Prometej nije razvoj ljudskog drustva ...IMO
Prometej (na sto se taj izraz odnosi moze se interpretirati iz raznih perspektiva)
nam "je dodjelio" onu prvu iskru (vatru) svijesti ,
koja nam daje indentitet covjeka i zapocinje nas put spoznaje prirode i samoga sebe..
mi sami razvijamo drustvo............IMO
Dakle što bi Swift rekao Prometeju? A što Prometej Swiftu? Bi li se usuglasili oko nekog društva koje bi razvili za ljude?
ne vidim u kojem smislu bi "prometej" i swift mogli razgovarati.
"prometej" je napravio (radi) svoj posao korektno,
dok Swift kritizira na koji nacin smo se izgubili na putu koji moramo sami proci...........
.drustvo za ljude ne moze nitko razviti , to moraju ljudi sami,..inace niti su ga dostigli niti bi funkcioniralo.
(((drustvo proistjece iz pogleda koji imamo na svijet, kako ga vidimo i sto nam on predstavlja,
ako zelimo evoluciju drustva treba nam novi pogled ,moramo se potruditi vidjeti
sire i dublje ,od danasnjeg svakodnevnog svjetonazora)))
To je korak koji moramo napraviti sami,osloboditi se bogova i njihovih instant prosvjetljenja zivjeci
u njihovim sjenama,po njihovim pravilima do kraja "ovog" zivota
(ignoriranje same biti covjeka kao razumnog bica)
i konacno steci malo vise povjerenja u sebe i svoje mogucnosti .. s druge strane moramo se osloboditi
podsvjesnih poriva, nasljedja bioloske evolucije , koje nema sto raditi u razvoju drustva koje se
vise ne i ne bi smjelo razvijati po nacelima evolucije (na zalost vidimo da su mnoge karakteristike
bioloske evolucije reflektirane u nasu danasnjicu kako mentalitet tako i gospodarstvo,politiku ...)
.. konacno oslobodjenje od straha od neizvjesnosti i prihvacanje odgovornosti za svoju sudbinu oznacit
ce da smo potpuno odrasli ...
.. ja "vjerujem" da mi imamo potencijala ostvariti realan "raj"(umjesto da cekamo onaj
poslje smrti "bogom dani"),inace ni ne bi kritizirao ono sto radimo danas i gubimo vrijeme...
no put je to kao onaj preko trnja do zvijezda,mozda ga i zato nitko nece prihvatiti

...IMO