Astronautika - Svemirske misije

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Svemirske misije
Veliko iznenađenje kineskim preletom asteroida Toutatis
Svemirske misije 0
U ranim jutarnjim satima, 13. prosinca 2012. godine, kineska letjelica Change 2 preletjela je na udaljenosti od samo 3.2 km iznad površine asteroida 4179 Toutatis.
Ebb i Flow udarit će u Mjesec
Svemirske misije 0
Nevelike NASA-ine letjelice Ebb i Flow (ex GRAIL A i B) u ponedjeljak, 17. prosinca 2012. godine u 23:48 sati po našem vremenu, udariti će u mjesečevu površinu.
Špijunske fotografije s Marsa
Svemirske misije 0
"Mali zeleni", ili već koje su boje zamišljeni stanovnici Marsa, svakodnevno su pod nadzorom zemaljskih špijunskih letjelica koje kruže oko crvenog planeta.
InSight novo ime za otkrića na Marsu
Svemirske misije 0
NASA je odobrila sljedeću istraživačku misiju za Mars pod nazivom InSight čije je lansiranje predviđeno za ožujak 2016. godine.
Kriza ruskog svemirskog programa
Svemirske misije 3
Nevjerojatne vijesti iz Rusije - Venerini i Marsovi orbiteri poslali prve fotografije. Iz Rusije su tijekom popodneva pristigle nevjerojatne vijesti popraćene slikama i telemetrijom.
Veliki uspjeh Kineske astronautike!
Svemirske misije 1
Nakon uspješne trinaestodnevne misije i brojnih provedenih eksperimenata, posada u povratnom modulu Shenzhou-9 uspješno je sletjela na Zemlju.
Gagarinov let u svemir
Svemirske misije 2
Dana 12. travnja 1961. godine s ruskog kozmodroma Baikonur u 07:07 sati po našem vremenu, poletjela je raketa koja je na svom vrhu nosila kapsulu Vostok-1 u kojoj se nalazio Jurij Gagarin.
Spašavanje marsovih misija
Svemirske misije 0
Veliki planovi Europske svemirske agencije (ESA) o slanju dvije letjelice ka Marsu 2016. i 2018. godine, nedavnim povlačenjem NASA-e iz projekta doslovce su ostali u zrakopraznom financijsko-organizacijskom prostoru.
Rusija ulazi u projekt ExoMars?
Svemirske misije 0
Sada pak pristižu nove, dobre vijesti za ovu uzbudljivu misiju čija bi se realizacija trebala odigrati krajem desetljeća. Rusija ozbiljno razmatra ulazak u projekt kao treći, veliki ravnopravni partner.
Fobos-Grunt na ivici devetog kruga pakla
Svemirske misije 0
Dvadeset letjelica upućenih k Marsu, niti jedna nije bila potpun uspjeh. Samo je njih troje dalo nekakve mizerne rezultate...
Asteroid Vesta u fokusu
Svemirske misije 0
Donosimo prvu cjelovitu fotografiju asteroida Vesta snimljenu s letjelice Dawn. Fotografija je snimljena s radne orbite, 16.000 km iznad Vestine površine...
Let oko Mjeseca uz Space Adventures
Svemirske misije 0
Tek stotinjak kilometara dijeliti će astronaute od Mjesečeva tla u trenucima najbližeg preleta iznad našeg prirodnog satelita...
Tajni projekt - Gagarinov let u svemir
Svemirske misije 1
12 travnja 1961. godine u 07:07 sati Korolev, glavni konstruktor projekta, radio vezom šalje CEDRU poruku "Paljenje započelo"...
Međunarodni dan čovjekova leta u svemir
Svemirske misije 0
Na današnji dan prije 50 godina u svemir je poletio Vostok-1 s kozmonautom Jurijom Gagarinom. Bio je to prvi let čovjeka u svemir...
Voajerska misija u svemiru
Svemirske misije 0
Točno na Dan zaljubljenih, letjelica Stardust-NexT će proletjeti na svega dvjestotinjak kilometara od jezgre kometa Tempel-1, brzinom od 10 kilometara u sekundi...
1
2
3
4
5
6
7
8