Znanost

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Znanost
Nikola Tesla, kraj vječnosti i početak beskonačnosti
Velikani 0
Malo je tko ratnog 07. siječnja 1943. godine razmišljao da se u sobi hotela "Astoria" (New York) odvija drama između života i smrti jednog od najvećih umova čovječanstva.
Bura naša svakidašnja
Naš planet 0
Bura je sastavni dio našeg primorskog okružja, uz jugo, markantan je to vjetar svima nama dobro znan. Iznimno hladan i jak sjeverozapadnjak koji puše iz pravca kopna prema moru.
Željko Andreić dobio svoj asteroid!
Velikani 0
Po Željku Andreiću, poznatom hrvatskom astronomu i popularizatoru astronomije, asteroid oznake 12584 dobio je ime Zeljkoandreic...
Godina 2015. je proglašena godinom svjetlosti
Naš planet 0
Budući da je godina 2015. proglašena godinom svjetlosti od UNESCO-a, važno je da se proširi priča o svjetlosnom onečišćenju.
Gustav Kren, Dobra Duša zagrebačke Zvjezdarnice
Velikani 0
Zagrebačka Zvjezdarnica ima Gustava, Dobru Dušu Zvjezdarnice kojega znaju svi koji su se tamo družili sa zvijezdama.
Izgubljeni u magli
Naš planet 0
Samo je koloritnim daltonistima ovih dana sve super, nama ostalima maglovito sivilo sa (pre)toplom "južinom" nikako ne ide u prilog. Meteo profesionalci i amateri suglasni su kako će takve vremenske prilike potrajati još danima.
Sraz (i jaz) civilizacija
Kontroverze 1
Sto tisuća potpisa za ukidanje astronomije u ruskim školama. Da se čovjek zamisli i upita: kako je to moguće...
Zagonetke izmjena ledenih doba
Naš planet 1
Zagonetke ledenih doba jednostavno nema, nastala je iz fantomskih ciklusa. Svako ledeno doba je posebno!
Nema novog života ispod leda u jezeru Vostok
Naš planet 0
Okončane su mnogobrojne špekulacije o postojanju novih formi života koje su nastale u izdvojenom ekosustavu jezera Vostok.
Filozofski velikani antičke kozmologije
Velikani 0
Tema je po sebi kompleksna, pripada kozmološkom razdoblju antičke filozofije za koje napisano na stotine kilograma knjiga, a ovaj tekst predstavlja pokušaj da se ona nekako sroči u što jednostavnije tumačenje, primjereno svakom čitatelju.
Arktik bez leda - blagoslov ili prokletstvo?
Naš planet 0
Najviše pate polarni medvjedi, čije je postojanje usko vezano uz postojanje leda. Nestane li led, izgubit ćemo i polarne medvjede. Zauvijek. Uz njih, ugrožena je cijela plejada arktičkog živog svijeta.
In memoriam inž. Milojko Mike Vucelić
Velikani 0
U noći s petka na subotu 7. na 8. rujna u 82. godini života La Jolli blizu San Diega u Kaliforniji preminuo je inž Milojko Mike Vucelić. Šira ga je javnost znala kao jednog od istaknutih odgovornih ljudi u NASA-inu programu Apollo.
Sličnosti i razlike između Istre i Nigerije
Kontroverze 1
Kako bi na "prvu loptu" percipirali Istru i Nigeriju? Vjerojatno bi Istra izgledala kao predivna zemlja, bogata lijepim prirodnim i pozitivnim društvenim osobinama, financijski jaka, tehnološki razvijena..."terra magica".
Život i djelo Josipa Ruđera Boškovića
Velikani 0
Prostor je stoga ono biće koje je vječno, beskonačno, savršeno i nepromjenjivo; on je kao i Bog sveprisutan. [...] Te je dokaze kritizirao Bošković, a njegovo ispravno gledište mnogo kasnije potvrdio Einsten.
Gledao sam Armstrongovo skakutanje po Mjesecu!
Velikani 1
Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je obavio svemirsku šetnju, dijeli svoja sjećanja na šetnju Neila Armstronga po mjesečevoj površini...
1
2
3
4
5
6
7
8