Video

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Video
Novi robot za Mars
Instrumenti 0

Nakon Mars explorer rovera - MER, svima poznatih pod imenima Spirit i Opportunity, koji su višestruko premašili sva očekivanja i potvrdili da je njihov dizajn pun pogodak, dolazi vrijeme nekih drugih robota. Ovoga puta riječ je o robotu nove generacije, imena Mars Science Laboratory Rover Curiosity, koji ima sve vrhunske odlike svojih prethodnika, no i napredniji sustav napajanja električnom energijom iz termonuklearnog generatora. Osim što je i veći, poput osobnog automobila, ima napredniju elektroniku i instrumente kojima je opremljen. Potpuno je autonoman i nije ovisan o Sunčevoj svjetlosti ili temperaturi. Revolucionaran je i potpuno novi, nikada do sada korišten način spuštanja na površinu drugog planeta. Što je on, kako izgleda i kako funkcionira, pogledajte u ovome zaista zanimljivom filmu.

Histrion-4, let jedne sonde
Istraživanja 0

Tim Astronautika, Astronomske udruge Vidulini uspješno je lansirala u subotu 11. lipnja 2011. godine s poligona Opservatorija Maksimir DHMZ-a, stratosfersku sondu Histrion 4 (H-4) s instrumentima uz pomoć stratosferskoga balona. Dio je to kontinuiranog plana rada i izvođenja pokusa s opremom kojima su srednjoročni ciljevi da se u orbitu oko Zemlje pošalje prvi hrvatski satelit, a u sklopu tima Synergy Moon, koji se natječe za Google Lunar X Prize, do kraja 2012. godine na površinu Mjeseca pošalje robot koji se gradi u Vidulinima. U ovom video zapisu možete vidjeti kako je teklo lansiranje Histriona 4, traganje za sondom i mnoštvo podataka. Više o svemu možete pratiti na AstroForumu, kao i pregledati sve fotografije koje su stizale za vrijeme leta i nakon što je sonda pronađena i spašena. Zahvaljujemo se svim učesnicima i Astroviziji na ovom video zapisu.

Plava točka u beskraju
Zanimljivosti 0

Riječi velikoga znanstvenika i astronoma Carla Sagana pretočene u ovaj video, pokazuju koliko smo jedinstveni, maleni i beznačajni, a opet toliko veliki, no i puni sebe do te mjere da ne shvaćamo kako smo samo jedan trenutak u vremenu, jedno zrnce u svemiru... Na snimcima vidimo naš planet Zemlju, snimljenu iz nezamislivo dalekih udaljenosti Sunčeva sustava, koje su snimile letjelice Voyager, sa samog ruba Sunčeva sustava, Cassini iz Saturnova sustava i robot Spirit sa Marsove površine. Svima je zajedničko jedno, s koje god udaljenosti pogledamo, Zemlja je samo jedna sitna točkica u tami svemira. Ta točkica naš je dom i nemamo drugi dom osim nje, te male plave sitne točkice...

Prva orbita
Zanimljivosti 0

Povodom 50. godišnjice Gagarinova leta u svemir kao prvog čovjeka u svemiru, prenosimo ovaj zanimljivi video prikaz vremena u kojemu je davni čovjekov san da dosegne zvijezde, postao stvarnost. Zahvaljujući Sergeiu Pavloviču Korolevu, jednom velikom čovjeku, vizionaru koji je svojoj mladoj ekipi inženjera znao udahnuti čežnju za zvjezdanim prostranstvima! Vođeni njegovim idealima i snovima, oni su postigli nemoguće. Poslali su čovjeka u svemir, prvi satelit i još puno toga o čemu su druge zemlje tada mogle samo maštati. Svakako pogledajte ovaj film First Orbit.

