Mediji

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Mediji
Carl Sagan popularizator astronomije №1
Škrinjica 0
TV serija "Kozmos" držala je tjednima publiku, izazvala je zanimanje nezapamćeno za neku znanstveno-popularnu seriju. TV serija i istoimena knjiga pružili su priliku i našoj publici da se upozna s tim danas nesumljivo popularizatorom astronomije broj 1.
Vijesti s Marsa - "Viking" na površini "crvenog planeta"!
Škrinjica 0
Vraćamo se u 1976. godinu i podsjećamo kako je izgledalo spuštanje Vikingovog landera na Mars.
Pred dolazak "Vikinga" na Mars: Što znamo o "crvenom planetu"?
Škrinjica 0
Kako su tekle pripreme i iščekivanje za prvo spuštanje američkih letjelica za istraživanje Marsa, tipa Viking 1 i Viking 2.
Kad "zmaj" proždire Sunce...
Škrinjica 0
Zanimljivosti o pomrčinama Sunca, kako nastaju, koliko vrsta ima, kako se vide, crtice iz povijesti pomrčina...
Ignoramus et ignorabimus(?)
Škrinjica 0
"Ignoramus et ignorabimus" - na latinskom: "Ne znamo i (nikada) nećemo znati". Priča je to o strelovitom razvoju čovjeka, njegovoj prošlosti, sadašnjosti ali i dalekoj budućnosti.
Zapisi seizmometara na Mjesecu
Škrinjica 0
Ako ste se pitali ima li na Mjesecu potresa i kakvi su, onda je ovaj osvrt iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, baš za vas.
Istina o letećim tanjurima
Škrinjica 0
Što se to 28. listopada 1975. godine događalo nad zagrebačkim nebom? Odgovor potražite u ovome zanimljivom tekstu koji će vam ponuditi neke od mogućnosti.
Tematski povezani članci
NLO - nepoznati leteći objekti
Zašto u svemiru olovo pada jednako brzo kao i pahuljica perja - Ili: tko ima pravo, Newton ili Einstein?
Škrinjica 6
Sjajan tekst o tome kako su dva velika čovjeka različito tumačila i objašnjavala silu gravitacije, a i dan danas koristimo njihove "umotvorine" podjednako.
Najnovija otkrića "Voyagera-2"
Škrinjica 0
"Voyager 2" jedna je od samo četiri svemirske letjelice što su se "otisnule" kroz asteroidni pojas i, nastavile letjeti prostorom u kojem kruže vanjski planeti našeg sistema. Ostale tri letjelice su "Pioneer 10", "Pioneer 11".
Povodom iznenadne pojave kometa na nebu - Čija je repatica?
Škrinjica 0
Neki još uvijek pamte veliku strku oko toga jesu li astronomi-amateri otac i sin s otoka Iža, otkrili komet i hoće li on nositi ime nekoga od naših ljudi.
Za astronome amatere
Škrinjica 0
Kako su nekada astronomi amateri s veoma skromnom opremom snimali zviježđa te kako je izgledao prilaz američke svemirske letjelice Mariner 10 planetu Merkuru, pročitajte u Škrinjici.
Tematski povezani članci
Astronomi u Virovitici
Astronomski putopis: Pustinja Blaca
Škrinjica 0
Pustinja Blaca-otok Brač. Veliki plakat sa slikom "pustinje" odavno je već zaboravljen na zidu zagrebačke Zvjezdarnice, kao i priča koja stoji iza njega. Nedavno smo krenuli tragom tog starog plakata
Mjesec i vrijeme
Škrinjica 0
Utječe li Mjesec na vrijeme, koja su sve pučka pravila o vremenu i Mjesecu određivala nekada život ljudi, opisao je poznati meteorolog Milan Sijerković
Prve studije Mjesečeva materijala što ga je donijela posada "Apola-11"
Škrinjica 0
Kada su se prvi ljudi vratili s Mjeseca, sa sobom su donijeli dvije hermetički zatvorene aluminijske kutije s oko 27 kilograma dragocjenog tereta - mjesečevog kamenja i prašine. Evo kako je to bilo.
Život - najveća zagonetka svemira
Škrinjica 0
Je li moguć život na drugim svjetovima, drugačiji od onoga kakvog mi poznajemo, drugačiji od svega što smo do sada vidjeli? Odgovor na to pitanje pokušao je dati Gabrijel Divjanović davne 1970. godine. Pročitajte ga...
3
4
5
6
7
8
9
10
11