[- ASTRONAUTIKA -] > RADIO SWL

Zračenje antena

<< < (2/6) > >>

Acheron:
Tak je, a na udaljenostima gdje "ozračuju" ljude već su dovoljni slabi da nemaju neki utjecaj

Tomislav:
Je li itko iz tih udruga ikada pročitao neku stručnu publikaciju?
Ili svi misle da se radi o nekoj teoriji zavjere i da putem repetitora reptili iz zviježđa Draco žele postiću kontorlu nad našom vrstom  :zubo:

Daleko od toga da podupiram telekomunikijske gigante, ali ipak se radi o tehničkoj a ne ekonomskoj strani spriče...

HrvojeVt:
Eh, evo jedne teme koju slusaju svi tehnicari za komunikacije kada god trebaju postaviti neku novu opremu ili neku novu antenu. Posto ja jesam tehnicar za komunikacije (a ovdje su uglavnom ljudi od tehnike), umjesto da vas zabavljam kojekavim pricama koje pricam korisnicima i uvjeravam ih da je to bezopasno, kako ja ipak imam dvoje djece mada sam od svoje cca 14.godine "ozracen" i bla bla bla pokusat cu vam pokazati neke brojke.

Dakle, pretpostavimo da mobitel ima predajnik izlazne snage snage 1W, da radi na 800 MHz, da je na njemu antena poluvalni dipol dobiti 2.15 dBi (sto nije tako, ali da pojednostavimo), te da je udaljen od vase glave 5mm.
Iz toga dobivamo slijedece:
Elektricno polje (E0)= 1403106.5 mV/m odnosno 122.94181 dBmV/m
Primljena snaga (Pr)=95874.43 mW  odnosno 49.817028 dBmW
gustoca snage ( Wr)=5222.1597 W/m2

E sada predpostavimo da bazna stanica ima istu antenu, radi na istoj frekvenciji ali ima snagu 40W i udaljeni smo od nje 100m tada brojke izgledaju ovako:
Elektricno polje (E0)= 443.70123 mV/m odnosno 52.94181 dBmV/m
Primljena snaga (Pr)=0.009587443 mW  odnosno -20.182972 dBmW
gustoca snage ( Wr)=5.2221597E-4 W/m2

E sad ce mnogi rec da nisam uzeo u obzir mnoge parametre (vrstu i dijagram zracenja antena, više baznih radia na jednom site-u, skaliranje snage mobitela ....itd), znam, bila mi je namjera da vam sto jednostavnije prikazem koliko se te brojke zaista jaaako razlikuju.
 :sesir:

Krun0:
znas mozda kako bi racun izgledao za centar glave ? ......a onda to pomnozimo sa brojem baza i uzmemo u obzir trajanje emisija..... i plus skaliranje na mobitelu ...........

Inace vidi se u takvim pricama (slicno kao i kod globalnog zatopljenja) sukobljene/interesne
 strane prikazuju najbolje odnosno najlosije situacije i time manipuliraju javnoscu , a niko se ne bavi objektivnim situacijama...

Ja inace ne bi htio takav repetitor na 100 m od moje kuce, ne zato jer je dokazana stetnost,
  vec zato jer jos nema studije koja bi nedvosmisleno pokazala jedno ili drugo....

 u tom pojasu je zracenje najjace izrazeno ako repetitor nije na dovoljno povisenom polozaju
( ispod samog repetitora zracenje je manje i zanemarivo)...nek bude tamo gdje pripada
 na obliznjem brdu udaljenom 700 m ili na nekoj povisenoj gradjevini neboder dimnjak...ili treba izvesti odgovarajucu konstrukciju .... no izgleda da u tim postavima gleda najprije kako ce se cim jeftinije proci pa mjesto koje bi trebalo pokriti sa dva tri repetitora prema periferiji stave jednog u centar (moguce i pojacane snage), a stavljaju ih po kojekakvim gradjevinama neprimjerene visine..... IMHO  (samo moje misljenje)

orion69:
Ne znam koliko je štetno zračenje repetitora, ali mogu vam ispričati ono što su meni ispričali kad sam bio u vojsci za vrijeme bivše države.
Bio sam cijeli vojni rok na nekom samohodnom raketnom ruskom čudu ( KUB 3M) koje je bilo dio raketne baterije od četiri takva vozila obično raspoređena u kvadrat ili trapez na otprilike 100-tinjak metara udaljenosti oko radara koji je bio negdje u sredini i koji je komunicirao sa vozilima preko usmjerenog snopa zračenja. 

E pa, tadašnji oficiri su mi ispričali da su jednom iz zezancije usmjerili taj snop prema 80 m udaljenom drvetu i nakon nekoliko minuta zračenja ubili vrapca... 
 
Koliko je to istinita priča ne mogu reći, ali znam da je vojnicima koji su sjedili u tim vozilima (i ja sam bio među njima) bilo izričito zabranjeno otvarati prozore (u stvari 10 cm debele metalne poklopce) kad je radar u pogonu.

Sve u svemu, kako Krun0 kaže ne treba se s tim igrati dok se sa sigurnošću ne dokaže da opasnosti nema.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju