Astronomija - Slikoplov

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronomija / Slikoplov
Dvostruki skup NGC 869, NGC 884 (Double cluster, ha-Hi, Caldwel 14)
Slikoplov 0
Što je bilo Messieru da ove prekrasne dragulje kojima je optočena Perzejeva kaciga nije uvrstio u svoj katalog? Možda mu je uvijek bio skriven iza nekog stabla?
IC5146 Maglica Čahura
Slikoplov 0
Maglica se nalazi u zviježđu Labuda. Poput svjetla na vrhu prsta ET-ja, ova nebeska čahura nalazi se na vrhu tamnih linija koje formiraju međuzvjezdani oblaci na nekih 3.600 svjetlosnih godina od Zemlje.
Maglica Helix
Slikoplov 0
Nevjerojatna je raskoš boja i oblika u kojima se javljaju planetarne maglice. Ako bi to prenijeli u zemaljske okvire, takvu raskoš bi jedino mogli poistovjetiti s cvijećem. No, sličnost tu prestaje.
Maglica Trifid
Slikoplov 0
Pobjegnemo li ljeti iz bliještećih gradova i podignemo pogled na noćno nebo lako ćemo uočiti milijarde zvijezda koje čine svjetleću prugu nad nama. Pratimo li je smjerom sjever-jug, naša galaksija Mliječni put postaje sve svjetlija.
Maglica Kalifornija
Slikoplov 0
Maglica Kalifornija nalazi se kao i mi, u Orionovom kraku Mliječnog puta, s tim da je ona više na njegovom vanjskom rubu. Duljina joj se procjenjuje na 100 svjetlosnih godina.
Galaksija Messier 101 i okolica
Slikoplov 0
Ono što me posebno privuklo na ovoj astrofotografiji je NGC5474. Riječ je o rijetkom primjerku patuljaste galaksije sa naznakama spiralnosti.
Maglica Slonova surla
Slikoplov 0
Unutar surle vide se i dvije mlade zvijezde stare par milijuna godina koje su raščistile središnji dio surle. Unutar surle već je detektirano nekoliko zvijezda starih svega stotinjak tisuća godina.
Maglica Meduza
Slikoplov 0
IC443 poznata i kao maglica Meduza, ostatak je supernove koja je grunula prije najviše 30.000 godina. Nalazi se u zviježđu Blizanaca na udaljenosti 5000 svjetlosnih godina.
Maglica NGC 6357 sa Pismis24 otvorenim skupom
Slikoplov 0
Za fotkanje objekta povukla me slika s kalendara kojeg držim u uredu. Kalendar je zvjezdarnice Višnjan iz 2009, a Hubbleova slika je fantastično lijepa.
Maglica Pelikan
Slikoplov 0
Pelikan. Prije avet ili pterodaktil, rekao bih. Prijeteći obik sa dupljom u kojoj nedostaje oko okrenut je leđima zvijezdi Deneb, najsjajnijoj u zviježđu Labuda.
Maglica Mreža
Slikoplov 1
Istočni Veo zatvara na nebu kut nešto veći od jednog stupnja, što na procijenjenoj udaljenosti od 1500 svjetlosnih godina odgovara duljini maglice od 30 svjetlosnih godina.
Tematski povezani članci
Maglica Veo
Maglica Veo
Slikoplov 1
Prije gotovo 10 000 godina na nebu je zasjala izuzetno sjajna zvijezda. Da li je imala neki utjecaj na ljudsku povijest, ne znamo, ali zasigurno ljudi nisu mogli ne zamijetiti supernovu koja je od Zemlje udaljena 1500 svjetlosnih godina.
Tematski povezani članci
Maglica Mreža
1
2