Kronološki prikaz članaka

Nalazite se u pregledu svih članaka poredanih po kronološkom redoslijedu od najnovijeg do najstarijeg, koje je napisao autor: Marino Tumpić
Oni su gore
Svemirske letjelice 0
Vidjeli smo uspješno lansiranje privatnog svemirskog broda Dragon. Pogledajte golim okom Dragon i ISS večeras na našem nebu, dok zajedno spojeni prelijeću iznad horizonta.
Drugi pokušaj lansiranja Amerikanaca u svemir
Svemirske letjelice 0
Nakon otkaza lansiranja u srijedu, danas drugi pokušaj. Prvo lansiranje bilo je otkazano zbog vrlo nepovoljnih vremenskih prilika na stazi leta rakete.
Crew Dragon - osvrt Novog doba
Svemirske letjelice 0
Večeras u svemir kreće jedan brod, dva čovjeka, tri razloga. U svemir po prvi puta u povijesti astronautike leti privatni svemirski brod s ljudskom posadom.
Vežite se - polijećemo
Novosti 0
Odbrojavanje do lansiranja pilotiranog svemirskog broda Dragon, s Floride je započelo. Nakon stanke od devet godina ponovo u svemir.
Što to leti i svijetli na našem nebu - 3. dio
Osvrt 0
Od zvijezda i vanzemaljaca do astronauta i zrnca pijeska, treći put. Uglavnom, svi imaju informacije o vanzemaljcima osim astronoma koji ih tako željno iščekuju i aktivno traže.
Utrka planeta
Događaji ove godine 0
Narednih večeri na našem nebu, nakon zalaska Sunca, nad zapadnim obzorjem predstoji nam prava utrka planeta. Glavni "trkači" su planeti Venera i Merkur, a pridružit će im se i naš Mjesec.
Što to leti i svijetli na našem nebu - 2 dio
Osvrt 0
Teško da ima itko tko nije čuo za priču o pretvaranju žabe u princa (princezu, kako vam drago). Ma koliko ta preobrazba bila bajkovita, ona je doslovce dječja igra prema preobrazbi koja se događa u svemiru.
Što to leti i svijetli na našem nebu?
Osvrt 0
Promatramo li noćno nebo s tamnih lokacija, bez izraženog svjetlosnog zagađenja, prvo što će nam zaokupiti pažnju je slabašna, nejasna svjetleća koprena koja se proteže diljem nebeskog svoda.
Svjetlosno zagađenje i COVID-19
Osvrt 0
Manje svjetla - manje virusa?! Da, ali ne u uzročnom već u posljedičnom smislu. Svjetlosno zagađenje globalno je prepoznati problem s višestrukim, negativnim, implikacijama na život i rad čovjeka.
Istarski svemirski program 2020.
Novosti 0
Prvog svibnja 2009. godine pokrenut je Istarski svemirski program - Prvi hrvatski svemirski program.
Pod budnim okom Venere
Iza ugla 0
Prije samo dvadesetak godina nitko od nas nije imao digitalni fotoaparat. Prije samo desetak godina nitko od nas nije imao "pametni" mobilni telefon.
Mliječni put od biljaka
Zanimljivosti 0
Cvjetna galaktika Industrijsko obrtničke škole dobila konture sadnjom biljaka koje će na taj način simulirati plave, žute, crvene, male i velike zvijezde.
Dan planeta Zemlje 2020.
Osvrt 0
Danas obilježavamo dan našeg planeta. Ova manifestacija prvi je puta održana 1970. godine, a priču je pokrenuo John McConnell u SAD.
Hoće li uspjeti?
Svemirske misije 0
Amerikanci vlastitim snagama uskoro (ponovo) u svemiru. Mercury, Gemini, Apollo i space shuttle sada su prošlost. Dolazi nova era svemirskih letjelica.
Jučer je bio svjetski dan radioamatera
Astrofotografija mjeseca 0
Svake godine, 18. travnja diljem planeta obilježava se dan radioamatera. Jedan od najljepših hobija koji danas okuplja oko 3.000.000 licenciranih članova IARU svakako je radioamaterizam.
1
2
3
4
5
6
7
8
...
105