Motorizirana Bahtinova maska za C11

Autor Mount Pleasant Observatory (Bojan), 15.12.2023. u 05:34:08 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Malo vise detalja...

Mozda je samo jedan motor dosta.. iako bi onda sklopljena maska bila duplo dulja, ali buduci da bi ionako bila untar sjenila..
amater

Sad testiram konacnu verziju sklopa..
Zasad sve izgleda OK :-).
Slijedeci korak je montaza limit switch-eva, pa onda elektronika..
amater

MrWorf

Zakaj ne koristiš Servo motoriće? Za njih ti ne trebaju limit switchevi.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Mislis na ove?

Interesantno.. Ne kuzim jednu stvar: u data sheet veli da se to kontrolira sa pulsevima 1.5~2ms.. ima to neku elektroniku unutra? Imas li neku informaciju za mene?

Inace, odlucio sam se za ove jer ih imam..  a limit switch mislim treba u svakom slucaju, sigurnosti radi - ipak je staklo preblizu te mehanike i uvijek postoji mogucnost da se osteti, makar i malo ako nekaj zasteka.
Osim toga, ovi moji motorceki su metalni (nije neka prednost), mali su (10x32mm skup sa osovinom..) pa stanu taman ispod poklopca C11.. i ne vrte se prebrzo (1-2 sec za 90°)
amater

c2

I go unseen.
All shall be revealed.

Hvala za link, pogledat cu..
Nasao sam i ovo u medjuvremenu..

Malko je veci od ovih koje ja koristim..
amater

Mozda bi mogao probat sa elektronikom iz tih servo-motora i ovim mojim motorima.. tako da sve skupa stane ispod poklopca.
I treba provjeriti da li OnStepX ili MyFocuser podrzava te servo-motore..
Bit ce dodatnog neplaniranog prckanja.. :-)
amater

MrWorf

Ovako, ti servo motorići imaju u sebi elektroniku, zupčanike/reduktor i potenciometar za poziciju. Oni se kontroliraju sa PWMom tojest pulsno širnskom modulacijom. (Npr, 0 volti, bez signala dakle je 0 stupnjeva, 5V impulsi sa duty cycleom od 50% ti je 135 stupnjeva a full 5V bez impulsa 270 stupnjeva. Naravno svi stupnjevi između ovise o duty cycleu tih impulsa. U sebi ima i potenciometar koji stalno prati na koliko se stupnjeva osovina nalazi. Tako da ako želiš na silu okrenuti motorić i ako uspiješ, on će ga automatski vratiti na položaj na kojem je bio. Najjednostavnije ti je to iskombinirati sa nekim malim arduinom i riješio si sve probleme.  U kodu mu napišeš koliko stupnjeva želiš za otvaranje i zatvaranje i on će se uvijek na točno stupnjeva otvoriti i zatvoriti. Kaj se tiće toga da se ne zabije u staklo, to napravi fizički, tako da bahtin legne na onu plastiku od sekundara i nema straha. Ovi mali servići i da na neku foru polude, nemaju dovoljno snage da strgaju plastiku od bahtina i da se zabiju u staklo.

Naravno, u arduinu možeš složiti inpute da s nekim relejem/tranzistorom okidaš ili 5V signalom pokreneš motoriće da idu na zadanu poziciju, što je zgodno za remote upravljanje  *šešir* .
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

OK, izgleda dobro kaj se tice upravljanja..
Narucio sam 4 komada pa cu ih probat ugurat u prostor koji mi je na raspolaganju.
Ili, ako to ne stane gdje ih ja hocu, onda cu ih rastavit  (pot, elektronika..) pa iskombinirat sa ovim motorima koje vec imam.
Iako.. elektronika koju sam planirao je jednostavnija.. USB-> 8 channel relay board.
Bumo vidli.. javim kad nekaj slozim i kad to radi..
amater

Inace.. imam ja i ove steppere..
To je isto opcija, iako treba dodati jos mehanike za taj slozivi bahtinov..
amater

Pitao sam ranije Bob-a za MyFocuserPro i Bahtinov support.. nije bilo planova za takvo nesto.
Steta, jer samo treba dodati PWM signal za taj servo (ili samo ON-OFF za jednostavni motor sa limit switchevima.
Pitat cu ga opet...

Sto se tice OnSepX.. AUX pin je rjesenje.

#define FEATURE1_PURPOSE              OFF //    OFF, SWITCH, MOMENTARY_SWITCH, ANALOG_OUT, DEW_HEATER, INTERVALOMETER.        Option
#define FEATURE1_NAME          "FEATURE1" // "FE..", Name of feature being controlled.                                        Adjust
#define FEATURE1_TEMP                 OFF //    OFF, THERMISTOR or n. Where n is the ds18b20 s/n. For DEW_HEATER temperature. Adjust
#define FEATURE1_PIN                  OFF //    OFF, AUX for auxiliary pin, n. Where n is the pin#.                           Adjust
#define FEATURE1_VALUE_DEFAULT        OFF //    OFF, ON, n. Where n=0..255 for ANALOG_OUT purpose.                            Adjust
#define FEATURE1_ON_STATE            HIGH //   HIGH, LOW to invert so "ON" is 0V and "OFF" is Vcc (3.3V usually.)             Adjust
amater

amater

Stigli su servo motori..
Malko su preveliki za moju dosadasnju koncepciju (da sve skupa bude permanentno instalirano i da stane ispod poklopca), pa cu morat malko promijenit design.. uglavnom, maska ce se morati skidati da bi se stavio poklopac.

Ili cu s ovim nastaviti kao sto sam zapoceo.. a ove servo motore upotrijebiti za nesto drugo (recimo, masku za Canon 400mm FD, prosli design je bio mehanicki prekompliciran).
amater

Iako me 3D printer zeza da to nije za vjerovat, ipak napredujem, jos ranije sam napravio par dijelova za test pa ih sad lijepim sa acetonom i pomalo slazem..
Na slici se vide limit switch-evi, diode su ispod njih..
Najprije cu napravit ovu verziju (jednostavnija elektronika), a onda onu sa servo motorima.. za koju trebam support iz OnStepX (bit ce uskoro) ili MyFocuserPro (manje vjerojatno da ce bit ikad).
Moja elektronika koristi USB 8x relej plocu (koja ce kontrolirati jos nekoliko stvari, kao ROR, filter wheel i tako to)
amater

OuttaControl

E posto te zeza priter, znas da su bamboo lab printeri trenutno na anniversary saleu, a trebali bi biti plug and play. Ja sam si bas narucio a1 mini (180x180x180mm) za 229 eura, tako da imam jedan zezator printer i jedan mali koji bi trebao biti plug and play.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

🡱 🡳