Lansiranje shuttlea Endeavour
Zanimljivosti 0
Jako lijepo napravljen video koji pokazuje kako izgleda jedno lansiranje space shuttlea, s mnoštvom detalja i usporenih sekvenci, kako bi se sve lijepo vidjelo. Riječ je o misiji STS-130 u kojoj je space shuttle Endeavour do Međunarodne svemirske postaje, u svemir ponio modul Tranquility na kojemu se nalazi posebna kupola za promatranje. Modul se ovdje ne vidi ali je zato lijepo prikazano kako izgleda priprema i lansiranje shuttlea. Naravno, dramatičnosti ne nedostaje, a odlično ukomponirana glazba samo još više ističe prizore koje vidimo. Svakako pogledajte!
Koliko smo beznačajni...
Zanimljivosti 0
Ovaj film vodi gledatelje od Himalaja, kroz našu atmosferu i  tamu prostora, do udaljenosti iz vremena Big Bang-a. Svaku zvijezdu, planet i kvazar, vidljive u filmu, moguće je vidjeti zbog najcjelovitijih četverodimenzionalnih karti svemira u Digitalnom atlasu svemira, ažuriranima od strane astrofizičara iz American Museum of Natural History. Njihov novi film, dio je izložbe, Visions of the Cosmos: From the Milky Ocean to an Evolving Universe, koju je moguće pogledati u Rubin Museum of Art na Manhattanu, do svibnja 2010. godine.
Astronomska noć u Bijeloj Kući
Zanimljivosti 0
Američki predsjednik Obama otvorio je 07. listopada 2009. godine, Astronomsku noć na južnom travnjaku Bijele kuće. Oko 150 učenika srednjih škola s područja Washingtona dobilo je priliku naučiti više o svemiru, koristeći više od 20 teleskopa NASA-e i drugih institucija. Promatrali su Jupiter, Mjesec i odabrane zvijezde. Ostale su aktivnosti uključivale znanstvene prezentacije uzoraka meteorita i mjesečevih stijena. NASA-in savezni muzej, konzorcij muzeja, znanstveni centri i planetariji, provodili su aktivnosti diljem svijeta kako bi se poklopili s događajem u Bijeloj Kući. Astronomska noć provedena je povodom Međunarodne godine astronomije 2009., globalnom proslavom i obilježavanjem doprinosa društva i kulture u 400 godina od kako je Galileo Galilei prvi puta koristio teleskop.
Toalet u svemiru
Zanimljivosti 0
Svi znamo da u Međunarodnoj svemirskoj postaji, kao i u space shuttleu, postoje posebni toaleti, prilagođeni upotrebi u bestežinskom stanju. Oni život astronauta čine puno ugodnijim, za razliku od samih početaka čovjekova putovanja i boravka u svemiru. Na primjer, astronauti u misiji Apollo nisu imali mogućnost korištenja toaleta nego su svoje fiziološke potrebe obavljali slično astronautima koji, zatvoreni u svemirska odijela rade u otvorenom svemiru po 6 i više sati. Isto tako se sjećamo velikih problema kada se pokvario toalet u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Dakle, toalet je jedan od najvažnijih dijelova suvremenih svemirskih letjelica za dulji boravak ljudi u svemiru. A, jeste li se ikada zapitali kako on izgleda i kako se koristi? Da to nije jednostavno, i da se astronauti moraju prvo obučiti za njegovu upotrebu, pokazat će vam ovaj video, a i dati odgovore na neka od pitanja koja ste si postavljali ili ih uopće niste bili svjesni.
Popravak svemirskog teleskopa
Instrumenti 0
Završena je četvrta i zadnja misija popravka svemirskog teleskopa Hubble. Shuttle Atlantis odveo je do svemirskog teleskopa vrhunske znanstvenike i inženjere koji su izvršili izuzetno zahtjevnu misiju popravka ovog svemirskog instrumenta. Promijenili su kameru, žiroskope, baterije, elektroničke komponente i sve ono što je potrebno da bi stari dobri Hubble idućih godina radio besprijekorno i pružio nam mnoštvo novih astronomskih otkrića i proširio nam spoznaju o svemiru koji nas okružuje. Nakon ove misije popravka više neće biti drugih jer američki space shuttleovi odlaze u povijest, a oni su jedine letjelice koje mogu poslužiti za ovakve zadaće. Nakon popravka, teleskop su podigli u višu orbitu kako bi mu se osigurao dugogodišnji boravak u radnom prostoru oko našeg planeta. Raspravu o ovoj misiji možete pratiti i učestvovati u njoj na AstroForumu. Cijeli članak o tome veličanstvenom pothvatu, s mnoštvom fotografija i video priloga pročitajte ovdje.
Šaljivi pogled na teleskope
Instrumenti 1
Razlika između teleskopa reflektora, odnosno s ogledalima, i teleskopa refraktora, onoga s lećama, može se prikazati i na šaljivi način. Ovo je jedan takav pogled na teleskope iz kojega se može vidjeti koje su razlike između Dobson teleskopa i jednog refraktora na ekvatorijalnoj montaži, kako se njima upravlja, a sve u komičnom stilu Benny Hilla. Uživajte :-)
100 sati astronomije u Zagrebu
Zanimljivosti 0

U sklopu Međunarodne godine astronomije 2009. u Hrvatskoj i svijetu održan je program pod nazivom 100 sati astronomije. Astronomi su kroz nekoliko dana održavali popularna predavanja, izložbe, promatranja i svima zainteresiranima pružili mogućnost da pogledaju kroz teleskop i vide ono, što je Galileo Galilei prije 400 godina, također vidio. Tako je 04. travnja 2009. godine, u Zagrebu održan završni događaj povodom 100 sati astronomije i ovdje možete vidjeti djelić atmosfere koja je tamo vladala.

Obamin razgovor s ISS
Zanimljivosti 0
"Gospodine Predsjedniče, dobrodošli na Međunarodnu svemirsku postaju!" Bile su ovo prve riječi zapovjednika ISS-a Mickea Finckea tijekom početka razgovora na relaciji Bijela Kuća - ISS. Dogodilo se to 24. ožujka 2009. godine, naravno, riječ je o figurativnom dolasku aktualnog američkog predsjednika na ISS. U stvarnosti, odaje Bijele Kuće ugostile su nekolicinu djece, kongresnika i bivšeg astronauta Billa Nelsona te je uz pomoć računalno-komunikacijske opreme ostvarena direktna telekonferencijska veza Zemlja-Svemir. Ovaj je razgovor dio Obamina nastojanja da se u svemirske znanosti i edukaciju uloži dodatna pozornost i sredstva kako Amerika ne bi zaostala s visokoobrazovanim kadrom u ovoj oblasti. Obama se već tijekom svoje predizborne kampanje izjasnio kako mu je svemirski program jedan od prioriteta u mandatu.
1
2
3