Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

blackhole

Citat: Acheron  u 21.04.2025. u 15:14:17 satiOd tog zadnjeg promatranja prošlo je gotovo mjesec dana. Svašta se dogodilo u tom periodu, a definitivno najveća promjena je selidba u novi stan. Dobili smo ključeve 29.3. i od tad sam bio dva tjedna u neprekidnom pogonu. Iza posla bi se bacio na slaganje namještaja, čišćenje, uređivanje itd... i tako najčešće do 22 h i onda doma na brzu večeru, spavanje i sutra sve ispočetka. Kraj takvog rasporeda čovjek ni ne primijeti vedro nebo pa je astronomija privremeno pala u drugi plan.

Dobra stvar te ,,radne akcije" što smo se relativno brzo preselili, samo 2 tjedna nakon dobivanja ključeva u ruke. Brza selidba oslobodila mi je dio vremena i sada mogu iskoristiti prilike za promatranje. Jedna takva se otvorila u petak, 18. travnja.
...

A eto riješio si i to. *gj*
Danas sam ti prozujao kraj kuče na bajku,išao sam malo zavrtit kotače da ne zahrđaju i sjetio se kad smo s Davorom testirali tristača  *da*

Acheron

Sjećam se, gledali smo s terase koja je sada pod krovom :)

Acheron

Večeras sam Apača upregnuo na AZ-EQ5, milina kako dobra kombinacija.
Odmah sam uočio da su zvijezde od 0,78" razmaka u obliku "8"  *zubo*

Astro Lux

Uf ova rasvjeta izgleda katastrofa, mogao bi si suncobran nabaviti za lokalni light pollution suppression  *zbunjeni*
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Acheron

U planu je paravan.
Inače, fotka je 0.6s ekspozicije, f/2.8, ISO3200 pa se stvari čine malo lošijim nego što stvarno jesu.

ediglavas

Acheron

2025-009

Pribavio sam AZ-EQ5, ipak nisam mogao bez praćenja. Ono toliko olakšava promatranje i povećava gušt, teško je to usporediti. Za mene barem vrijedi da jednom kad probam praćenje, nema natrag.

Zašto AZ-EQ5? Jer može raditi u ,,prirodnom" načinu rada – lijevo, desno, gore, dolje. Ekvatorijalne montaže imaju svojih prednosti, ali po pitanju ergonomije, korak su ispod alt-azimutnih.

Sada kada imam sve sastojke za promatranje, idem isprobati novu lokaciju za promatranje – balkon.

Balkon gleda na jug (ne slučajno), ali preko raskršća dvije arterijske prometnice pa je rasvjeta takva kakva je. Graničnu magnitudu sam odšacao na m=4,3. Od lokacije ne očekujem da ću se nagledati deep sky objekata, ali vjerujem da će biti OK za planete, Mjesec i dvojne zvijezde. Ove mete ionako zanemarujem kada idem u mrak.

Za promatranje sam večeras odabrao Lava jer je bilo na zgodnoj lokaciji. U ulozi teleskopa je tu Apač, 140/980 ED refraktor. Procedura orijentacije montaže mi je poznata još od doba Trisača Mk2. Poravnao sam je po dvije zvijezde i krenuo.

Zadnja zvijezda za poravnanje je bila Regul pa krećem od nje prema Algiebi.

Algieba (STF 1424); D*; d=4,7"; m=2,4; Leo

128x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene, obje zlatne boje, umjerene razlike u sjaju. Pratilja se smjestila 10 h.

Baš se lijepo vidjela zlatna boja zvijezda, bolje nego prije. Fora!

STT 215; D*; d=1,5"; m=7,3; Leo

196x: Dvije zvijezde, veoma bliske, ali jasno razdvojene. Zvijezde su jednakog sjaja, bijele ili možda blijedo plave. Pratilja se smjestila na 6h. Baš lijepa dvojna zvijezda!

STT 217; D*; d=0,8"; m=7,9; Leo

196x:  Jedna, plavičasta zvijezda.

305x: Zvijezda mi se sada čini izdužena u smjeru 5h (PA ~ 150°) 

Da sam uistinu vidio izduženost u ispravnom smjeru potvrđuje procjena PA, koja je identična kao stvarni pozicijski kut od 149°.

STF 1439; D*; d=1,3"; m=8,3; Leo

305x: Duguljasta zvijezda u smjeru 8h, bez boja.

Čudi me kako nisam razdvojio ovu zvijezdu, možda je to zbog niskog sjaja. Ipak sam na osvjetljenom balkonu, a ove zvijezde su u sredini 8. magnitude.

