Oligarhija kapitala uništava noćni krajobraz Istarske županije

Četvrtak, 15. siječnja 2009. u 10:56 sati

Šuštave novčanice TDR-a i BINA Istre protiv Istarskog noćnog krajobraza, Istarskog čovjeka, zvjezdanog neba i prirode Istra, rajski lijep prostor na kojem živimo, eonima je odolijevao nasrtajima na svoje ljepote. Danas, ljudsko neznanje, nebriga i parcijalni interesi kapitala ugrožavaju dušu našeg kraja i nas samih. Ljudsko neznanje udruženo sa bahatim odnosom prema prirodnim ljepotama posljednjih godina i kod nas prijeti potpunom devastacijom noćnog krajobraza. "Napori" dizajnera i uprave Tvornice duhana Rovinj na rasvjeti  tvornice u Kanfanaru drastičan su primjer uništavanja noći i zvjezdanog neba. Vulgarno iskorištavanje ekosustava, nemjerljivi ožiljci na dnevnom i noćnom krajoliku, besprimjerna devastacija lokaliteta za koje ni uz svu civilizacijsku pismenost ne možemo sa sigurnošću odrediti njihovu pravu namjenu (osim saznanja da se radi o prvoklasnim ostavštinama naših predaka) odraz su pravog stanja stvari kojega diktiraju - neznanje, nebriga i novac. Oštećenje ili gubitak takovih lokaliteta predstavljaju pljusku nama samima i nemjerljivu sramotu pred čitavim čovječanstvom! O nama samima ovisi hoćemo li nekome omogućiti basnoslovno i bezobzirno bogaćenje na račun svih nas, svih koji su bili prije nas i svih koji će doći iza nas ili ćemo svi zajedno uživati u prirodi, kulturi, i znanju. Posljednjih godina na noćnom nebu Kanfanarštine i Istre, pojavio se nakaradni svjetleći simbol boje šuštavih novčanica.


Tvornica duhana Rovinj u Kanfanaru, izgled danju i noću
© Snimili; Marcela Rasonja i Marino Tumpić
Animaciju sa zvijezdama izradila Ivana Jerković

Beskrajno t(r)užna zgrada Tvornice duhana Rovinj i njeni čelnici nisu oskrnavili samo dnevni već i noćni krajobraz Istre. Reflektori, usmjereni u nebo (zar nije cilj noćne rasvjete rasvjeta ulica, cesta, parkirališta...??) iscrtavaju nestvarni svjetleći kvadrat na nebu koje pripada svima nama... toliko nestvaran da su nas astronome zbog toga nekoliko puta nazivali stanovnici Istre, a zaprimljeni su i pozivi s današnjeg "112" zbog dojava ljudi da se neki čudni svjetleći objekt nalazi iznad Kanfanara.


Snop svjetla neekoloških reflektora Tvornice duhana Rovinj pravi nestvaran
svijetleći kvadrat na visokim oblacima. © Snimio: Marino Tumpić

Stotine reflektora usmjerenih u nebo sumanut je projekt kojeg zaista mogu u međusobnim lamentacijama pohvaliti samo njegovi stvoritelji i akademik koji ne vidi "prst ispred nosa". Preskupa i nepravilno montirana rasvjeta TDR-a uz onu valjda još nakaradniju čvorišta istarskog ipsilona Kanfanar, pretvorila je noć iznad Kanfanara i cijele središnje Istre u dan. Vjerojatno je vrhunac nakaradnosti rješenje rasvjete parkirališta sa stotinama reflektora koji su smješteni u tlo i usmjereni direktno ka nebu i pod krošnje ukrasnih stabala, a poznato je da zbog nedostatka noći nije moguća, primjerice, zdrava, ekološka poljoprivreda, uobičajena u Istri!


