Baš sam pogledao taj dokumentarac. Prvom, anti-kršćanskom dijelu mnogi zamjeraju izvore koji nisu navedeni i neke možda izmišljene činjenice koje upotpunjuju priču. Zapravo, cijela priča se vrti oko 25.12. kao datuma na koji su se rodili mnogi bogovi sunca prije Isusa. Naime na taj datum, nakon 3 dana prividnog stajanja, sunce se ponovno počinje dizati prema sjeveru, što se objašnjava kao uskrsnuće nakon 3 dana ili rođenje. Bibliolozi kao argument iznose da je Isus zapravo rođen 6.1., a novi datum je uveden promjenom kalendara. Također iznose da je Isus kao osoba zabilježen, te kako bibliju ne treba shvaćati predoslovno, na što ateisti na forumima klimaju glavom. Oni tvrde kako kroz povijest crkva stalno interpretira bibliju kako njoj paše (s čime se slažem, ali mislim da se danas ona ipak nastoji interpretirati u kontekstu dobra, ali postoje iznimke). Uglavnom, cilj 1. djela je negirati Isusovo postojanje, što po meni nisu uspjeli. Isus je zabilježen kao povijesna osoba i izvan Biblije, a koliko je do danas izobličeno njegovo učenje najvjerojatnije nitko neće saznati. Ko vjeruje/ne vjeruje -> u to se ne bi štel mešat.
Naglasak Zeitgeista nije zapravo na nepostojanju boga, već na moći obmanivanja koju religija ima i ideji o nekolicini obitelji koji drže sve konce u rukama (bankari -> npr. Rockefeleri).
Nevjerojatno je mnogo dokaza da je Američki vrh izveo napad na WTC i nakon svjedočenja ljudi koji su bili na mjestu zbivanja, sve je očitije što smo možda popušili. Ovaj dio je mnogo vjerodostojniji od prvog. Naravno, opet je malo vjerojatno da će običan puk saznati istinu.
Glavna ideja filma: moćnici insceniraju napad i onda se obogaćuju na ratu. Obskrbljuju obje strane, a u interesu je da rat što dulje traje (npr. Vijetnam). Terorizam je sredstvo zastrašivanja i nije tehnološki razvijen kako se prikazuje (financira ga Američki vrh), a rat protiv nečega čega nema traje najdulje. Na kraju će skupina moćnika manipulacijom stvoriti globalnu uniju u kojoj će moći svakoga nadzirati pomoću potkožnih čipova.
Uglavnom svakako pogledati dokumentarac, ali nikako ne slijepo slijediti sve što je u njemu. Dobro bi bilo pronaći na internetu što ljudi s kredibilitetom misle o pojedinim iznesenim idejama.