Kronološki prikaz članaka

Nalazite se u pregledu svih članaka poredanih po kronološkom redoslijedu od najnovijeg do najstarijeg, koje je napisao autor: Zvjezdarnica
Sva Zemljina gibanja (II)
Škrinjica 0
Prošli put pisali smo o najpoznatijem nam gibanju našeg planeta - rotaciji. Osim toga što rotira, naš inače "zvrkasti" planet sudjeluje i u raznolikim svemirskim gibanjima.
Tematski povezani članci
Sva Zemljina gibanja (I)
Sva Zemljina gibanja (I)
Škrinjica 0
U svakodnevnom govoru često upotrebljavamo riječ mirujemo, premda pri tome obično nismo ni svjesni koliko je to relativan pojam.
Tematski povezani članci
Sva Zemljina gibanja (II)
Nekoliko pitanja iz opće astronomije
Škrinjica 0
Ponekad i naizgled vrlo jednostavna pitanja zahtijevaju dosta razmišljanja da bi se došlo do potpunog i ispravnog odgovora.
Planetarij budućnosti
Škrinjica 0
Iznenada se nađosmo unutar teleskopske kupole neke zvjezdarnice koju je ocrtao računar. Prizor je toliko realan, da se čovjek osjeća kao da je stvarno u nekoj velikoj zvjezdarnici.
Jedan vek Astronomske opservatorije u Beogradu
Škrinjica 0
Deo instrumenata ustupljen je opservatorijama u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a godine 1959. montirana su tri instrumenta (meridijanski krug, veliki vertikalni krug i veliki pasažni instrument).
Poletjela najsnažnija raketa - nosač
Škrinjica 0
"Energija" će u putanju oko Zemlje dostavljati velike module od kojih će se u svemiru sastavljati ogromne orbitalne stanice i raznovrsne svemirske platforme.
Prva sekunda svemira
Škrinjica 0
Ovo je jedna od onih priča koje spadaju u najveće avanture ljudskog duha, znanstveno-filozofske izazove sa samih granica moći poimanja. Ovo je priča o nastanku svijeta.
Kako prijeći svemirski ocean bez lađe?
Škrinjica 0
I danas ima ljudi koji misle da je predodžba o svemiru jedna velika brojka. Da astronomija izmišlja, da zamišlja i crta istina gradove u oblacima, jer se ionako ne može provjeriti što je istina, jer se istina provjerava samo na licu mjesta....
Zanimljive pojave uz zalazeće Sunce
Škrinjica 0
Za postojanje atmosferske refrakcije znao je još u 16. stoljeću čuveni astronom-promatrač Tycho Brahe (Tiho Brahe) i to na temelju mjerenja položaja zvijezda na nebeskom svodu.
Planet Faeton - između mita i stvarnosti
Škrinjica 1
Da li su gromade stijena različitih veličina, koje zovemo asteroidima, ostaci nekadašnjeg planeta? Ako se taj Faeton (hipotetski) nekoć raspao, mora da ga je nešto gadno lupnulo.
Paradoks Vražje zvijezde
Škrinjica 0
Kraljevsko društvo 1784. godine dodjeljuje Goodrickeu za izuzetno istraživanje Algola, Copleyevu medalju - godišnju nagradu za najznačajnije otkriće u znanosti. Bilo je to veliko priznanje za devetnaestogodišnjeg mladića.
Kako izraditi neko pomagalo za astronomska promatranja
Škrinjica 0
Saznajte kako možete jednostavno izraditi pravi mali priručni planetarij kojega možete nositi sa sobom i pokazivati prijateljima zvijezde.
Manje poznati detalji o Space Shuttleu
Škrinjica 0
Iako je program Space Shuttle ugašen i otišao je u povijest, još uvijek ima puno toga što nam nije poznato, a zanimljivo je za otkriti.
Prvi let pored Urana
Škrinjica 0
"Voyager 2" jedna je od samo četiri svemirske letjelice što su se "otisnule" kroz asteroidni pojas i, nastavile letjeti prostorom u kojem kruže vanjski planeti našeg sistema. Ostale tri letjelice su "Pioneer 10", "Pioneer 11".
Svjetlost je pobijedila diva
Škrinjica 0
Veliko "oko" Mt. Willsona više ne gleda u nebo. Pobijedila ga je svjetlost koja ne dolazi iz dubina svemira nego ona koju proizvodi čovjek, ubistvena jer je sakrila sjaj zvijezda i odvojila čovjeka od prirode.
1
2
3
4
5
6
7
8
...
12