Promatranja u Istri - nastavak

Autor ediglavas, 19.03.2020. u 13:44:56 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Blagoti se. Nama vrijeme sve planove pokvarilo.

ediglavas

Venera!
Merkura još ne vidim. A kad bude vidljiv, bit će u prašini...

ediglavas

Tako je i bilo.

Venera je bila prenisko a sumaglica/crvenonarančasta prašina visoko, tako da je wow efekt izostao. Mislim, da nisam gledao zadnjih dana, bio bi ali ovako, razliku od slike prekjučer nisam doživio.
Ali, pokušao sam.

Teofil

Da je ranije bilo vedrine poput ovog tjedna.
https://www.waa.at/hotspots/planeten/merkur/merkur2025.shtml#A1

U donjoj konjunkciji 13. kolovoza 2023 bavio sam se opasnim sportom. Skidao Baaderov AstroSolar filter s tražioca i vidio drhtavi srpić Venere. Kutna udaljenost Venere od Sunca u donjoj konjunkciji jako varira i iskoristio sam razmak od 7°  -  8°
https://www.flickr.com/photos/zlatko_f_k/53115346606/in/album-72157650627551656

T: Maksutov 150/1800 mm // refraktori: 60/910 mm (Japan 1970), 70/500 mm, 90/800 mm (ATM) // Newton 76/700 mm
D: 6x50, 10x50
M: CG-5, EQ-1, alt-az
K: Nikon D5200, ASI 120 MC-S

ediglavas

I da, moram reći da me dvoje ljudi razočaralo: Jadranka i ja smo bili uz teleskop i pozvao sam dvije cure (cca 35 godina) koje su hodale šetnicom da dođu pogledati "kroz teleskop" Veneru a one su rekle da ih "ne zanima". Nit sam bio sam, nit je bio mrak, niti je bilo teško napraviti deset metara. Ne kužim?
Da gledam i kad mi se neko obrati da mu dam da pogleda?

PavleR

Citat: ediglavas  u 18.03.2025. u 21:58:18 satiI da, moram reći da me dvoje ljudi razočaralo: Jadranka i ja smo bili uz teleskop i pozvao sam dvije cure (cca 35 godina) koje su hodale šetnicom da dođu pogledati "kroz teleskop" Veneru a one su rekle da ih "ne zanima". Nit sam bio sam, nit je bio mrak, niti je bilo teško napraviti deset metara. Ne kužim?
Da gledam i kad mi se neko obrati da mu dam da pogleda?

Joj Edi, ja sam odavno oguglao na to. Ljude prosto ne zanima. Ni ja to ne mogu da shvatim, ali to je tako. Svi moji poznanici i prijatelji znaju cime se bavim i nikad niko, ama bas nikad, nije izrazio ni najmanju zelju da pogleda kroz teleskop (sem jedne prijateljice, gresim dusu). A mnogi od njih su obrazovani ljudi. Takodje sam zvao ljude sa kojima sam dobar, a zive blizu lokacije, da dodju uvece ako hoce da im pokazem Saturnove prstenove, dobio sam samo odmahivanje glavom i jedno ''c''. Zivimo u svetu kakvom zivimo, ljudi su se masovno sveli na zadovoljavanje svojih osnovnih zivotnih potreba, cak i oni koji nisu primorani to da rade. Nekada sam u razgovoru sa ljudima cesto postavljao pitanje istim sta im je strast, dok nisam video da me bledo gledaju ne znajuci sta ih pitam. Zato i jesam ovde, pricam sa ljudima koji gledaju dublje i sire, i tome sluze ovakvi forumi.

Necu da gresim dusu, moram reci da su mladji narastaji (pogotovo studenti) znatizeljni i jos im ima vatre u ocima, hoce da vide, razumeju da gledaju duboko u svet oko sebe, i stalno me teraju da pricam o astronomiji. Mi stariji smo nazalost poprilicno ubijeni.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

ediglavas

20.03.2025. 19 - 21,20

35 kilometra sjeverno od Pule
TS apo 130/910 photoline
SW Az eq5 u az modu
Baader ortho 18 mm - 52° (FOV 62') - 51x
Baader ortho 10 mm - 52° (FOV 34') - 91x
Televue zoom 3-6 mm 50° (152-182-227-303x)

Još u deset do pet razmišljao sam hoću li pogledati neki film ili ću odigrati par brzopoteznih partija na chess.com-u kad zazvoni mobitel i HP javlja da ima paket za mene i da je pred vratima. I evo ti poštara: za vas, iz Varaždina.
Težina je odgovarala paketu kojeg sam poslao Matiji, nisam ni otvarao samo sam počeo oblačiti slojeve odjeće na sebe, odnio refraktor u prtljažnik, kutiju s okularima, dijagonalom, finderom, akumulatore, malu stolicu, sjenila, grijač, popis dvojnih, mobitel i, odo ja. Na benzinskoj sam uzeo nešto benzina i macchiato to-go.
Neki oblaci su nisko prekrivali zapadni horizont, kad sam prošao skretanje za Prodol pogled na Učku me nije baš razduševio ali, valjda će se nešto vidjeti...
Zapravo, idućih desetak dana, ako je vjerovati prognozama neće biti nešto od vremena a ja sam bio nestrpljiv da vidim kako je Matija sredio montažu i kako će to izgledati bez iritirajućeg backlasha - nisam ni rekao da sam se zadnji puta pobrao s promatranja čim sam naciljao zvijezdu za poravnanje - bila je lagana burica a zvijezda je u 6 mm okularu šetala lijevo-desno po pet minuta u svaku stranu. Bez vjetra je to bilo donekle podnošljivo. Donekle. Jer, moralo se dobro odlučivati: dvojna zvijezda ili plesanje montaže po RA osi...
Nožić, otvaranje paketa, namještanje. Vlaga. Oblaci polako nadiru.

