[- ASTRONAUTIKA -] > RADIO SWL

Hobi prijemnici

<< < (4/4)

DarkoKZ:
Novi softver za RTLSDR zvani SDRSharper, šminkerska aplikacija po ideji-izgledu Perseus SDR aplikacije ali za
jeftilen RTLsdr igračke. Zanimljivo da to čak i fino radi.
Od poršlih verzija malo su je poboljšali glede zauzeća procesora, nije prezahtjevan na mom starom i3 Intelu.RTL je još uvjek spojen na neki komad žice od 2m sa oko 15m koaksijalnog kabela,
još to dobro i radi, zadovoljavajuće.
Sa ovakvim Audio postavkama i širinom "IF" filtera mora dokodirati svaku sondu (Ovo je za HrvojaVT)
 [71*

Blagus:
Da oživim temu i malo se pohvalim, za Božić sam si poklonio RTL-SDR v3: http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-blog-v-3-dongles-user-guide/
Dongle s dvije antene i 6 antenskih adaptera me s poštarinom koštao 40-ak dolara.

U usporedbi sa starim kinezom, razlika nebo i zemlja. Manje internog šuma, fantomskih peakova, aliasa...
Što se tiče stabilnosti, TCXO je kirurški precizan i drži frekvenciju bez obzira na temperaturu. Također, offset je svega par Hz, dakle, za većinu slučajeva apsolutno zanemarivo.

Također, dizajn omogućava dobar direct sampling, odnosno sasvim pristojno hvatanje spektra 500 kHz - 24 MHz sa antenom koja dolazi uz dongle, bez ikakvog upconvertera. Pravu antenu još nemam pa ne mogu uspoređivati sa našim WebSDR-ovima.
Direct sampling je testiran na Linuxu, u Gqrx-u.

Još jedan feature je 4,5 V bias tee za napajanje pojačala i sličnih stvarčica preko donglea, ali to nemam s čim testirati.

Uz sve to, dongle je u aluminijskom kućištu sa thermal padovima za odvođenje topline s čipova i ostavlja puno ozbiljniji i robusniji dojam u odnosu na plastične dongleove.

Sve u svemu, impresioniran sam i svakako preporučujem ako je netko slučajno neodlučan i nema dongle, a svakako i kao upgrade sa kineza s lošim kristalima, dizajnom PCB-a i komponentama.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju