[- ASTRONOMIJA -] > FIZIKA

Brzina svjetlosti i vrijeme

(1/5) > >>

dinomario10:
U zadnje vrijeme sam se puno bavio fizikom, tj. vremenom, prostorom, brzinom svjetlosti, uglavnom Einsteinovom teorijom relativnosti i kolko sam stvari pročitao i videa pogledao, na primjer ovaj dokumentarac (1/5) koji ima 5 dijelova od 10 minuta, te njihove komentare da su mi se neke stvari malo pomutile... (dokumentarac nemojte (još) gledati, ima i kraći video vezan uz moju temu, na kraju prvog pitanja.)

Prvo me zanima imaju li fotoni masu? Dvoumim se imaju li vrlo malu masu kao 0.0000000001 × 10^-999 ili tako nešto :D ili uopće nemaju nikakvu masu?

1.) Sada, kao kako su u ovom videu gore rekli:
Zamislite 1. osobu - Alberta koji u svemiru stoji na jednom mjestu u malom svemirskom brodiću koji ima reflektor na sebi (ali kao da je fokusirano, znači da ide daleko, vidi se zraka i da se ne širi)
Sada zamislite 2. osobu - Bertranda koji je u drugom svemirskom brodiću i može se kretati brzinom pola od brzine svjetlosti (~150 000 km/s).
I sada, Bertrand krene ispred Alberta tom brzinom (c/2), točno po pravcu gdje će Albert svoje zrake svjetlosti upaliti pa Bertranda svjetlost prestiže, ali kako bi Bertrand vidio tu svjetlost, tj kolika bi njemu bila brzina te svjetlosti ako se on sam kreće brzinom pola od nje?
Ovo se čini kao da bi za njega ta brzina svjetlosti bila upola manja, jer se on isto kreće polovicom te brzine, ali odgovor ne bi bio točan.
Točan odgovor je da bi ta svjetlost, bez obzira kojom se on brzinom kreće, prošla istom brzinom (300 000 km/s) pored njega, jer je brzina svjetlosti relativna (ili kako to već ide) − promatrač, gdje god da je, kojom god da brzinom se kreće, uvijek se svjetlost miče svojom brzinom od njega (promatrača) ≈ 300 000 km/s
-----
Mene sada zanima je li to istina? Znači svjetlost ima svoju konstantnu brzinu ovisno o položaju s kojeg je gledamo? Uvijek se giba istom brzinom iako mi idemo zajedno s njom ili prema njoj?
To me zbunjuje, jer ako mi idemo npr. brzinom 299 792 000 m/s (a brzina svjetlosti je 299 792 458 m/s), hoće li ona preći 458 metara više u jednoj sekundi ili će se, opet, od nas gibati brzinom 299 792 458 m/s?
(Pogledajte video (4 min) o tome o čemu sam sada pričao ovdje)2.) Drugo pitanje je o vremenu u brzini svjetlosti.
Znači pri brzini svjetlosti vrijeme je jednako nuli (t=0)
--> Što se više približavamo brzini svjetlosti, to nam je vrijeme sporije (makar to ne bi osjetili, jer je vrijeme relativno, ali svakom isto teće s njegovog gledišta)
I ako prijeđemo brzinu svjetlosti, što je granica vremena, vrijeme ide u minus, znači vraćamo se natrag kroz vrijeme.
Svi smo, nadam se, čuli o onome paradoxu sa blizancima, pa ako je vrijeme u brzini svjetlosti 0, a on je putovao X godina, on je ostario toliko godina, jer je njemu vrijeme normalno prolazilo, ali s tuđeg gledišta trebalo bi više vremena proći, kao kako je blizanac koji je ostao na Zemlji bio stariji. Ali ako je vrijeme pri toj brzini 0, kako se onda ne bi samo trebao pojavit na drugom mjestu stariji, a drugima da ostane isto jer je prošlo 0 vremena?

Tu mi se nešto malo muti, jer ako je t=0 u brzini svjetlosti, zašto svjetlost onda ne stvori svoj pravac, tj da fotoni pređu s jednog kraja na drugi u 0 sekundi, jer bi onda trebala brzina bit ∞m/s?
Ili je vrijeme pri brzini svjetlosti npr 0.0000000000000000000000000000000000001 sekundi kada se usporedi sa normalnom 1 sekundom pa je u normalnom vremenu 1 sekunda 1 sekunda..?

Slika bzvz :D

Mario:
Nama će se vrijeme toliko usporiti da će nam opet izgledati da se svjetlost širi od nas brzinom svjetlosti. Znači u našem sustavu će ta jedna sekunda jaaaako dugo trajati pa će svjetlost uspjeti prijeći 299729,458km.

dinomario10:

--- Citat: Mario - 01.04.2011. u 21:44:57 sati ---Nama će se vrijeme toliko usporiti da će nam opet izgledati da se svjetlost širi od nas brzinom svjetlosti. Znači u našem sustavu će ta jedna sekunda jaaaako dugo trajati pa će svjetlost uspjeti prijeći 299729,458km.

--- Kraj citata ---

To bi bio odgovor na moje prvo pitanje. :)
Hvala na odgovoru, i nadam se da će ih biti još koji će mi "potpuno" pojasniti te pojave.

Fitjo:

--- Citat: Mario - 01.04.2011. u 21:44:57 sati ---Nama će se vrijeme toliko usporiti da će nam opet izgledati da se svjetlost širi od nas brzinom svjetlosti. Znači u našem sustavu će ta jedna sekunda jaaaako dugo trajati pa će svjetlost uspjeti prijeći 299729,458km.

--- Kraj citata ---

evo da i ja onda postavim pitanje jedno za ovu temu pa ako mi netko moze odgovorit,

kolko sam shavtio kad se jako priblizimo svjetlosti onda se vrijeme usporava, e sad mene zanima, dali se to usporenje pocne dogadjat i pri npr. 100 m/s pa kolko to usporenje bilo malo ili postoji odredjena brzina poslije koje se vrijeme pocinje usporavat?

e sad ako sam ja to sve dobro skuzio i polovio?

McPingvin:
Ne, brzine moraju biti u postotcima c-a da počneš nešto primjećivati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju