Moj zazaključak u vezi sa moralom i etikom je taj da, bez obzira bili oni vezani uz religije ili uz ateizam, u biti im je osnovni cilj da u
ljudskom društvu evolucijski skokovi (nazvao sam ih faznim prijelazima po karakteru prijelaza između agregatnih stanja, a naročito
od kada znam da se pretpostavljena kozmička inflacija naziva faznim prijelazom) prestanu biti nagli, kratki i nasilni već da što više
imaju karakter laganog evolucijskog i što bezbolnjeg procesa ( umjesto divljeg i revolucionarnog).
Tocno je da prijelaz mora biti proces individualnog "osvjestavanja", nikakve
revolucije ne mogu poluciti uspjeh u napretku drustvenog poretka,temeljene na uvjeravanju, manipulaciji i represiji,
a ne na individualnom razvoju svijesti te njihovi proizvodi , bili oni i sa ma kako pozitivnim principima,
na kraju ce ponasanjem biti degradirani na nivo prihvatljiv trenutnoj razini osvjestenosti vecine...
S druge strane ,mislim da je takva tranzicija nemoguca unutar npr. religijskih zajednica , jer su one temeljene na
konceptu uvjeravanja i manipulacije (moguce je povuci dosta paralela sa revolucionarnim prihvacanjem predefiniranih nacela).
Tu ne spadaju osobno stecena duhovna uvjerenja i predodzbe (tesko je objektivno odrediti
sto je osobno ,a sto je steceno kroz djetinstvo uz uvjeravanja unutar religijske zajednice - ako su osobna uvjerenja slicna
religijskim treba se zapitati koliko su ona u stvari osobna)...
Mislim i da primjer trenutno aktualnog gospodarskog , ekonomskog i politickog koncepta temeljenog na nacelima bioloske evolucije
nije primjeren naprednijem drustvenom poretku.
Jos uvijek smo premalo odgovorni za stupanj tehnologije koji smo dostigli, i dok se tehnologija razvija
brzim koracima uzrokovajuci radikalne promjene u drustvenom poretku , zapostavljamo razvoj svijesti i odgovornosti ..
od obrazovanja do medija , jos uvijek prevladava misao slijediti nacela drustvenog poretka ispred
nacela morala - izviruci iz evolucijskog nacela opstanka i njegovih visih derivata,
sto uzrokuje razvoj uzrocno-posljedicne veze sa gospodarsko/ekonomskim mehanizmima koji se temelje na manipulaciji trzistem.
Takav put, resursi i teoretska neminovnost zemaljskih i svemirskih kataklizmi uzrok su pitanja imamo li vremena odrasti
gubeci vrijeme, sad vec svjesno ignorirajuci probleme koji nas ocekuju...
-pojam pseudoznanost je logican, no pseudoreligija bas ne lezi kao nekakav objektivni termin iz pogleda izvan religijske zajednice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoreligion """pseudotheology, is a generally pejorative term applied to a non-mainstream belief system"""
Tko je tu pseudo i prema kome i zasto...?
Sto se tice razina broja stanovnika, to je po mojem misljenju direktno vezano uz tehnolosku evoluciju i njen uticaj na
koncept drustva, a ne nekakvu evoluciju svijesti....
pokušavajući ljude na nekim forumima uvjeriti u puno jednostavnije stvari
Vlastita misljenja i stavovi su ok, no samo uvjeravanje drugoga u svoje poglede zahtjeva dosta odgovornosti.
Razmisljanje i uvjeravanje ne idu zajedno. Ovo je ionako podrucje razlicitih misljenja i razmisljanja
bez nekakvih tvrdo definiranih dokaza....vise filozofija ,manje znanost - negdje se mozemo sloziti
negdje mozda ne, no ne bi trebalo biti razloga za ljutnju...IMHO