Mediji - Škrinjica

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Mediji / Škrinjica
Nekoliko pitanja iz opće astronomije
Škrinjica 0
Ponekad i naizgled vrlo jednostavna pitanja zahtijevaju dosta razmišljanja da bi se došlo do potpunog i ispravnog odgovora.
Planetarij budućnosti
Škrinjica 0
Iznenada se nađosmo unutar teleskopske kupole neke zvjezdarnice koju je ocrtao računar. Prizor je toliko realan, da se čovjek osjeća kao da je stvarno u nekoj velikoj zvjezdarnici.
Jedan vek Astronomske opservatorije u Beogradu
Škrinjica 0
Deo instrumenata ustupljen je opservatorijama u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a godine 1959. montirana su tri instrumenta (meridijanski krug, veliki vertikalni krug i veliki pasažni instrument).
Poletjela najsnažnija raketa - nosač
Škrinjica 0
"Energija" će u putanju oko Zemlje dostavljati velike module od kojih će se u svemiru sastavljati ogromne orbitalne stanice i raznovrsne svemirske platforme.
Prva sekunda svemira
Škrinjica 0
Ovo je jedna od onih priča koje spadaju u najveće avanture ljudskog duha, znanstveno-filozofske izazove sa samih granica moći poimanja. Ovo je priča o nastanku svijeta.
Kako prijeći svemirski ocean bez lađe?
Škrinjica 0
I danas ima ljudi koji misle da je predodžba o svemiru jedna velika brojka. Da astronomija izmišlja, da zamišlja i crta istina gradove u oblacima, jer se ionako ne može provjeriti što je istina, jer se istina provjerava samo na licu mjesta....
Zanimljive pojave uz zalazeće Sunce
Škrinjica 0
Za postojanje atmosferske refrakcije znao je još u 16. stoljeću čuveni astronom-promatrač Tycho Brahe (Tiho Brahe) i to na temelju mjerenja položaja zvijezda na nebeskom svodu.
Planet Faeton - između mita i stvarnosti
Škrinjica 1
Da li su gromade stijena različitih veličina, koje zovemo asteroidima, ostaci nekadašnjeg planeta? Ako se taj Faeton (hipotetski) nekoć raspao, mora da ga je nešto gadno lupnulo.
Paradoks Vražje zvijezde
Škrinjica 0
Kraljevsko društvo 1784. godine dodjeljuje Goodrickeu za izuzetno istraživanje Algola, Copleyevu medalju - godišnju nagradu za najznačajnije otkriće u znanosti. Bilo je to veliko priznanje za devetnaestogodišnjeg mladića.
Kako izraditi neko pomagalo za astronomska promatranja
Škrinjica 0
Saznajte kako možete jednostavno izraditi pravi mali priručni planetarij kojega možete nositi sa sobom i pokazivati prijateljima zvijezde.
Manje poznati detalji o Space Shuttleu
Škrinjica 0
Iako je program Space Shuttle ugašen i otišao je u povijest, još uvijek ima puno toga što nam nije poznato, a zanimljivo je za otkriti.
Prvi let pored Urana
Škrinjica 0
"Voyager 2" jedna je od samo četiri svemirske letjelice što su se "otisnule" kroz asteroidni pojas i, nastavile letjeti prostorom u kojem kruže vanjski planeti našeg sistema. Ostale tri letjelice su "Pioneer 10", "Pioneer 11".
Svjetlost je pobijedila diva
Škrinjica 0
Veliko "oko" Mt. Willsona više ne gleda u nebo. Pobijedila ga je svjetlost koja ne dolazi iz dubina svemira nego ona koju proizvodi čovjek, ubistvena jer je sakrila sjaj zvijezda i odvojila čovjeka od prirode.
Zagonetka Magellanovih oblaka
Škrinjica 0
Najveće iznenađenje koje su pružili Magellanovi oblaci je svakako otkriće tzv. Magellanovog potoka. To je rep vodikovog plina koji izlazi iz Magellanovih oblaka i proteže se duž više od 1/4 južnog neba.
Istraživanje Venere - baloni u Venerinim oblacima
Škrinjica 0
Letjelice "Vega" imaju svaka masu od oko pet tona. One su modificirane letjelice "Venera" novije generacije. Sastoje se od dva osnovna bloka - matičnog dijela i aparata za spuštanje na Veneru.
1
2
3
4
5
6
7
8