYA po "pravilima". I zato kažem, pregledajte popis i odlučite, kao što je to napravio Bobo, ono čime ste se bavili, vi najbolje znate je li svaki vaš konkretni slučaj aktivnosti bio ili nije povodom IYA.
Ja sam iz popisa izostavio one aktivnosti u kojima nije bilo građana, znači ona astronomska promatranja koja radite i danas "za svoj gušt". Sve drugo sam stavio na uvid vama pa vi sada to pregledajte i izdvojite ono što tu ne pripada. Isto tako, ako ste radili nekakva promatranja ili snimanja i objavili ih u javnosti, i ona mogu biti promicanje IYA 2009, ako se uz njih navelo da su napravljena u Međunarodnoj godini astronomije 2009. I to smo
također rekli na početku.
Ljudi, imamo svega desetak dana da to sve prikupimo i pošaljemo, nemojmo opet diskutirati o onome što smo diskutirali prije gotovo dvije godine. Sve vam piše na linku koji sam dao, uzmite si pola sata vremena i pročitajte to da ne gubimo dragocjeno vrijeme kojega nemamo puno. Idemo to odraditi kako treba, najbolje što možemo jer i
to će biti više nego što je sada.
Trenutno službeno stanje je:
U Hrvatskoj nitko ništa nije radio niti napravio povodom Međunarodne godine astronomije 2009. Treba li nam takva slika o nama u svijetu?