Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Obljetnica prvog Amerikanca u svemiru
Novosti 2
Danas, 05. svibnja 2013. godine obilježava se pedeset i druga obljetnica prvog leta nekog od američkih astronauta u svemir.
Lune ponovo na Mjesecu
Novosti 0
Ruski Institute for Space Research (IKI) iz Moskve, predstavio je cjeloviti plan i vremenik misija robotičkih letjelica koje bi do kraja ovog desetljeća trebale istraživati naš prirodni satelit.
Švicarska ulazi na velika vrata u svemirski biznis
Novosti 0
Švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) objavila je planove po kojima bi komercijalno u svemir lansirala letjelice mase do 250 kg po cijeni od desetak milijuna eura!
Shenzhou-10 u ljeto kreće u svemir
Novosti 0
Kineski mediji objavili su informaciju kako će svemirski brod Shenzhou-10 s tročlanom posadom tijekom ljetnih mjeseci poletjeti prema njihovoj svemirskoj postaji Tiangong-1.
Vega - pripreme za novo lansiranje
Novosti 0
Zahuktavaju se pripreme za drugo po redu lansiranje nove europske rakete-nosača pod nazivom Vega, namijenjene "izbacivanju" laganih tereta u Zemljinu orbitu, koje će se prema redu lansiranja dogoditi tijekom travnja 2013. godine.
Nova inačica kineske rakete za let ka Mjesecu
Novosti 0
Kineska letjelica za istraživanje zemljinog prirodnog satelita, Change-3, priprema se za lansiranje prema Mjesecu u drugoj polovici 2013. godine.
Ukrajinski dobavljači krivi za rušenje ruske rakete Zenit-3SL
Novosti 0
Istraga je utvrdila kako se uzrok tehničkih problema koji su doveli do rušenja rakete nalazi u defektnim dijelovima koje su ukrajinski dobavljači izradili za konzorcij Sea Launch.
Tematski povezani članci
Sea Launch - novi neuspjeh
ESTCube-1 kreće u svemir
Novosti 0
Estonski studenti izradili su malu svemirsku letjelicu ESTCube-1, prvu takve vrste u Estoniji. U svemir će krenuti europskom raketom Vega na njezinom drugom lansiranju s raketodroma u Francuskoj Gvajani.
Indijski Mangalyaan u studenom kreće put Marsa
Novosti 0
Indijska svemirska agencija (ISRO) nastavlja radove na konstrukciji prve tamošnje letjelice namijenjene istraživanju Marsa, Mangalyaan. Ova simpatična misija odobrena je u kolovozu 2012. godine.
Kanadski sateliti za primjer drugima
Novosti 0
Kanađani definitivno postaju specijalisti u projektiranju i izradi malih letjelica. Dvije nove koje se planiraju lansirati krajem ožujka 2013. godine indijskom raketom PSLV, spadaju u kategoriju između piko i mikro satelita.
NASA želi u putanju oko Mjeseca dopremiti asteroid
Novosti 2
NASA je u proračunu za 2014. godinu zatražila 100 milijuna dolara, kao početna sredstva u ostvarenju ove misije. Cilj je uhvatiti asteroid i dopremiti ga u Mjesečevu orbitu.
Tematski povezani članci
Lovac na asteroid
Dragon sletio
Novosti 0
Nakon odvajanja od ISS-a Dragonovi motori usporili su letjelicu tako da je ona zaronila u guste, donje slojeve atmosfere te je po balističkoj putanji doletjela do Meksičkog zaljeva.
Tematski povezani članci
Novi korisni teret dostavljen na ISS
Potpisan strateški ugovor između europske i ruske svemirske agencije
Novosti 0
Možda se na prvi pogled ne čini tako ali 14.03.2012. godine potpisan Ugovor o suradnji na svemirskim istraživanjima između Europe i Rusije.
Povratak Ekspedicije 34
Novosti 0
U subotu, 16.03.2013. godine, kasno popodne po našem vremenu, tročlana posada svemirskog broda Soyuz TMA-06M uspješno je sletjela sjeveroistočno od grada Arkalyka u ledenu kazahstansku stepu.
Indija uspješno lansirala sedam satelita
Novosti 0
Indijska raketa nosač PSLV uspješno je 25. veljače 2013. godine, lansirana s raketodroma Sriharikota.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
...
27