PusTo GoTo pracenje

Autor Strumf, 26.05.2023. u 00:56:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hrvoje86

ne radi link na konfiguracijski kalkultor.  *jok*

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

amater

Hrvoje86

Zahvaljujem. Budem pokušao sutra. Nešto sam uspio pronaći ali mislim da sam krivo unio podatke jer sada mi motori preskaču.

Hrvoje86

Mislim da sam uspio skužiti što, gdje,kako.... Sad imam jedan drugi problem, kad pokrenem onstepx aplikaciju na mobitelu, definiram datum i vrijeme. Nakon toga otvorim stelarium aplikaciju i kada mi se spoji s mobitelom, odredim jednu zvijezdu i pritisnem sync. Onda odredim drugu i opet pritisnem sync. Onda ako izaberem neku treću i pritisnem goto, mislim da se teleskop zarotira u taj položaj. Ne znam zašto onda kada pritisnem tipku gore teleskop ide prema dolje. Onda pustim i pritisnem opet prema gore pa tada ide prema gore.  Zna se dogoditi da par puta moram pritisnuti prema gore, a on ide svaki put dolje i tek tamo 3 ili 4 put ide prema gore.

edit: i jako se zagrijava driver od ALT osi. Kod trackinga, motor AZM se okreče da se ni ne čuje onako lijep lagano. Kod ALT motora imam svaku sekundu nekakve tik tik tik tik impulse. da li je nešto krivo u ovom kodu

// AXIS1 RA/AZM -------------------------------------------------------- see https://onstep.groups.io/g/main/wiki/Configuration_Axes
#define AXIS1_DRIVER_MODEL        TMC2209 //    OFF, Enter motor driver model (above) in both axes to activate the mount.    <-Often

// If runtime axis settings are enabled changes in the section below may be ignored unless you reset to defaults:
// \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/
#define AXIS1_STEPS_PER_DEGREE      53333 //  12800, n. Number of steps per degree:                                          <-Req'd
                                          //        n = (stepper_steps * micro_steps * overall_gear_reduction)/360.0
#define AXIS1_REVERSE                OFF //    OFF, ON Reverses movement direction, or reverse wiring instead to correct.  <-Often
#define AXIS1_LIMIT_MIN              -180 //  -180, n. Where n= -90..-360 (degrees.) Minimum "Hour Angle" or Azimuth.        Adjust
#define AXIS1_LIMIT_MAX              180 //    180, n. Where n=  90.. 360 (degrees.) Maximum "Hour Angle" or Azimuth.        Adjust

#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS        32 //    OFF, n. Microstep mode when tracking.                                        <-Req'd
#define AXIS1_DRIVER_MICROSTEPS_GOTO    4 //    OFF, n. Microstep mode used during slews. OFF uses _DRIVER_MICROSTEPS.        Option

// for TMC2130, TMC5160, TMC2209, TMC2226 STEP/DIR driver models:
#define AXIS1_DRIVER_IHOLD            OFF //    OFF, n, (mA.) Current during standstill. OFF uses IRUN/2.0                    Option
#define AXIS1_DRIVER_IRUN            500 //    OFF, n, (mA.) Current during tracking, appropriate for stepper/driver/etc.    Option
#define AXIS1_DRIVER_IGOTO            OFF //    OFF, n, (mA.) Current during slews. OFF uses IRUN.                            Option
// /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /

#define AXIS1_DRIVER_STATUS          OFF //    OFF, ON, HIGH, or LOW.  For driver status info/fault detection.              Option

#define AXIS1_DRIVER_DECAY            OFF //    OFF, Tracking decay mode default override. TMC default is STEALTHCHOP.        Infreq
#define AXIS1_DRIVER_DECAY_GOTO      OFF //    OFF, Decay mode goto default override. TMC default is SPREADCYCLE.            Infreq

#define AXIS1_POWER_DOWN              OFF //    OFF, ON Powers off 30sec after movement stops or 10min after last<=1x guide.  Infreq

#define AXIS1_SENSE_HOME              OFF //    OFF, HIGH or LOW enables & state clockwise home position, as seen from front. Option
#define AXIS1_SENSE_LIMIT_MIN LIMIT_SENSE // ...NSE, HIGH or LOW state on limit sense switch stops movement.                  Option
#define AXIS1_SENSE_LIMIT_MAX LIMIT_SENSE // ...NSE, HIGH or LOW state on limit sense switch stops movement.                  Option
                                          //        Digital, optionally add: |HYST(n) Where n=0..1023 stability time in ms.
                                          //        Analog capable sense inputs also allow adding:
                                          //        |THLD(n) Where n=1..1023 (ADU) for Analog threshold.
                                          //        |HYST(n) Where n=0..1023 (ADU) for +/- Hystersis range.

