Video - Istraživanja

Nalazite se u pregledu svih članaka iz rubrike Video / Istraživanja
Histrion-4, let jedne sonde
Istraživanja 0

Tim Astronautika, Astronomske udruge Vidulini uspješno je lansirala u subotu 11. lipnja 2011. godine s poligona Opservatorija Maksimir DHMZ-a, stratosfersku sondu Histrion 4 (H-4) s instrumentima uz pomoć stratosferskoga balona. Dio je to kontinuiranog plana rada i izvođenja pokusa s opremom kojima su srednjoročni ciljevi da se u orbitu oko Zemlje pošalje prvi hrvatski satelit, a u sklopu tima Synergy Moon, koji se natječe za Google Lunar X Prize, do kraja 2012. godine na površinu Mjeseca pošalje robot koji se gradi u Vidulinima. U ovom video zapisu možete vidjeti kako je teklo lansiranje Histriona 4, traganje za sondom i mnoštvo podataka. Više o svemu možete pratiti na AstroForumu, kao i pregledati sve fotografije koje su stizale za vrijeme leta i nakon što je sonda pronađena i spašena. Zahvaljujemo se svim učesnicima i Astroviziji na ovom video zapisu.

Phoenix je na Marsu!
Istraživanja 0

Phoenix Mars Lander napokon je na Marsu. NASA TV prenosila je cijeli događaj spuštanja i prijem prvih fotografija, u živo. Stoga vam nudimo da pogledate i osjetite napetost tih trenutaka kao i atmosferu oduševljenja kada se Phoenix sigurno i uspješno spustio na sjeverni Marsov pol.

Ništa manje napeto nije bilo niti kada su počele stizati prve fotografije koje je Phoenix snimio i poslao s površine, a Mars Odyssey proslijedio na Zemlju. Cijeli događaj pratio se i na našem AstroForumu gdje možete pogledati i najzanimljivije fotografije kao i iščekivanje članova foruma tijekom cijelog događaja.

Nasa JPL Phoenix Mars Lander
Istraživanja 0

Iz ova dva video zapisa naučite ukratko osnovne značajke misije Phoenix Mars Lander kojoj je zadatak istražiti ima li na sjevernom Marsovom polu vode ili živih mikroorganizama, što je značajno za buduće misije na planet Mars, pogotovo za planiranje slanja ljudskih posada na Mars.

U prvom videu znanstvenici će vas upoznati s putovanjem Phoenix Mars Landera do Marsa i spuštanjem na površinu.

U drugom videu možete vidjeti sve faze misije, od polijetanja sa Zemlje do istraživanja na Marsu nakon spuštanja na njegovu površinu.

Svemir: život i smrt zvijezde
Istraživanja 0

U početku bijaše tama. Odjednom, dogodio se bljesak, eksplozija, nastao je svemir! Rođene su zvijezde, rođene su galaksije, i još se uvijek rađaju. No, kako su nastale? Kako se rađaju zvijezde? Kako umiru? Koji se procesi odvijaju unutar njih? Pogledajte ovaj zanimljivi video koji će vam dati odgovore na ova važna pitanja. Saznat ćete kako se formiraju zvijezde, koja je uloga gravitacije, vodika i ostalih kemijskih elemenata u zvijezdama. Saznat ćete kako su nastale protozvijezde i kako su iz njih nastale sadašnje zvijezde. Kolike su temperature potrebne i kakve one imaju utjecaje na same zvijezde, njihovu boju...

Svjetlosno onečišćenje
Istraživanja 0

Ovaj prilog Eko zona, HRT, odlično oslikava boljku današnjice, svjetlosnog onečišćenja, koje uzima maha te po noći stvara velike probleme, kukcima, pticama, noćnim životinjama i u konačnici ljudima. Svakako pogledajte i naučite ponešto o svjetlosnom onečišćenju, njegovom sprječavanju, pogledajte kako se to rješava u svijetu i kako da ga prepoznate u svojoj okolini...

Hubble - Istraživanje svemira
Istraživanja 0
Hubble Space Telescope - Hubbleov svemirski teleskop, instrument je koji godinama ne prestaje slati prekrasne slike dalekog svemira, svakodnevno otkriva tajne i šalje nam gomile podataka o svjetovima koje nikada prije ljudsko oko nije vidjelo tako dobro i detaljno. Njegova je prednost što se nalazi u svemiru, gdje nema atmosfere koja priječi zemaljske teleskope da vide tako dobro kao on, iako je višestruko manjeg promjera objektiva od njih. Pogledajte samo djelić onoga što nam je Hubbleov svemirski teleskop poslao do sada...
1