STF 1448; D*; d=11,0"; m=7,5; Leo

305x: Dvije zvijezde, široko razmaknute, veoma velike razlike u sjaju. Pratilja se smjestila na 2h, što daje PA od oko 70°. Primarna zvijezda bijela ili blijedožuta.

STF 1442; D*; d=13,3"; m=8,2; Leo

305x: Dvije zvijezde, široko razmaknute, manje razlike u sjaju. Primarna plavičasta, pratilja bijela.

Neobična mi je boja pratilje, očekivao bih da je sjajnija zvijezda ta koja je bojom ,,starija".

STF 1447; D*; d=4,5"; m=7,5; Leo

196x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene, velike razlike u sjaju. Pratilja je poprilično tamna. Primarna je bijele boje.

STF 1517; D*; d=0,8"; m=7,5; Leo

196x: Jasno vidim osmicu s naznakama prvog difrakcijskog prstena u smjeru 9h.

305x: Na većem povećanju definitivno vidim ,,8" u smjeru 9h (PA 280°)

STF 1552 AB; D**; d=3,0", m=6,3; Leo

305x: Lijep prizor od tri zvijezde. A i B su jasno razdvojene, umjerene razlike u sjaju i obje bijele. Pratilja se smjestila na 0.5h (PA ~ 20°).

STF 1552 AC; D**; d=63"; m=6,3; Leo

305x: Veoma široko razmaknute dvije zvijezde, velike razlike u sjaju, C je tamnija od B i bez boja. Pratilja se smjestila na 2h (PA ~ 70°).

Lijepa trojna zvijezda, malo iznenađenje u odnosu na samo dvojne.

BU 603; D*; d=1,0; m=6,0; Leo

305x: Vidim jednu zvijezdu i na momente kao da mi nešto uskoči na prvom difrakcijskom prstenu. Problem je što taj ,,žmigavi" objekt stalno mijenja položaj, čas je na 2.5h, pa na 10h, onda na 8h. Na kraju se odlučujem odabrati 2.5h, jer mi je tu ,,žmignuo" kad sam ga prvi put vidio. Primarna je bijele boje.

Stvarni pozicijski kut je 330°, tako da bi onaj objekt na 10h ipak bio stvarniji. Sve u svemu, ovo ne bilježim kao uspjeh.

Bilo je 22:20, eksperiment je završio uspješno. Pakiram opremu i bježim u stan.

ediglavas

Acheron

Ako bude sreće sutra u lokalni mrak.
Malo me gripa pokosila prošli tjedan pa nisam baš tip-top.

Acheron

Kako to biva, sa pojavom tankog srpa Mjeseca na večernjem nebu pojavilo se i lijepo vrijeme. K tome je još i produženi vikend, kada bih si mogao priuštiti malo izleta u mrak.

Vrag mi nije dao mira pa unatoč kašlju i grlobolji, kao zaostacima gripe od prije tjedan dana, otišao do Kozjače – lokalnog brega. Rekoh, idem pogledati malo dvojne zvijezde u Volaru. To bi bio slučajni nastavak promatranja dvojnih zvijezda s balkona.

...

Više na:
Dvojne zvijezde u Djevici i Volaru

Lucius

Eto, imat ćeš muziku u živo idući put za rastjerivanje beštija. *zubo*

Acheron

Kako to biva, sa pojavom tankog srpa Mjeseca na večernjem nebu pojavilo se i lijepo vrijeme. K tome je još i produženi vikend, kada bih si mogao priuštiti malo izleta u mrak.
Prvomajska večer je ponudila prekrasno, čisto, plavo nebo. Iako sam promatrao večer prije i bilo je umora u meni, nekako se sve poklopila da sam mogao ići. Dvojio sam jedno deset minuta i krenuo na put.
Koliko god mi drag Nikola bio na prošlom promatranju, večeras sam htio biti koncentriran na promatranje. Iz tog razloga sam se odlučio otići u Hotnju, na istu lokaciju gdje sam već bio ove godine više puta.
Na put sam krenuo oko 20:45. Kako je bio neradni dan morao sam do benzinske po zalihe. Malo čekanja u gužvi i oko 21 sam bio na cesti prema Hotnji. Na lokaciju stižem oko 21:40 i krećem u postavljanje fotoaparata.

...

Više na:
A kak da vam pojasnim...

A sad malo odmora :)

Maki

Citat: Acheron  u 27.04.2025. u 22:52:58 satiVečeras sam Apača upregnuo na AZ-EQ5, milina kako dobra kombinacija.
Odmah sam uočio da su zvijezde od 0,78" razmaka u obliku "8"  *zubo*
Dobra strana balkonske astronomije je i potencijalno bolji seeing jer si odignut od zemlje. Isto važi i za solar (osim kada se ugreju te metalne šipke od ograde.
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

🡱 🡳