Stotine reflektora usmjerenih u nebo na parkiralištu Tvornice duhana Rovinj i više nego dovoljan razlog
za prijavu svjetlosnog onečišćivača - TDR-a, komisiji EU i UNESCO. © Snimio: Marino Tumpić

Reklamni slogan "Pozdrav iz Rovinja" postao je tako simbol trovanja i ljudskog tijela i duše. Pušenje više ne ugrožava samo naša pluća već i naše oči i iskonsku sliku noćnog neba prepunog zvijezdama. Hoće li se dječji (ali i ne samo dječji) pogled Istrijana i naših gostiju, prolaznika, namjernika k Istarskim mjestima zbog ljudske gluposti i/ili neznanja morati preseliti negdje na otoke jer se iz Istre ne vide zvijezde u svojoj ljepoti? Uostalom tko ima pravo ukrasti nešto što nije njegovo, nešto što pripada svima nama, TKO IMA PRAVO UKRASTI ZVJEZDANO NEBO, NOĆNI KRAJOBRAZ?

Da ironija bude veća, na službenim stranicama TDR-a stoji jasan natpis kako je politika tvrtke maksimalna zaštita okoliša u koju se ulažu znatna financijska sredstva?!? I zaista, veliki su novci uloženi kako bi se noćni okoliš - ne sačuvao već totalno devastirao. Sramotno, bezobrazno, tužno i bahato od investitora do projektanta i obratno.


Reflektori u boji koji tijekom cijele noći (!?) obasjavaju fasadu Tvornice duhana Rovinj
i devastiraju Istarsko zvjezdano nebo. Snimio: © Andreja Benčić

Kako bi cijela stvar bila još gora, na zapadu Kanfanarske općine nalazi se još jedan infrastrukturni objekt - ubojica noćnog neba. Riječ je o raskrižju Istarskog ipsilona. Danas je to svjetski poznati primjer svjetlosnog zagađenja s dokazanim negativnim utjecajem na sigurnost odvijanja prometa.


Pogled iz Kanfanara na Tvornicu duhana Rovinj i raskrižje istarskog ipsilona, bijelo narančasto nebo
bez zvijezda jasno pokazuje primitivni mentalitet odgovornih. © Snimio: Marino Tumpić

Po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Malom Lošinju demontirana je sporna armatura javne rasvjete koja je u malom selu Ustrine zaklanjala put ka zvijezdama. Hoće li ovaj članak pronaći put ka svijesti odgovornih ili je i nama potrebno da sudskim putem krenemo k očuvanju prirode i zaštitimo zvjezdano nebo - noćni krajobraz Istre? Istini za volju, mora se napomenuti kako su prilazne ceste oko tvornice TDR-a načinjene uz upotrebu ekološke rasvjete. Hvale vrijedan projekt, koji daje nadu kako će se u odgovornim strukturama iznaći snage da se prizna pogreška u svjetlotehničkom inženjeringu pogona TDR u Kanfanaru, te naposljetku sanirati neodrživo stanje po noćni krajobraz.

U sklopu Međunarodne astronomske godine 2009, dio događanja na popularizaciju astronomije odvijati će se upravo na problematici zaštite noćnog krajobraza. Pri Astronomskoj udruzi Vidulini još smo 2002. godine osmislili i izradili krovni Hrvatski web portal o problematici svjetlosnog zagađenja: LightPollution.org. Dio aktivnosti u ovoj godini odvijati će se i na prepoznavanju i medijskom publiciranju deset najboljih i deset najgorih primjera svjetlosnog zagađenja u našoj zemlji. Pogon Tvornice duhana Rovinj i raskršća Istarskog ipsilona (BINA Istra) zasad su vodeći na tronu sramotne devastacije noćnog krajolika.

S druge strane, sama općina Kanfanar od prvog početka kampanje o problematici svjetlosnog zagađenja na svojem terenu i u svojoj ingerenciji postavlja isključivo ekološku rasvjetu. Kanfanar je prvi u Hrvatskoj, odmah nakon oglednih armatura javne rasvjete u Višnjanu, započeo sa svjesnim postavljanjem ekoloških svjetiljki. Takav hvalevrijedan odnos prema prirodi i društvu zasigurno dugujemo načelniku općine gosp. Antonu Modestu i čelništvu općine Kanfanar. Gotovo nestvarno djeluje podatak kako se najpozitivniji primjer (općina Kanfanar) i najlošiji primjer (TDR I BINA Istra) problematike svjetlosnog zagađenja u Hrvatskoj nalaze praktički na istom prostoru.