// AXIS2 DEC/ALT ------------------------------------------------------- see https://onstep.groups.io/g/main/wiki/Configuration_Axes
#define AXIS2_DRIVER_MODEL        TMC2209 //    OFF, Enter motor driver model (above) in both axes to activate the mount.    <-Often

// If runtime axis settings are enabled changes in the section below may be ignored unless you reset to defaults:
// \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/
#define AXIS2_STEPS_PER_DEGREE      90311 //  12800, n. Number of steps per degree:                                          <-Req'd
                                          //        n = (stepper_steps * micro_steps * overall_gear_reduction)/360.0
#define AXIS2_REVERSE                OFF //    OFF, ON Reverses movement direction, or reverse wiring instead to correct.  <-Often
#define AXIS2_LIMIT_MIN              -90 //    -90, n. Where n=-90..0 (degrees.) Minimum allowed Declination or Altitude.    Infreq
#define AXIS2_LIMIT_MAX                90 //    90, n. Where n=0..90 (degrees.) Maximum allowed Declination or Altitude.    Infreq

#define AXIS2_DRIVER_MICROSTEPS        32 //    OFF, n. Microstep mode when tracking.                                        <-Req'd
#define AXIS2_DRIVER_MICROSTEPS_GOTO    4 //    OFF, n. Microstep mode used during slews. OFF uses _DRIVER_MICROSTEPS.        Option

// for TMC2130, TMC5160, TMC2209, TMC2226 STEP/DIR driver models:
#define AXIS2_DRIVER_IHOLD            OFF //    OFF, n, (mA.) Current during standstill. OFF uses IRUN/2.0                    Option
#define AXIS2_DRIVER_IRUN            500 //    OFF, n, (mA.) Current during tracking, appropriate for stepper/driver/etc.    Option
#define AXIS2_DRIVER_IGOTO            OFF //    OFF, n, (mA.) Current during slews. OFF uses IRUN.                            Option
// /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /\ /

#define AXIS2_DRIVER_STATUS          OFF //    OFF, ON, HIGH, or LOW.  Polling for driver status info/fault detection.      Option

#define AXIS2_DRIVER_DECAY            OFF //    OFF, Tracking decay mode default override. TMC default is STEALTHCHOP.        Infreq
#define AXIS2_DRIVER_DECAY_GOTO      OFF //    OFF, Decay mode goto default override. TMC default is SPREADCYCLE.            Infreq

#define AXIS2_POWER_DOWN              OFF //    OFF, ON Powers off 30sec after movement stops or 10min after last<=1x guide.  Option

#define AXIS2_SENSE_HOME              OFF //    OFF, HIGH or LOW enables & state clockwise home position, as seen from above. Option
#define AXIS2_SENSE_LIMIT_MIN LIMIT_SENSE // ...NSE, HIGH or LOW state on limit sense switch stops movement.                  Option
#define AXIS2_SENSE_LIMIT_MAX LIMIT_SENSE // ...NSE, HIGH or LOW state on limit sense switch stops movement.                  Option

Hrvoje86

što god pokušam ne ide. motori se zaliječu kao da slušam neku uličnu utrku tj. kao da od nule stisnem gas na autu i okretaji polako idu na crveno i kad pustim tipku usporavaju kao da pustim gas pa auto polako usporava. Ne vjerujem da motori nemaju dovoljno snage, redukcija je 100:1, i onda još sa 20zubi na veleki zubčanik 300 zubi. Već sa lud od traženja greške malo mi fali da  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*  *smash*

arrow

Nisam baš sve pročitao ali omjer prijenosa ti je prevelik pogotovo za ALT
Trebao si za AZ staviti 50:1 redukciju a na ALT 25:1

Ajde probaj ovako, na AZ axis1 stavi 16 microstep a na ALT axis2 8 microstep da smanjiš steps per degree
Teleskop: SkyWatcher 254/1200, GSO 200/800, ZWO FF65Apo 65/416
Montaža: CMfricD-230 OnStepX,  CMfricD-240 OnStepX
Kamera: Player One Ares-C Pro (IMX533), ASI585mc Pro,  Nikon D5100, Omegon 1200m mono, Touptek 462mm
Objektivi: Helios 2/58, Nikkor 18-55, Tamron 18-270,  Nikkor 55-300,
Zvjezdarnica: SkyArrow
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, Homemade 73/400 guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, Astronomik L2 UV-IR Cut 2", Optolong L-Ultimate 1,25", Optolong L-eNhance 2", Optolong L-Quad Enhance 2", 2x Svbony filter drawer, FF65APO 0.75× reducer

Hrvoje86

Pokušao sam i to i motori imaju brzinu ali kao nema snagu. Oni krenu i počinju ubrzavati  i onda samo stanu u nekom položaju, a zvuk i dalje kao da ubrzava.

Koliko sam shvatio, nije problem u trackingu nego u goto. Kod trackinga vjerojatno radi, ali kad treba brzo okrenuti u drugi položaj onda motor krene do određene brzine i onda stane, a zvuk u motoru nastavi ubrzavati.

