Astronomija - Istraživanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Istraživanja
Stotinu dana ničega na Suncu
Istraživanja 0
Sunčev minimum nastupa brže od predviđenog. Punih stotinu dana tijekom ove godine Sunce je "čisto".
Opojna čarolija zvjezdanog grada
Istraživanja 0
Naš zvjezdani grad je veći, masivniji i bogatiji nego što smo mislili! Nama i našim najbližim susjednim zvijezdama treba oko 240 milijuna zemaljskih godina za jedan puni krug oko centra galaktike.
Sunce u 2016. godini
Istraživanja 0
Podaci su obrađeni i uvršteni u statistički prikaz. Pogledajte kako nas je naša zvijezda grijala prošle godine.
Zanimljivo društvo oko crvenog patuljka
Istraživanja 0
Višestruki planetarni sustav oko bliskog crvenog patuljka, zadnjih sati plijeni pozornost javnosti.
Nova Zemlja pronađena oko nama najbliže zvijezde
Istraživanja 0
Planet nalik Zemlji orbitira oko Proxime Centauri. Dugo tražena "Nova Zemlja", Proxima b, otkrivena je u našem najbližem susjedstvu.
Mjesec je nekada bio mnogo bliži
Istraživanja 0
Bio je to fantastičan prizor jer se Mesec toliko primakao Zemlji da ju je gotovo dodirivao. Slika je neodoljivo podsećala na stare priče u kojima je nekada Mesec bio toliko nisko da mu je pas odgrizao parče, a devojka se bacila blatom na njega.
Lansiranje sondi u bliski svemir iz Pule
Istraživanja 0
Tijekom srpnja iz Pule se u bliski svemir lansira bespilotna atmosferska sonda HISTRION - 6. U zasebnom modulu otputovati će i pitanja dvadeset i troje učenika/ca I d razreda namijenjena svemircima.
Očuvano noćno nebo znači više novaca u proračunu
Istraživanja 0
Svjetlosno zagađenje iznimno je skup "sport", pogledajte ekonomsku stranu priče. Međunarodni tjedan tamnog neba svake se godine obilježava u travnju, ove je godine manifestacija trajala od 04. do 10. travnja.
Naša zvijezda Sunce u 2015. godini
Istraživanja 0
Iz zvjezdarnice Apollo redovno se svakodnevno motri Sunce. Donosimo rezultate promatranja Sunčeve aktivnosti u prošloj godini, a oni su zaista vrlo zanimljivi.
Gravitacijski valovi - otkriće koje je zatalasalo svijet
Istraživanja 0
Press konferencija znanstvenika sa LIGO opservatorija održana u 16:30 sati po našem vremenu u četvrtak 11. veljače 2016. godine u Louisiani (SAD) "zatalasala" je cijeli svijet.
Asteroid udario u Mjesec
Istraživanja 0
U našem nebeskom okružju stalno proljeću manje ili veće nebeske stijene. Zemljina atmsfera "apsorbira" većinu udara obzirom da manji objekti u cijelosti izgore pri ulasku u atmosferu.
Vulkani na Veneri
Istraživanja 0
Venera je prekrivena stotinama vulkanskih grotla, no pitanje je da li je dio njih još uvijek aktivan ili ne. Aktivni vulkanizam na Veneri još uvijek nije dokazan.
Čovjek može (pre)živjeti na Marsu
Istraživanja 0
Izgleda pomalo nevjerojatno da nakon toliko robotičkih misija na i oko Marsa, tek danas možemo biti sigurni kako čovjek može preživjeti i živjeti na Marsu. Rezultat je to obrade i analize mjerenja na Marsu.
Kepler otkrio nove ekstrasolarne planete
Istraživanja 0
Ekipe znanstvenika koji rade na obradi podataka svemirskog teleskopa Kepler objavile su otkriće 41 novih ekstrasolarnih planeta koji se nalaze u orbitama 20 zvijezda. U tijeku je pisanje znanstvenog rada o novim otkrićima.
1
2
3
4
5
6
7
8