Kronološki prikaz članaka

Nalazite se u pregledu svih članaka poredanih po kronološkom redoslijedu od najnovijeg do najstarijeg, koje je napisao autor: Danijel Reponj
Slučaj Andromeda
Osvrt 6
Sada imamo situaciju da gubimo Andromedu, emisiju o SVEMIRU, a dobivamo kompot emisiju s "popularno znanstvenim temama" ma što god to značilo.
Otvoreno pismo Hrvatskom radiju
Osvrt 3
U vrijeme kada se na javnoj televiziji i radiju ukidaju znanstvene emisije, kada smo s TV ekrana zatrpavani emisijama u kojima nam vračare s televizije proriču sve i sva, najnoviju nagovijest više nisam mogao prešutjeti.
Tematski povezani članci
Andromeda, emisija o svemiruSlučaj Andromeda
Počinje Znatiželjkova avantura na Marsu
Marsovi roveri 1
Broje se zadnji sati do trenutka kada bi se Mars Science Laboratory, rover poznat pod imenom Curiosity, trebao spektakularno, nježno i precizno spustiti na Marsovu površinu (06.08.2012. godine).
Kad kre... ups, vizionari sjednu u fotelje
Osvrt 1
Danas me nazvao prijatelj i pitao jesam li vidio što piše na web stranicama Virovitičko-podravske županije? Nemam pojma, odgovorih mu. I odem ja vidjeti što su stavili gore. I imao sam što vidjeti.
Kukuc - sad me vidiš, pa me ne vidiš!
Aktivnosti astronoma 5
Jučer, 15. srpnja 2012. godine u ranim jutarnjim satima, dok je sav pošten svijet spavao, a mladi se vraćali kućama iz provoda vikendom, astronomi su vrebali neobičan događaj na jutarnjem nebu.
Kad Venera ljubi Sunce!
Aktivnosti astronoma 2
Znali smo što će se događati u srijedu, 06. lipnja 2012. godine i zato smo se danima prije pripremali kako bismo dostojno dočekali, učestvovali i ispratili taj događaj. Ovo što ćete ovdje pročitati i vidjeti, događalo se na vrhu Bilogore.
Astronomija u mojem gradu
Osvrt 2

Tu počinje moja priča. Virovitica. Jedne večeri bio sam kod prijatelja i kao i obično, pregledavali smo fotografije koje smo snimali noćima ranije. Mjesec i Plejade. Pepeljasta svjetlost. Mjesec i Venera. Uvijek bi se našlo nešto zanimljivo što se moglo snimiti. Skromnom opremom koju imamo...

Završilo Deset dana astronomije u Daruvaru
Aktivnosti astronoma 0
U nedjelju 01. travnja 2012. godine završila je jedna od najvećih manifestacija amaterske astronomije u Hrvatskoj koju svake godine posjećuje sve više ljubitelja znanosti i astronomije.
Astronomski magazin o nama
Mediji o nama 0
Iako je Zvjezdarnica medij, o nama su imali potrebu pisati i drugi mediji. Ovdje ćete moći vidjeti što su drugi pisali o nama i u vezi nas. Zavirite slobodno...
Nova Zvjezdarnica za šesti rođendan
Osvrt 6
Eto, došao je i taj dan, Zvjezdarnica slavi šesti rođendan! Hvala vam svima što ste bili strpljivi dok su trajali građevinski radovi na novoj Zvjezdarnici. Evo nas opet s vama, a novosti je zaista puno...
Novi robot za Mars
Instrumenti 0

Nakon Mars explorer rovera - MER, svima poznatih pod imenima Spirit i Opportunity, koji su višestruko premašili sva očekivanja i potvrdili da je njihov dizajn pun pogodak, dolazi vrijeme nekih drugih robota. Ovoga puta riječ je o robotu nove generacije, imena Mars Science Laboratory Rover Curiosity, koji ima sve vrhunske odlike svojih prethodnika, no i napredniji sustav napajanja električnom energijom iz termonuklearnog generatora. Osim što je i veći, poput osobnog automobila, ima napredniju elektroniku i instrumente kojima je opremljen. Potpuno je autonoman i nije ovisan o Sunčevoj svjetlosti ili temperaturi. Revolucionaran je i potpuno novi, nikada do sada korišten način spuštanja na površinu drugog planeta. Što je on, kako izgleda i kako funkcionira, pogledajte u ovome zaista zanimljivom filmu.

Histrion-4, let jedne sonde
Istraživanja 0

Tim Astronautika, Astronomske udruge Vidulini uspješno je lansirala u subotu 11. lipnja 2011. godine s poligona Opservatorija Maksimir DHMZ-a, stratosfersku sondu Histrion 4 (H-4) s instrumentima uz pomoć stratosferskoga balona. Dio je to kontinuiranog plana rada i izvođenja pokusa s opremom kojima su srednjoročni ciljevi da se u orbitu oko Zemlje pošalje prvi hrvatski satelit, a u sklopu tima Synergy Moon, koji se natječe za Google Lunar X Prize, do kraja 2012. godine na površinu Mjeseca pošalje robot koji se gradi u Vidulinima. U ovom video zapisu možete vidjeti kako je teklo lansiranje Histriona 4, traganje za sondom i mnoštvo podataka. Više o svemu možete pratiti na AstroForumu, kao i pregledati sve fotografije koje su stizale za vrijeme leta i nakon što je sonda pronađena i spašena. Zahvaljujemo se svim učesnicima i Astroviziji na ovom video zapisu.

Plava točka u beskraju
Zanimljivosti 0

Riječi velikoga znanstvenika i astronoma Carla Sagana pretočene u ovaj video, pokazuju koliko smo jedinstveni, maleni i beznačajni, a opet toliko veliki, no i puni sebe do te mjere da ne shvaćamo kako smo samo jedan trenutak u vremenu, jedno zrnce u svemiru... Na snimcima vidimo naš planet Zemlju, snimljenu iz nezamislivo dalekih udaljenosti Sunčeva sustava, koje su snimile letjelice Voyager, sa samog ruba Sunčeva sustava, Cassini iz Saturnova sustava i robot Spirit sa Marsove površine. Svima je zajedničko jedno, s koje god udaljenosti pogledamo, Zemlja je samo jedna sitna točkica u tami svemira. Ta točkica naš je dom i nemamo drugi dom osim nje, te male plave sitne točkice...

Prva orbita
Zanimljivosti 0

Povodom 50. godišnjice Gagarinova leta u svemir kao prvog čovjeka u svemiru, prenosimo ovaj zanimljivi video prikaz vremena u kojemu je davni čovjekov san da dosegne zvijezde, postao stvarnost. Zahvaljujući Sergeiu Pavloviču Korolevu, jednom velikom čovjeku, vizionaru koji je svojoj mladoj ekipi inženjera znao udahnuti čežnju za zvjezdanim prostranstvima! Vođeni njegovim idealima i snovima, oni su postigli nemoguće. Poslali su čovjeka u svemir, prvi satelit i još puno toga o čemu su druge zemlje tada mogle samo maštati. Svakako pogledajte ovaj film First Orbit.

DVD kolekcija - Deset dana astronomije u Daruvaru
Aktivnosti astronoma 0
Deset dana astronomije 2011. možete od sada imati i u DVD kolekciji, koja čuva sve one lijepe uspomene na te događaje...
1
2
3
4
5
6
7
8
...
15