Kronološki prikaz članaka

Nalazite se u pregledu svih članaka poredanih po kronološkom redoslijedu od najnovijeg do najstarijeg, koje je napisao autor: Zvjezdarnica
Zanimljive pojave uz zalazeće Sunce
Škrinjica 0
Za postojanje atmosferske refrakcije znao je još u 16. stoljeću čuveni astronom-promatrač Tycho Brahe (Tiho Brahe) i to na temelju mjerenja položaja zvijezda na nebeskom svodu.
Planet Faeton - između mita i stvarnosti
Škrinjica 1
Da li su gromade stijena različitih veličina, koje zovemo asteroidima, ostaci nekadašnjeg planeta? Ako se taj Faeton (hipotetski) nekoć raspao, mora da ga je nešto gadno lupnulo.
Paradoks Vražje zvijezde
Škrinjica 0
Kraljevsko društvo 1784. godine dodjeljuje Goodrickeu za izuzetno istraživanje Algola, Copleyevu medalju - godišnju nagradu za najznačajnije otkriće u znanosti. Bilo je to veliko priznanje za devetnaestogodišnjeg mladića.
Kako izraditi neko pomagalo za astronomska promatranja
Škrinjica 0
Saznajte kako možete jednostavno izraditi pravi mali priručni planetarij kojega možete nositi sa sobom i pokazivati prijateljima zvijezde.
Manje poznati detalji o Space Shuttleu
Škrinjica 0
Iako je program Space Shuttle ugašen i otišao je u povijest, još uvijek ima puno toga što nam nije poznato, a zanimljivo je za otkriti.
Prvi let pored Urana
Škrinjica 0
"Voyager 2" jedna je od samo četiri svemirske letjelice što su se "otisnule" kroz asteroidni pojas i, nastavile letjeti prostorom u kojem kruže vanjski planeti našeg sistema. Ostale tri letjelice su "Pioneer 10", "Pioneer 11".
Svjetlost je pobijedila diva
Škrinjica 0
Veliko "oko" Mt. Willsona više ne gleda u nebo. Pobijedila ga je svjetlost koja ne dolazi iz dubina svemira nego ona koju proizvodi čovjek, ubistvena jer je sakrila sjaj zvijezda i odvojila čovjeka od prirode.
Zagonetka Magellanovih oblaka
Škrinjica 0
Najveće iznenađenje koje su pružili Magellanovi oblaci je svakako otkriće tzv. Magellanovog potoka. To je rep vodikovog plina koji izlazi iz Magellanovih oblaka i proteže se duž više od 1/4 južnog neba.
Istraživanje Venere - baloni u Venerinim oblacima
Škrinjica 0
Letjelice "Vega" imaju svaka masu od oko pet tona. One su modificirane letjelice "Venera" novije generacije. Sastoje se od dva osnovna bloka - matičnog dijela i aparata za spuštanje na Veneru.
Repatice u povijesti - Noć kada se čekao smak svijeta...
Škrinjica 0
Praznovjerja i strah od propasti svijeta traju valjda otkad je čovjeka. Bijeg od stvarnosti i traženja istine o prirodnim pojavama, potisnuo je vremenski slijed mnogih događaja u istraživanju prirode.
Svemirske letjelice u susret Halleyu
Škrinjica 0
Nikada do sada prema jednom drugom nebeskom tijelu nisu upućene letjelice na čijim je uređajima radio tako velik broj zemalja. Na ovom projektu niz zemalja ujedinio je svoje znanstveno-tehničke potencijale.
Noć kad se čekao smak svijeta
Škrinjica 0
Što su pisale zagrebačke novine 1910. godine o prolazu Zemlje kroz rep Halleyeva kometa? Svibnja 1910. godine napetost među stanovništvom svijeta neprestano je rasla u očekivanju da li će Zemlja doživjeti dan 19. svibnja...
Otvorena je zvjezdarnica Apollo
Aktivnosti astronoma 0
Zvjezdarnica je dobila ime po najvećem i najznačajnijem poduhvatu u povijesti ljudskoga roda ikada - odlasku ljudi na Mjesec, i njihovom sigurnom povratku natrag na Zemlju.
Zvjezdarnica u svemiru
Škrinjica 0
Teleskop i oprema započeli su svoj put iz Perkin-Elmerovih radionica u Connecticutu prema Lockheedu u Californiji. Put su prevalili u velikom transportnom avionu, pakirani u dvanaesttonskom specijalnom kontejneru.
Tamo gdje je nebo uvijek vedro
Škrinjica 0
Zagrebački planetarij smješten je u zgradi Tehničkog muzeja jer nije bilo moguće smjestiti ga u prostorije Popovog tornja gdje se nalazi Zvjezdarnica. Planetarij je tipa Zeiss, a nabavilo ga je Hrvatsko prirodoslovno društvo.
1
2
3
4
5
6
7
8