ovo oblacno vrijeme me odvuklo malo na drugu stranu...
Posto vaisala sonde uobicajno izgube gps signal nakon pada na zemlju
treba ih pokusati locirati na neki drugi nacin.......do sad sam to uspjesno radio
setnjicom i dalekozorom .... efikasnost 100%

Vidim da nasi majstori to rade radiogoniometrijom.....za prijemnik Hrvoje mi
savjetovao Puxing 777 nesto do oko 400kn.... no prvo sam se bojao to naruciti,
jer ne znam da li bi proslo carinu......a drugo naisao sam na povoljni baofeng za 160 kn.
Velim ak nis drugo bit ce ok bar za potvrdu da je sonda ziva, sto mi je vec par put dobro
doslo kod M2K2...
Zapoceo sam raditi i neku subidubi usmjerenu antenu sa 5 elemenata, u medjuvremenu me Hrvoje
iznenadio sa kabelom i paketom konektora za Baofeng (Hvala

)...
I tako su se poklopili svi uvjeti da se proba.......naravno bas kako je Hrvoje rekao , nis od Baofenga
sve super svira, al kako odrediti smjer....nema signal metra.....ALI......imam jednu sondu kojoj je iskljucen izlaz odasiljaca.....ukljucim tu i vidi vraga...kad se udaljim od nje 50m bez problema se odredi smjer slusanjem nivoa suma u signalu........
Ajmo probati sa zivom sondom na otvoreno......ali opet nista signal je prejak i na 200m.....
kako ga oslabiti ...jednostavno sam odsarafio konektor i samo ga prislonio.... i stvar je proradila do
upotrebljivosti....kad dovoljno izvucem konektor signal sumi osim u smjeru sonde +- 30 stupnjevi
sa pravim smjerom u centru

..... tj snop je sirok bas kako je navedeno 50-60 stupnjeva..
..imam neka iskustva s tim na nizim frekvencijama , ali na 400Mhz ovo se ponasa kao svjetlost....... reflektira se od vecih gradjevina brda itd.....treba se nauciti slusati....
E sad jedna najbitnija stvar koja mi treba je atenuator... Ima tko kakvih ideja ?