EDIT: evo sad sam shvatio da mi slew speed ide max na 1,5 deg/s. Ako stavim na 2 deg/s. Onda se događa gore opisano. Da li je to možda normalno. Jer kod postavke sa 1,5 sve radi normalno.

arrow

To što ti stanu motori se zove stalling, vidim da si stavio DRIVER_IRUN 500, od koliko su ti ampera motori? Pretpostavljam da im fali struje, vjv si na 12v, prebaci se na 24v. Ja sam neki dan stavio 24v 10A adapter i custom made firction drive montaža ide na 4deg/sec, na 12v nije mogla preko 2.5deg/sec. Ako već želiš ostati na 12v podigni motor current prema vrijednosti motora i uspori ih microstepom kao što sam naveo
Bude li te i dalje slew zezao stavi MICROSTEPS_GOTO na 2 ili 1(full step)

I ja koristim fysetc e4 na obje montaže, na jednoj su 400step motori 1.3A current je 900mA, na drugoj je 200step motori 1.5A i current je 2000mA (max) jer zadnja serija fysetca je u banani i ne valja im kontroler struje prema motorima, 2 sam komada reklamirao i pisao proizvođaču ali me ne doživljavaju
Kamera: Player One Ares-C Pro (IMX533), ASI585mc Pro,  Nikon D5100, Omegon 1200m mono, Touptek 462mm
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, Homemade 73/400 guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, Astronomik L2 UV-IR Cut 2", Optolong L-Ultimate 1,25", Optolong L-eNhance 2", Optolong L-Quad Enhance 2", 2x Svbony filter drawer, FF65APO 0.75× reducer

Hrvoje86

Motori su 1,68A. Da, koristim 12V adapter 2A radi simulacije akumulatora na terenu. Makar imam i pretvarač 12/230 čisti sinus, pa možda bi onda automobil iskoristio kao izvor negdje na terenu. Imam neko napajanje 24V/40A pa mogu sutra probati na 24V.

Ne znam koju verziju fysetc ja imam, ali.mislim da je 1.0. Pokušavao sam sa strujom do 1000mA ali nisam vidio razlike. Preko toga nisam išao.  Ne sviđa mi se što su integrirani driveri pa ako 1 ode, ode cijela ploča. Možda i ja imam tu ploču kojoj nije dobar taj kontroler.

arrow

Ne znam da li ti je dovoljno 2A adapter, na slew inače potegne preko 3-4A, na praćenju oko 1A
Isto imam jače motore 400step 1.8A 2kom i 200step 1.7A 2kom (novi, skupljaju mi prašinu na polici) i imaju upola manje snage nego manji 1.5A i 1.3A motori, mislim da fisetc ne može isporučiti toliku stuju koja je deklarirana, ti motori bi trebali kidat remenja

Mislim da i ima samo verzija 1.0. Lako provjeriš ako je struja prejaka, na dodir na hladnjak drivera i toplinu motora. Kod mene su motori i driveri na obje montaže hladni ali rade super i ništa ne diram

Ako želiš, napravi te spomenute promjene pa testiraj, ako ne valja vrati na staro, nemaš što izgubiti.. Samo i dalje smatram da je za ALT steps per degree 90311 previše, tu bi ti trebao 50:1 prijenos, smanji za pola microstepom za pocetak

Hrvoje86

ALT je na 26667 idem sa 16 microstepa i sa 2 mikrostepa na goto. Ali sam skuzio da mi je ovo bitno na slici. Ako to promijenim na ove vrijednosti onda mi radi sa 1.5 deg/s. Inače ne radi.

Hrvoje86

Ipak je bilo do napajanja kako si rekao. Vratio se postavke na početak na 32 mikrostepa i priključio napajanje 24V/40A i sve radi dobro. Motori rade na 500mA. Ništa ne preskače i sad imaju dosta snage za podizanje teleskopa i okretanje.

arrow

Super da je 24v pomoglo ali malo je 500mA za motore od 1.68A, stavi barem 800/900mA, ako nema pregrijavanja to je to

Hrvoje86

Citat: arrow  u 11.06.2024. u 14:51:50 satiSuper da je 24v pomoglo ali malo je 500mA za motore od 1.68A, stavi barem 800/900mA, ako nema pregrijavanja to je to

Tako sam na kraju i namjestio na 900mA. Sad radi ok. Jedino mi nije jasno zašto kad pritisnem tipku Tracking onda ne mogu povečati ni smanjiti frekvenciju nego uvijek drži zadano ili 57Hz ili 60Hz ili 60.124Hz. Ali one tipke za povećanje i smanjenje +-0,02Hz ne rade.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Hrvoje86  u 11.06.2024. u 18:19:12 satiTako sam na kraju i namjestio na 900mA. Sad radi ok. Jedino mi nije jasno zašto kad pritisnem tipku Tracking onda ne mogu povečati ni smanjiti frekvenciju nego uvijek drži zadano ili 57Hz ili 60Hz ili 60.124Hz. Ali one tipke za povećanje i smanjenje +-0,02Hz ne rade.
Vidi tu:
https://onstep.groups.io/g/main/search?p=recentpostdate%2Fsticky%2C%2Cfrequency%2C20%2C2%2C0%2C0&q=frequency%20adjustment
https://onstep.groups.io/g/main/topic/96412696#msg49588

Ima diskusija na tu temu jos, ovo je prvo sto je isplivalo kad sam utipkao "frequency adjustment".
amater

🡱 🡳