Kronološki prikaz članaka

Nalazite se u pregledu svih članaka poredanih po kronološkom redoslijedu od najnovijeg do najstarijeg, koje je napisao autor: Zvjezdarnica
Balonima u svemir
Škrinjica 0
Balon je najjeftinije prijevozno sredstvo; danima može lebdjeti na željenoj visini i slati nam podatke.
Da li nam je potreban svemirski program?
Škrinjica 0
Svemirski program? Privlačna ideja, reći ćete, ali zar nemamo dovoljno problema kod kuće i otkud nam toliko para da ih rasipamo svemirom?
Što se radi na svemirskoj postaji Mir?
Škrinjica 0
Pripremajući se za spajanje MIRA i ATLANTISA, američka i ruska svemirska agencija već su u veljači 1995. izvele "generalnu probu" u svemiru.
Susret u svemiru: Shuttle-Mir
Škrinjica 0
Američki liječnik koji je poletio s ruskom raketom, vratio se na Zemlju raketoplanom. Bilo je to prvi puta da se shuttle vratio kući s više astronauta nego što ih je ponio.
Astronomija i astrologija
Škrinjica 0
Drevni je astrolog bio i astronom. Uredno je opažao i bilježio nebeske pojave. Takve drevne bilješke imaju danas priličnu znanstvenu vrijednost.
Prvi koraci u astronomiji
Škrinjica 0
Iznenada se nađosmo unutar teleskopske kupole neke zvjezdarnice koju je ocrtao računar. Prizor je toliko realan, da se čovjek osjeća kao da je stvarno u nekoj velikoj zvjezdarnici.
Kad se štap okrene naopako...
Škrinjica 0
...može nastati greška koja stoji i dvije milijarde dolara! Napeta priča o tome kako je Hubbleov svemirski teleskop umalo postao najskuplje smeće u orbiti oko Zemlje.
Pedeseta obljetnica pomrčine Sunca u Virovitici
Osvrt 0
20. svibnja 1966. - Između 9:14 i 11:55 sati građani virovitičke općine imali su priliku promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca.
Prvi koraci u astronomiji
Škrinjica 0
Zašto je astronomija zanimljiva? Zato jer nas vodi kroz svemir; zato jer odgovara na prava pitanja.
Stožasta kupola astronomskog teleskopa
Škrinjica 0
Stožasta kupola što je posjeduje naš dugogodišnji suradnik i vrijedni astronom amater mr. Željko Andreić, pravo je majstorsko djelo i ručni rad.
Lansiran svemirski teleskop Hubble
Škrinjica 0
Ovaj instrument nosi ime američkog astronoma Edwina Hubblea koji je svojevremeno ustanovio konstantu širenja svemira.
Kako promatrati - meteore?
Škrinjica 0
Kada zvijezda "padne" i na nebu ostavi svijetao trag sujevjerni ljudi kažu: i "Još jedan život manje".
Posjet inženjera iz Apollo misija Puli
Novosti 0
Prekjučer je pulsku Industrijsko-obrtničku školu na Vidikovcu posjetio Željko Mogoroš, nekadašnji voditelj tima koji je izradio neke od instrumenata koji su korišteni za vrijeme američkih misija Apollo.
Prvi let Burana
Škrinjica 0
Uz strahovitu grmljavinu, obavijena oblacima dima, danas najsnažnija raketa-nosač "Energija" ponijela je novi svemirski brod s raketne platforme kozmodroma Bajkonur.
Per aspera ad astra - Po trnju do zvijezda
Škrinjica 0
Vrijedno je spomenuti da nekoliko suradnika Zvjezdarnice koji su prve astronomske korake započeli na Zvjezdarnici, danas imaju vlastite, male, dobro opremljene opservatorije.
1
2
3
4
5
6
7
8
...
12