Astronautika - Istraživanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Astronautika / Istraživanja
Laboratorij na Mars ili Mars u laboratoriju?
Istraživanja 0
Desetljetni je san poslati robota na Mars, uzeti tamošnje uzorke tla, dopremiti ih na Zemlju u laboratorije na analizu. No to je skup, složen i neizvjestan projekt.
Svemirski otpad prijeti ISS-u
Istraživanja 0
Tijekom gotovo šest desetljeća svemirske ere u svemir je lansirano na tisuće letjelica. Neke od njih nisu odradile svoj zadatak kako je bilo planirano. Eksplodirale su ili se raspale, raketni stupnjevi i dijelovi oplate svemirskih letjelica godinama kruže oko Zemlje.
Uspješan test kapsule padobranom
Istraživanja 0
NASA-in partner u projektu Commercial Crew Program, tvrtka Blue Origin odradila je uspješan test sigurnosnog sustava za izbacivanje kapsule s rakete u slučaju njezina otkaza na lansirnoj rampi.
Deep Impact kreće prema novom cilju
Istraživanja 0
NASA-ina međuplanetarna letjelica Deep Impact uspješno je ovog vikenda odradila novi letni manevar koji ima za cilj omogućiti u budućnosti susret letjelice s malim asteroidom (Near Earth Object - NEO) 2002 GT.
Priprema astronauta za duge misije u Sunčevom sustavu
Istraživanja 0
Potrebno nam je znanje o ponašanju ljudskog tijela i psihe kada čovjek krene na druga nebeska tijela našeg planetarnog sustava, udaljena milijunima kilometara od našeg planeta Zemlje.
Tematski povezani članci
Svemirske postajeOtišao je Arthur C. Clarke
Zašto jeftinije kad može skuplje
Istraživanja 0
NASA razmatra robotičku misiju na Mars koja bi za glavni cilj imala dopremanje uzoraka njegove površine na Zemlju. Misija tog tipa imala bi znanstveni prioritet, a njezin se troškovnik procjenjuje na nekoliko milijardi USD.
Dotaknuti svemir prije lansiranja
Istraživanja 0
Svemirske letjelice, landeri, roveri i njihovi sklopovi redovno se prije leta u svemir podvrgavaju svemirskim (ne)prilikama. U tu svrhu koristi se Jet Propulsion Laboratory Space Simulator.
Pikosateliti dobivaju ionske mikro motore
Istraživanja 0
Doba malih satelita poodavno je realnost. Problem s njima je što su zaista mali, a to veoma utječe na izbor sklopovlja koje nose u sebi, odnosno posao koji se s njima može napraviti.
Izvještaj s II Tehničke konferencije
Istraživanja 1
Sonde HISTRION-5 i HISTRION-6 te njihovi derivati biti će u cijelosti razvijene, testirane i lansirane tijekom ove godine. Lansiranje prve planirano je za lipanj, a druge za kolovoz-rujan ove godine.
Venera usporava rotaciju?
Istraživanja 1
Zbog još uvijek nepoznatih razloga, planet se vrti sporije nego se očekivalo. Temeljem prikupljenih podataka letjelice Venus Express, brzina rotacije je umanjena u odnosu na mjerenja od prije 16 godina.
Razvoj amaterske raketne tehnike u Rijeci
Istraživanja 0
Danas je svima potpuno normalno da na nebu iznad nas kruži više od tri tisuće umjetnih satelita. Sateliti, istraživanja svemira i raketna tehnologija, izmijenila nam je život.
Recesija zahvatila i misije na Mars
Istraživanja 0
Prema svemu sudeći NASA-ina letjelica MAVEN čije se lansiranje planira krajem 2013. godine, biti će posljednja istraživačka misija prema Marsu za neodređen niz godina.
Osvajanje svemira - Hajde da se lažemo
Istraživanja 1
Gledano iz svijeta znanosti, ponajviše je profitirala astronautika. Bilo je važno reći kako ćemo osvojiti svemir ali i napraviti to. A onda je sve krenulo nizbrdo.
Europa u svemirsko-znanstvenoj ofenzivi
Istraživanja 0
Početkom listopada, pri Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) odobrene su dvije značajne svemirske misije: Solar orbiter i Euclid...
Povratak otpisanog europskog raketoplana
Istraživanja 0
Letjelica će kontrolirano ulaziti u atmosferu, manevrirati i naposljetku padobranom sletjeti na more. Stajni trap nije predviđen...
1
2
3
4
5
6
7
8