U petak, 31. ožujka 2017. u 18:00 sati
Mjesto događaja: Hrvatski dom, Matije Gupca 7, Daruvar

Deset dana astronomije - prvi dan
Autor: Zvjezdarnica | Broj otvaranja: 141 puta

Deset dana astronomije - prvi dan31.3. petak

• 18:00
- svečano otvaranje 10DA 2017, Hrvatski dom, Matije Gupca 7, Daruvar

• 19:00
- „Ima li života u Svemiru i kako ćemo ljudsku rasu preseliti na druge planete?“ prof.dr.sc. Marija Heffer

Filozofi, ekonomisti i agronomi pretpostavljaju kako će Zemlja u doglednoj budućnosti postati premala za ljudsku rasu. Problem preseljenja ljudske rase sastoji se od niza nešto manjih problema kao što su; ima li života izvan Zemlje, ako ima – koliko je udaljen od nas, može li taj budući planet poduprijeti život ljudske rase i kako na njega prenijeti proizvodnju naše hrane i energije?

Svaki od tih problema već smo počeli rješavati. Tako, recimo, tražimo planete na kojima postoji voda, zatim istražujemo hibernaciju kao način preživljavanja tijekom dugotrajnih letova, gradimo letjelice za dugotrajna putovanja i eksperimentiramo sa samoodrživim preživljavanjem ljudi i proizvodnjom hrane u umjetnoj biosferi. I do kuda smo stigli? Pa ne toliko daleko koliko smo se nadali, ali smo putem svašta naučili.

Marija Hefer - Medicinski fakultet Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, nagrađena za doprinos popularizaciji i promidžbi znanosti u znanstvenom području biomedicine i zdravstva. Kao predstojnica Katedre za medicinsku biologiju i aktivna znanstvenica s međunarodno priznatim rezultatima i publikacijama kontinuirano djeluje u širenju spoznaja o neuroznanosti putem popularnih predavanja, radionica, nastupa u medijima, prijevoda knjiga na hrvatski jezik te prenošenja svjetskih manifestacija u našu sredinu.

• 22:00
- Star party Petrov vrh uz demonstratore Sašu Nuića i Alana Jadanića