Zaboravi sam navesti i da su na prijelazu iz eocena u oligocen trave i savane počele preuzimati prevlast nad šumama, što je u skladu sa sveopćim zahlađenjem.
Istina je da se je, zbog odvajanja Antarktike od Australije prije oko 55 milijuna godina, te putovanja Antarktike prema jugu ovaj kontinent našao okružen novim, Južnim oceanom. To i položaj tog kontinenta počeli su djelovati na sve veće hlađenje Zemlje, te na nastanak ledenjaka i snježnog pokrivača oko Južnog pola. Ali hlađenje uslijed impakata ipak je bilo, u geološkim mjerilima, naglo, dok hlađenje kao posljedica tektonike ploča ide puno sporije.
Jedan od uzroka izostanka masovnog izumiranja prije 35 milijuna godina moglo bi doista biti to što je jedan krater nastao na visokim širinama, pa izbačena prašina i dim možda nisu zahvatili niti cijelu sjevernu hemisferu.
Inače, pod masovnim izumiranjem se smatra relativno nagli nestanak više od 50 ili 55 % živih vrsta. Čini mi se da je to iz knjige "Usponi i padovi evolucije" od Dagmar Roerlich iz 2005. godine.
Na sjevernoj hemisferi se je Panamska prevlaka zatvorila tek prije tri milijuna godina, što je usmjerilo tok morskih struja ka visokim širinama sjevenog Atlantika, gdje je došlo do povećanja oborina, pa tako i pojačanog padanja snijega, što je opet stvorilo ledenjačke kape na Grenlandu.
Korado je OK i svaka mu čast. Neovisno o njegovom predavanju smatram da asteroid Apofis ne bi mogao biti opasan za nas da smo mi jedno normaalno društvo kao što nismo. Ovako masovna histerija može prouzročiti veliku štetu i prije samog udara. Nezgodno bi bilo i kada bi Apofis opalio negdje u Evropu, jer se na našem kontinentu nalazi oko 143 nuklearnih reaktora, a Apofis bi na mjestu udra izazvao potre magnitude barem od devet.