Zvijezda kod poravnanja? Stoji u sredini ko zalijepljena.
Matija je odradio posao!!

Mogu početi.

(97) Stf 305 u Ovnu: podjednake, bijele zvijezde jasno razdvojene na 152x. lako ju je naći: u blizini su Stf 311 i Stf 291 koje sam već gledao pa 40, mi i 45 Ari a tražena dvojna je na liniji mi - 45, nešto bliže mi Ari. Zabilježio sam si da ju je Vedran gledao 23.11.2024. i uočio malu razliku u sjaju (3,6" m 7,52-8,25);

(98) BU 16, Monoceros: velika razlika u sjaju, bijele zvijezde jasno razdvojene tek na 227x. Lako ju je naći (a teže razdvojiti): 1 i 2 Mon su deset minuta udaljene jedna od druge, 6,2 i 5,0 sjaja i time dobar orjentir i najbliža njima je tražena 3 Mon ili BU 16 - nezgodna je zbog razlike u sjaju pri dosta jakoj prvoj zvijezdi (1,9" m 4,99-7,96);

Oblaci su počeli kvariti raspoloženje i otišao sam od Jednoroga. U potrazi sam za čistim nebom. Papir mi je vlažan; mogao sam uzeti ručnik i kupače, bilo bi primjerenije situaciji. Ipak, grijač radi, leće su zaštićene i suhe.

(99) BU 87, Bik: veća razlika u sjaju, ali kako startam s mag šest, može se - narančasto crvena  (c.i. +1,67), jasno razdvojene na 152x. Lako ih je naći: s desne strane (zapad) je okomiti zid zvijezda četvrte i pete magnitude a skroz lijevo, istočno epsilon Bika mag 3,5 (1,9" m 6,21-8,60);

(100) KUI 17, Bik, Hyade: ovo bi bilo lakše promašiti nego naći: more vrlo svijetlih zvijezda, ali moja je jasno pozicionirana unutar šiljatog trokuta s vrhom (na sjeveru) epsilonom Bika i bazom na jugu koju čini delta 2 i malo desno delta 1 - velika razlika u sjaju, ali razdvaja se bez problema. Malo ,,iznad" je Stf 545 koju sam već gledao (1,9" m 4,26-7,85); To ,,KUI" je od otkrivača Gerarda Kuipera, onog od Kuiperovog pojasa;

(101) Stf 899 na granici Oriona i Blizanaca, u Blizancima: nekako podjednake jačine, jednostavnog za razdvojiti razmaka, oko dvije sekunde, konfiguracija okolnih zvijezda pomaže, najbliža je narančasta SAO 95572, svjetlija od sedme magnitude (2,2" m 7,41-8,01);

(102) BU 1053 u Aurigi: navodi me crveni div, c.i. +1,61, tek sa 4 mm, 227x se jasno vide dvije žuto-bijele zvijezdice dosta različitog sjaja (1,8" m 6,91-8,83);

Jupiter je kao kuglica u vodi, trodimenzionalan. Dva satelita su sasvim blizu (s 51x sam najprije mislio da vidim samo jedan) a dva daleko. Koliko god povećavam ne gubim na kvaliteti. Lijep kraj večeri.

Antoto

Vidim da si je slao na dorađivanje: jel backlash bio i u AZ modu i toliko loš da je čak bilo loše za vizualno?
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Leviner

Citat: Antoto  u 21.03.2025. u 15:11:57 satiVidim da si je slao na dorađivanje: jel backlash bio i u AZ modu i toliko loš da je čak bilo loše za vizualno?

Bilo je dosta backlasha u Ra/alt i nesto manje u dec/az, ali opet primjetno.

@edi - veselim se narednim izvještajima  *tu*
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

ediglavas

Ja ću ih s veseljem napisati  *hopla*

Antoto

Citat: Leviner  u 21.03.2025. u 16:40:27 satiBilo je dosta backlasha u Ra/alt i nesto manje u dec/az, ali opet primjetno.
Sto mislis moze li za montaza nositi kvaliterno 10kg dobson 200/1200?
Po specki moze do 15kg za vizuali, ali ne znam kako ce se ponasat zbog tolikog kraka
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron

Pa Edijev TS 130/910 je tu težinom i cca duljine kraka.

ediglavas

Drži to dobro.
Balansiraj po obje osi, označi si na šini gdje ulazi na prihvat i na šipki i produžetku šipke gdje će biti utezi.
Kako ti kaže Ach, tu smo negdje s težinom a sudeći po položaju protuutega kod mene, montaža je stvarno predviđena držati puno, puno više od tih 10 kg.

Leviner

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Acheron

Veći problem će  biti pronaći odgovarajuće prstenove za cijev.

🡱 🡳