Astronomija - Događanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Događanja
Plutonovi mjeseci nositi će nazive Vulkan i Cerberus
Događanja 0
Konačnu odluku o usvajanju nazivlja Plutonovih mjeseci donijeti će Međunarodni astronomski savez (IAU) koji jedini ima zakonske ovlasti davanja imena lokacijama i objektima u svemiru.
Mars pogodan za održavanje života
Događanja 0
Rezultati kemijskih analiza uzoraka tla koje je načinio rover Curiosity ne daju mjesta sumnji - Mars je nekada bio, a i danas je pogodan za održavanje života.
Komet PANSTARRS na našem nebu
Događanja 0
Meteorološke nam prilike nisu naklonjene te je svega nekoliko upornih astronoma iz Hrvatske uspjelo nakratko u rupama između oblaka vidjeti i snimiti ovog nebeskog putnika.
Tematski povezani članci
Stigao nam je komet desetljeća
Stigao nam je komet desetljeća
Događanja 2
Komet C/2011 L4 Pan-STARRS iz naših krajeva vidio se već večeras, a prizor bi u slučaju vedrog vremena, zaista trebao biti fenomenalan jer će se nalaziti nedaleko tankog Mjesečevog srpa.
Tematski povezani članci
Komet PANSTARRS na našem nebu
Deset dana astronomije - pozdrav s Marsa!
Događanja 0
I ove godine kao i svih onih ranije, u Daruvaru vas očekuje mnoštvo astronomskih događanja. Za sve ljubitelje znanosti, astronomije i astronautike, ovo je kao stvoreno baš za njih!
Što se to događa s druge strane oblaka?
Događanja 0
Taman kada nam je proljeće prosvijetlilo i zamirisalo ispred vrata, nad našim su se prostorima nanovo nadvili tmurni kišni oblaci i magla. Prognostičari kažu kako će takvo stanje potrajati još danima.
Svemirski udar na Rusiju
Događanja 0
Rano jutros po našem vremenu iznad Urala u Rusiji došlo je do ulaska povećeg nebeskog tijela u atmosferu. Na video snimcima jasno se vidi veliki trag izgaranja, snažan bljesak i eksplozija koja se dogodila u zraku.
I svemirsko vrijeme divlja
Događanja 0
Ovih dana do nas je pristigao osjetan val zahlađenja. Čini se kako vremenska situacija napokon započinje svoj ledeno-divlji zimski ples.
Uhvatite Mars na nebu
Događanja 0
Ovog vikenda očekuje nas nekoliko zanimljivih događanja na našem nebu. Prvenstveno će nam za oko zapasti pogled na mladi Mjesec kojeg već od današnje sumraka možemo vidjeti nisko nad jugozapadnim obzorjem.
Zvjezdarnica na prodaju
Događanja 0
Smanjenje državnog proračuna uzima danak i u astronomiji. Veliki engleski infracrveni teleskop UKIRT  smješten na Mauna Kea (Hawaii) od sada se nudi na prodaju ili u najam.
Spremite se  - kometi dolaze
Događanja 0
Tijekom naredne godine očekuje nas prava invazija kometa. Najprije sredinom ožujka očekujemo komet C/2011 L4 ( PanSTARRS ). Pretpostavlja se kako bi njegov sjaj mogao dostići sjaj najsjajnijih zvijezda na nebu te bi lako bio uočljiv golim okom.
Glasnici Halleyeva kometa
Događanja 0
Od 16. pa do 27. listopada 2012. godine našim će noćnim nebom u vidu "zvijezda padalica" (meteora) prolijetati glasnici Halleyeva kometa. Riječ je o sitnim dijelovima jezgre kometa, koji su razasuti po njegovoj putanji oko Sunca.
Perzeidi 2012.
Događanja 0
Perzeidi, najpoznatiji meteorski potok, ove godine imati će maksimum 12. kolovoza oko 12h, što znači da se u ovom nebeskom spektaklu može uživati dvije noći, 11./12. i 12./13. kolovoza.
Dolaze Perzeidi
Događanja 0
Predstava prolijetajućih "zvijezda padalica" tijekom kolovoza započela je svoja redovna noćna izdanja. Prvi meteori iz skupine Perzeida viđeni su diljem svijeta.
Sunce opet napada!
Događanja 0
Divovska grupa Sunčevih pjega izazvala je izbačaj mase Sunčeve fotosfere koja strelovito juri prema Zemlji. Snimili smo Sunčevu grupu pjega koja je "krivac" za događaj koji nam slijedi.
1
2
3
4
5
6
7
8
9