Zvjezdarnica

Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Južna Koreja lansirala svoj prvi satelit
Novosti 0

Južna Koreja postala je 11. zemlja koja je vlastitom svemirskom raketom lansirala satelit.
Japan šalje vojni radarski sustav u svemir
Novosti 0
Izvori iz Tokya obznanili su kako je nova japanska vojna svemirska letjelica, na svoj put krenula u nedjelju 27. siječnja 2013. godine.
Luna-Glob ka Mjesecu 2015. godine
Novosti 0
Aktualni projekti istraživanja Mjeseca, svoje porijeklo, pa i dio tehnoloških odrednica, vuku još iz devedesetih godina prošlog stoljeća.
Dvadeset kineskih letjelica u 2013. godini
Novosti 0
Kina će tijekom ove godine u svemir lansirati dvadeset letjelica, pretežito domaće proizvodnje i za domaće potrebe no biti će tu i inostranih narudžbi.
Budućnost dolazi - turizam seli u svemir
Novosti 0
Prije samo nekoliko godina počele su u medije stizati najave turističkih letova u svemir. Njegovo vrijeme zasigurno dolazi, a to nam potvrđuju i iz Unilever Group te Space Expedition Corporation.
Kamo ide kozmodrom Baikonur
Novosti 0
Najaktivniji svjetski kozmodrom, Baikonur, izgrađen je pedesetih godina prošlog stoljeća na teritoriju ex SSSR, republike Kazahstan. Prve letjelice u svemiru lansirane su upravo odande.
Prvi raketni let u 2013. godini
Novosti 0
Ruska svemirska raketa Rokot-KM (Rokot / Briz-KM) uspješno je lansirala tri vojna telekomunikacijska satelita Kosmos-2482, Kosmos-2483 i Kosmos-2484.
Nagradni fotonatječaj zrakoplovne tematike
Novosti 0
Partner Astronomske udruge Vidulini u prvom hrvatskom svemirskom programu, časopis Aerosvijet, otvorio je fotografski natječaj zrakoplovne tematike.
Rumunjska ARCA partner u ExoMars projektu
Novosti 0
Hoćemo li i mi u Hrvatskoj dočekati nešto slično ili ćemo samo gledati kako nam prilike doslovce klize iz ruku?
Rusija gradi motore za američki svemirski brod
Novosti 0
Poznata ruska tvrtka u domeni svemirskih tehnologija, NPO Energomash započela je modernizaciju vlastitih raketnih motora RD-180 koje je NASA izabrala za glavne raketne motore njihovih novih svemirskih brodova s ljudskom posadom.
Prvi engleski cubesat u svemir ruskom raketom
Novosti 0
Prva irska letjelica u svemiru, ujedno i prvi engleski pikosatelit tipa "cubesat", biti će maleni UKube-1 projektiran i izrađen od strane Clyde Space iz Glasgowa, a u svemir će ga ponijeti raketa Soyuz-2 u ožujku 2013. godine.
Novi Iranski satelit početkom 2013. godine
Novosti 0
Dok "nazadni" Iran snažno gura svemirski program prema prvom iranskom astronautu, kod nas se u "naprednoj" zemlji provodi lov na vještice oko zdravstvenog odgoja u školama.
Energia će graditi samostalni svemirski laboratorij
Novosti 0
Ruska tvrtka Energia Corporation pobijedila je na nedavno objavljenom natječaju Roskosmosa za izradu projekta samostalnog svemirskog laboratorija Oka-T-MKS.
Orion se sprema za eksperimentalno lansiranje
Novosti 0
NASA-in svemirski brod Orion namijenjen prijevozu astronauta u zemljinoj orbiti ali i dalje prema nebeskim tijelima u Sunčevom sustavu, oprema se u prostorima Kennedy Space Centera na Floridi.
Ariane 5 uspješno lansirala dva satelita
Novosti 0
Europska teška raketa Ariane 5 proteklog je tjedna uspješno u svemir lansirala dva satelita. Prvi za potrebe vojske Velike Britanije, a drugi za Meksiko.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
...
26