da ne zaspamam opet onu drugu temu, daj mi molim te objasni ovaj dio. nisam htio pitati, jer se ne kužim, ali kad si već sam pokrenuo tu temu...
imaš temelj za ogromnu građevinu, zar je to bilo potrebno?
Rasprava o tome
je bila ovdje. Ja sam ovako razmišljao: temelj je temelj, na njemu sve stoji, zeznem li nešto u tome NEMA VIŠA POPRAVKA! Igraj na sigurno,
ne smije biti greške!!! Za zvjezdarnicu veličine koju ja radim to je dovoljno. Istra stvar je i sa stupom. On mora biti nepomičan i ne smije se micati. To ne bih postigao sa sigurnošću da sam ga išao odvajati od temelja jer je ovako kako sam napravio, njegova nepomičnost zagarantirana. Drži ga cijela armirana masa temelja i poda. Da sam ga odvojio, smanjio bih mu tu sigrnost nepomičnosti, ne znam kako bih se izrazio preciznije.
Druga stvar, njegov kompletni dizajn i izradu sam
prepustio ruki i tvrtki
CAT CNC jer je on jedina osoba (molim da se ne naljute oni koji su također stručni, a ja za njih ne znam

) koja točno zna što radi (to mu je struka) i imam puno povjerenje u njegovu tvrtku da će napraviti točno ono što treba. Priče tipa "nasipaj pijesak u stup" i slično, su samo mišljenje ljudi koji nisu nikada radili takvo nešto i date su u najboljoj namjeri no one nisu potvrđene konkretnim izračunima i rezultatima. Dakle, ako je ruka na računalu izračunao da stup koji mora nositi težinu od toliko i toliko kilograma montaže i opreme, mora biti toliko i toliko debljine, od tog i tog materijala i da na dužinu od toliko i toliko centimetara dužine će mu stabilnost biti u zadatim granicama tolerancije te i te, onda je to tako. Nije "ja mislim da bi to trebalo biti kako i tako" nego je to TOČNO TAKO. I u tom slučaju nemam što razmišljati, imam TOČNE podatke, a ne nagađanja da li da to napravim ovako ili onako.
Tako je bilo i s temeljima, išao sam na sigurno, uostalom, pogledaj
Gordanov članak o tome kako je on to napravio

Uostalom, kada bude sve završeno tada ću vam napisati je li se nešto trese ili ne tako da ćete imati informaciju iz prve ruke pa ćete znati kad budete radili nešto slično, gdje je slaba točka