Predavanje Stevea Gottlieba

Autor Acheron, 09.12.2023. u 12:20:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Povezani Događaji

Acheron

AD Beskraj za astronome u Hrvatskoj i šire organizira online predavanje Stevea Gottlieba.

Tko je Steve Gottlieb? On je tata mata vizualne astronomije, pročešljao je u sklopu NGC/IC projekta sve NGC i dio IC objekata kako bi se izbacili ćorci, nepostojeći objekti, duple unose itd... Zahvaljujući njemu kada netko na GoTo ukuca ime objekta, teleskop se okrene u pravom smjeru.
Uz sve to, g. Gottlieb je autor članaka na Sky & Telescopes, knjige i vodi blog Adventures in Deep Space.

Predavanje je besplatno, a svi zainteresirani neka se prijave putem linka: https://forms.office.com/r/NaVv0HAiMU?origin=lprLink

Lucius

Preko 10k objekata lik promatrao. *trep*  *ave*
Da je jedno te isti objekt samo gledao ne bi bilo lako skupiti tu brojku, a ne 10k+ različitih.

Acheron

TonY206

Primjetio sam njega na deepskylog  :-). Odlično, ja sam se prijavio  *hopla*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4

Lucius

Citat: Acheron  u 09.12.2023. u 12:37:21 satiPostoji Steve Gottlieb pa onda ostali
https://www.deepskylog.org/index.php?indexAction=rank_observers
Brutala!
S novim atlasom ulaziš u top 5 brzinom munje. *:-P
De mi samo reci kako Messier 109/110? Koji fali? *zubko* 

Acheron

M93!
Vidio sam ga na MM, ali nikad nisam upisao u dnevnik  *zubo*

Lucius

Tog nisam još promatrao. *zubko*
Ja sam tek na pola M puta (malo jače).
Taj zadnji lik što si podijelio je najjači. 0 M objekata. *:-P

Acheron

Lucius

ediglavas

Kraz

Pozdrav svima, evo više informacija o predavanju Stevea Gottlieba. Prijavite se! :) U prilogu poziv u PDF formatu za prosljeđivanje zainteresiranima koji možda ne čitaju forum. Tamo su i fotke Stevea u akciji! :D

Astronomsko društvo Beskraj (ADI, Zagreb)
poziva Vas na predavanje i Q&A

Stevea Gottlieba
,,Povijest otkrivanja dubokog neba koje je dovelo do NGC kataloga i moderni ispravci"

Steve Gottlieb jedan je od najboljih svjetskih vizualnih astronoma-amatera, a više o njemu i temi predavanja pročitajte u nastavku ovog poziva. Predavanje je besplatno i namijenjeno svim zainteresiranima za astronomiju u Hrvatskoj i šire. Predavanje će se održati na engleskom jeziku online u četvrtak, 25. siječnja 2024. u 19h (CET). Kako bismo Vam poslali poveznicu na predavanje, molimo sve zainteresirane da se prijave putem sljedećeg vrlo kratkog obrasca: https://forms.office.com/r/NaVv0HAiMU?origin=lprLink

Astronomska biografija predavača: Steve Gottlieb aktivan je promatrač dubokog neba već više od 40 godina i zabilježio je više od 20 000 objekata koristeći svoje teleskope od 80 mm do 24 inča (610 mm). Jedini je amater koji je vizualno promatrao cijeli NGC i prve IC kataloge. Ovaj projekt trajao je 35 godina i zahtijevao je mnogo putovanja na južnu hemisferu. Napisao je nekoliko desetaka članaka o promatranju i dugogodišnji je suradnik časopisa Sky&Telescope. Njegova web stranica "Adventures in Deep Space" (www.astronomy-mall.com/Adventures.In.Deep.Space/) izvor je promatračkih izazova za napredne amatere, a Orionova zvjezdana karta "DeepMap 600" prikazuje najbolje objekte dubokog neba po njegovom mišljenju i iskustvu. Dva puta godišnje promatra po tjedan dana 48" teleskopom svog prijatelja te je sa 24 650 unosa prvi po broju promatračkih zapisa na web-stranici DeepskyLog.

Tema predavanja: U ovom predavanju govorit ću o slavnim vizualnim promatračima 18. i 19. stoljeća, kao što su Charles Messier, Pierre Méchain, William i John Herschel, Lord Rosse, Lewis Swift i drugi. Pokrit ću njihove teleskope, postignuća i pogreške, koje su dovele do kataloga Johna Dreyera NGC (1888.) i IC (1895.) s preko 13 000 objekata. Ovo su još uvijek primarni katalozi nezvjezdanih objekata koje koriste istraživači i amateri. Moderna analiza grupe amatera i profesionalaca otkrila je stotine pogrešaka, uključujući loše pozicije, pogrešne identifikacije, dvostruke unose i netočne klasifikacije. Navest ću primjere pogrešnih ili izgubljenih NGC brojeva i posljedično moderno ažuriranje NGC-a.

Kako bismo Vam poslali poveznicu na predavanje, molimo sve zainteresirane da se prijave putem sljedećeg vrlo kratkog obrasca: https://forms.office.com/r/NaVv0HAiMU?origin=lprLink
12,5" Discovery Truss-tube dob
6" Orion XT6 dob
10x50 Pentax PCF WPII dalekozor

Acheron

Kraz

Onima koji su se prijavili ili će se prijaviti, u ponedjeljak šaljemo link za online predavanje vizualnog majstora Stevea Gottlieba koje će se održati u ovaj četvrtak u 19h. Prijave su otvorene još samo par dana!  *tnx*
12,5" Discovery Truss-tube dob
6" Orion XT6 dob
10x50 Pentax PCF WPII dalekozor

Acheron

Jučer smo održali za Steveom štih probu i prošlo je super. Malo smo si popričali  *ritmika*
Imam dobar feeling za večerašnje predavanje  *hopla*

Štefek

Citat: Acheron  u 25.01.2024. u 07:56:07 satiJučer smo održali za Steveom štih probu i prošlo je super. Malo smo si popričali  *ritmika*
Imam dobar feeling za večerašnje predavanje  *hopla*
Kaj se može još prijaviti ?
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

🡱 🡳