Ne sviđa mi se ideja da od nekakve grupe, bez obzira tko u njoj bio, moram tražiti (pr)ocijenu je li ono što radim "dopustivo" ili nije. Ako je ovo što sam pročitao u toj mailing listi istina, onda ne želim surađivati s takvim ljudima, a još manje šutjeti i držati prste k sebi da ne bih slučajno povrijedio ego nekoga iz grupe za procijenu dopustivosti.
Ako je sasvim normalno da nam lažu, da nam muljaju, da manipuliraju nama i informacijama, da vrijeđaju, bez obzira bio to ja osobno ili netko od kolega astronoma ili prijatelja, onda je ovo društvo otišlo k vragu. Ako bih ja trebao sagnuti glavu i pokunjeno čitati kako o nekome pišu da je manje vrijedan jer nema fakultetsko obrazovanje, jer se bavi hobijem na takav način da nema novca za "pravi" balon, pravu kameru, da ne može dobiti znanstveno revolucionarno vrijedan podatak iz svega toga, čitati kako ga se proglašava šarlatanom i slične gadosti, onda neću, jer će to sutra pisati o nekome drugome od nas. Prave od nas ljude koji se više ne usuđuju ništa reći niti napisati, pokušavaju nam usaditi osjećaj krivnje i manje vrijednosti, bojazan da se nekome ne zamjerimo!!! Alo ljudi, jel to samo ja vidim? I da, pokazat ću prstom na ono što ne valja. Najbolji su im oni što šute i (kao) ništa ne rade. Njih nitko ne primijećuje pa nema razloga da ih se napada.
Ni ja nisam bezgriješan (ima li takvih uopće?), imam gomilu mana, ali je moje strpljenje pri kraju, koliko se god trudio uvjeravati da nije sve tako crno kao što se ovih dana prikazivalo, na kraju uvijek ispadne da sam u krivu. Ili sam prenaivan, ili imam krive informacije, ili nešto definitivno u cijeloj ovoj stvari ne štima? A da ne štima, mislim da se vidi iz daleka. Sad više nije uopće važno tko je tko, tko je kriv, a tko prav. Riječ je o NEPRAVDI koja se svakodnevno vrši nad ljudima i udrugama. I to od koga i u koju svrhu? Zna li itko odgovor?