Astronomija - Istraživanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Istraživanja
Galaktike poput Feniksa
Istraživanja 0
Umrle da bi se ponovo rodile. Znamo za veliki postotak malih galaktika koje su - jednostavno mrtve. No, je li to doista tako?
Lov na Metuzalema
Istraživanja 0
Najstarija zvijezda u čitavom svemiru zove se Metuzalem i nalazi se blizu nas, u zviježđu Vage. Ovo je priča o njoj i zagonetkama kojima je zbunjivala astronome.
Novi podaci o bliskim susjedima
Istraživanja 0
Petnaest svjetlosnih godina uokolo Sunca, osvježen pregled položaja i listu zvijezda koje se nalaze u našem neposrednom susjedstvu
Stotinu dana ničega na Suncu
Istraživanja 0
Sunčev minimum nastupa brže od predviđenog. Punih stotinu dana tijekom ove godine Sunce je "čisto".
Opojna čarolija zvjezdanog grada
Istraživanja 0
Naš zvjezdani grad je veći, masivniji i bogatiji nego što smo mislili! Nama i našim najbližim susjednim zvijezdama treba oko 240 milijuna zemaljskih godina za jedan puni krug oko centra galaktike.
Sunce u 2016. godini
Istraživanja 0
Podaci su obrađeni i uvršteni u statistički prikaz. Pogledajte kako nas je naša zvijezda grijala prošle godine.
Zanimljivo društvo oko crvenog patuljka
Istraživanja 0
Višestruki planetarni sustav oko bliskog crvenog patuljka, zadnjih sati plijeni pozornost javnosti.
Nova Zemlja pronađena oko nama najbliže zvijezde
Istraživanja 0
Planet nalik Zemlji orbitira oko Proxime Centauri. Dugo tražena "Nova Zemlja", Proxima b, otkrivena je u našem najbližem susjedstvu.
Mjesec je nekada bio mnogo bliži
Istraživanja 0
Bio je to fantastičan prizor jer se Mesec toliko primakao Zemlji da ju je gotovo dodirivao. Slika je neodoljivo podsećala na stare priče u kojima je nekada Mesec bio toliko nisko da mu je pas odgrizao parče, a devojka se bacila blatom na njega.
Lansiranje sondi u bliski svemir iz Pule
Istraživanja 0
Tijekom srpnja iz Pule se u bliski svemir lansira bespilotna atmosferska sonda HISTRION - 6. U zasebnom modulu otputovati će i pitanja dvadeset i troje učenika/ca I d razreda namijenjena svemircima.
Očuvano noćno nebo znači više novaca u proračunu
Istraživanja 0
Svjetlosno zagađenje iznimno je skup "sport", pogledajte ekonomsku stranu priče. Međunarodni tjedan tamnog neba svake se godine obilježava u travnju, ove je godine manifestacija trajala od 04. do 10. travnja.
Naša zvijezda Sunce u 2015. godini
Istraživanja 0
Iz zvjezdarnice Apollo redovno se svakodnevno motri Sunce. Donosimo rezultate promatranja Sunčeve aktivnosti u prošloj godini, a oni su zaista vrlo zanimljivi.
Gravitacijski valovi - otkriće koje je zatalasalo svijet
Istraživanja 0
Press konferencija znanstvenika sa LIGO opservatorija održana u 16:30 sati po našem vremenu u četvrtak 11. veljače 2016. godine u Louisiani (SAD) "zatalasala" je cijeli svijet.
Asteroid udario u Mjesec
Istraživanja 0
U našem nebeskom okružju stalno proljeću manje ili veće nebeske stijene. Zemljina atmsfera "apsorbira" većinu udara obzirom da manji objekti u cijelosti izgore pri ulasku u atmosferu.
Vulkani na Veneri
Istraživanja 0
Venera je prekrivena stotinama vulkanskih grotla, no pitanje je da li je dio njih još uvijek aktivan ili ne. Aktivni vulkanizam na Veneri još uvijek nije dokazan.
1
2
3
4
5
6
7
8