Video - Instrumenti

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Video / Instrumenti
Novi robot za Mars
Instrumenti 0

Nakon Mars explorer rovera - MER, svima poznatih pod imenima Spirit i Opportunity, koji su višestruko premašili sva očekivanja i potvrdili da je njihov dizajn pun pogodak, dolazi vrijeme nekih drugih robota. Ovoga puta riječ je o robotu nove generacije, imena Mars Science Laboratory Rover Curiosity, koji ima sve vrhunske odlike svojih prethodnika, no i napredniji sustav napajanja električnom energijom iz termonuklearnog generatora. Osim što je i veći, poput osobnog automobila, ima napredniju elektroniku i instrumente kojima je opremljen. Potpuno je autonoman i nije ovisan o Sunčevoj svjetlosti ili temperaturi. Revolucionaran je i potpuno novi, nikada do sada korišten način spuštanja na površinu drugog planeta. Što je on, kako izgleda i kako funkcionira, pogledajte u ovome zaista zanimljivom filmu.

Popravak svemirskog teleskopa
Instrumenti 0
Završena je četvrta i zadnja misija popravka svemirskog teleskopa Hubble. Shuttle Atlantis odveo je do svemirskog teleskopa vrhunske znanstvenike i inženjere koji su izvršili izuzetno zahtjevnu misiju popravka ovog svemirskog instrumenta. Promijenili su kameru, žiroskope, baterije, elektroničke komponente i sve ono što je potrebno da bi stari dobri Hubble idućih godina radio besprijekorno i pružio nam mnoštvo novih astronomskih otkrića i proširio nam spoznaju o svemiru koji nas okružuje. Nakon ove misije popravka više neće biti drugih jer američki space shuttleovi odlaze u povijest, a oni su jedine letjelice koje mogu poslužiti za ovakve zadaće. Nakon popravka, teleskop su podigli u višu orbitu kako bi mu se osigurao dugogodišnji boravak u radnom prostoru oko našeg planeta. Raspravu o ovoj misiji možete pratiti i učestvovati u njoj na AstroForumu. Cijeli članak o tome veličanstvenom pothvatu, s mnoštvom fotografija i video priloga pročitajte ovdje.
Šaljivi pogled na teleskope
Instrumenti 1
Razlika između teleskopa reflektora, odnosno s ogledalima, i teleskopa refraktora, onoga s lećama, može se prikazati i na šaljivi način. Ovo je jedan takav pogled na teleskope iz kojega se može vidjeti koje su razlike između Dobson teleskopa i jednog refraktora na ekvatorijalnoj montaži, kako se njima upravlja, a sve u komičnom stilu Benny Hilla. Uživajte :-)
Teleskop zagrebačke Zvjezdarnice
Instrumenti 0
Zagrebačka zvjezdarnica se može pohvaliti vrlo vrijednim i kvalitetnim astronomskim instrumentom. Ekipa s našega AstroForuma boravila je 24.09.2008. godine na zagrebačkoj zvjezdarnici i divila se tom teleskopu. Ovdje možete vidjeti tri kratka video isječka o tom teleskopu.
Mars - roverovo putovanje
Instrumenti 0
Marsovi roveri Spirit i Opportunity već jako dugo borave na ovom Crvenom planetu, istražuju ga i šalju nam podatke o onome što su vidjeli, istražili i pronašli. Premašili su višestruko vijek trajanja koji su im dali njihovi konstruktori i svakodnevno šalju nove podatke s Marsa. U ovome zanimljivom videu, pogledajte kako je teklo putovanje od Zemlje do Marsa...
1