Evo ja isprobao svoj ST50 s diagonalom PL30,povecanje 6.5x.....dobro za gledanje zvijezdanih oblaka mlijecne staze,vide se tamni pojasevi prasine izmedju labuda i orla,vidi se M33 kao ovalna mrlja.
PL10,povecanje 20x,beta Labuda dobro razdvojena,vidi se lijepi kontrast narancasta/cijan......M27 nadzire se struk,isto se lijepo i cisto vidi.....M31 ,zauzima cijelo vidno polje,lijepo se vidi struktura....mogao bi reci da se svijetliji pratioc zamjecuje....M15 svijetla jezgra sa tamnijim plastom......na tom povecanju nadzire se i da je M57 planetarna...............
Ovo mi je probudilo nostalgiju ...tamo 1990 kad sam koristio slican instrument..
u ruci nije bas nesto ali mali hamin stativ mu daje pravu vrijednost......jedino je malo tesko fokusirati....treba par pokusaja i provjera s okularom nutra van,da li je postignut fokus....idem sad vidjeti da li mogu s njime locirati uran....pa slijedi Sunce koji od narednih dana...
Inace aktivnost foruma vam ovisi i o meni,ja sam na GO....a doma bas ne mogu cijeli dan visiti na forumu.......a umjesto da samo pogledate da li koga ima na forumu,napisite nesto......