Astronautika - Novosti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Novosti
Kamo ide kozmodrom Baikonur
Novosti 0
Najaktivniji svjetski kozmodrom, Baikonur, izgrađen je pedesetih godina prošlog stoljeća na teritoriju ex SSSR, republike Kazahstan. Prve letjelice u svemiru lansirane su upravo odande.
Prvi raketni let u 2013. godini
Novosti 0
Ruska svemirska raketa Rokot-KM (Rokot / Briz-KM) uspješno je lansirala tri vojna telekomunikacijska satelita Kosmos-2482, Kosmos-2483 i Kosmos-2484.
Nagradni fotonatječaj zrakoplovne tematike
Novosti 0
Partner Astronomske udruge Vidulini u prvom hrvatskom svemirskom programu, časopis Aerosvijet, otvorio je fotografski natječaj zrakoplovne tematike.
Rumunjska ARCA partner u ExoMars projektu
Novosti 0
Hoćemo li i mi u Hrvatskoj dočekati nešto slično ili ćemo samo gledati kako nam prilike doslovce klize iz ruku?
Rusija gradi motore za američki svemirski brod
Novosti 0
Poznata ruska tvrtka u domeni svemirskih tehnologija, NPO Energomash započela je modernizaciju vlastitih raketnih motora RD-180 koje je NASA izabrala za glavne raketne motore njihovih novih svemirskih brodova s ljudskom posadom.
Prvi engleski cubesat u svemir ruskom raketom
Novosti 0
Prva irska letjelica u svemiru, ujedno i prvi engleski pikosatelit tipa "cubesat", biti će maleni UKube-1 projektiran i izrađen od strane Clyde Space iz Glasgowa, a u svemir će ga ponijeti raketa Soyuz-2 u ožujku 2013. godine.
Novi Iranski satelit početkom 2013. godine
Novosti 0
Dok "nazadni" Iran snažno gura svemirski program prema prvom iranskom astronautu, kod nas se u "naprednoj" zemlji provodi lov na vještice oko zdravstvenog odgoja u školama.
Energia će graditi samostalni svemirski laboratorij
Novosti 0
Ruska tvrtka Energia Corporation pobijedila je na nedavno objavljenom natječaju Roskosmosa za izradu projekta samostalnog svemirskog laboratorija Oka-T-MKS.
Orion se sprema za eksperimentalno lansiranje
Novosti 0
NASA-in svemirski brod Orion namijenjen prijevozu astronauta u zemljinoj orbiti ali i dalje prema nebeskim tijelima u Sunčevom sustavu, oprema se u prostorima Kennedy Space Centera na Floridi.
Ariane 5 uspješno lansirala dva satelita
Novosti 0
Europska teška raketa Ariane 5 proteklog je tjedna uspješno u svemir lansirala dva satelita. Prvi za potrebe vojske Velike Britanije, a drugi za Meksiko.
Pola milijarde USD uspješno slupano u Mjesec
Novosti 0
Projekt gravitacijskog mapiranja našeg prirodnog satelita Mjeseca pola milijarde USD vrijednim NASA-inim letjelicama Ebb i Flow (ex GRAIL A i B) uspješno je završen kontroliranim udarom ovih letjelica u Mjesečevo tlo.
Tematski povezani članci
Ebb i Flow udarit će u Mjesec
Sjeverna Koreja htjeli mi to ili ne, postala je deseta članica svemirskog kluba
Novosti 0
Raketa "Mliječni put 3" svoj posao je odradila uspješno. Satelit "Sjajna zvijezda 3" pozicioniran je u niskoj Zemljinoj orbiti na visini od 500-tinjak km.
Pirova pobjeda u svemiru
Novosti 0
Nakon prošlotjednih problema s radom raketnog bloka Breze-M, ruski komunikacijski satelit Yamal-402 umjesto da se pozicionira u geostacionarnu orbitu, ostao je kružiti oko Zemlje u izduženoj eliptičnoj putanji koja je praktično značila kraj misije.
Nanovo neuspješno lansiranje u Rusiji
Novosti 1
Yamal-402 ostao je zarobljen u izduženoj putanji oko Zemlje. Breze-M po tko zna koji put nije odradio posao kako spada. Putin i Medvedev zasigurno su "presretni" još jednom blamažom ruske svemirske industrije.
Nauka ipak ostaje na Zemlji do 2014. godine
Novosti 1
Veliki ruski višenamjenski svemirski modul-laboratorij pod nazivom "Nauka", ipak neće biti lansiran u svemir do konca ove godine, radi financijskih i tehničkih razloga.
Tematski povezani članci
NAUKA u svemiru ipak do kraja 2012.
3
4
5
6
7
8
9
10
11
...
27