Savjet oko novih okulara

Autor Lucius, 31.07.2023. u 15:30:16 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

denis0007dl

Pa da, čak i najveća većina kineskih okulara ja superčista između leća, pa je za nevjerovat kako Japanci...

denis0007dl

Da, čak i moji Tak TOE i Vixen HR okulari unitra nisu čisti kako treba + pokoja mikro ogrebotinica na pokojoj leći.

Lucius

...očito i najboljima promakne ponekad kontrola kvalitete. Malo prašine još i nekako, ali ogrebotine... *uff*

Ivinka

Citat: Lucius  u 28.09.2024. u 20:59:28 satiČitao sam o tome na CN-u. Navodno ovi zadnji su čisti, a prve serije su kod pojedinaca bile užasno prljave...kao da su ih u rudniku sastavljali. *jok*
Smrad po vlazi nikako nije dobar znak...
Negdje sam čitao da je stari Matsuyama ručno sastavljao neke okulare. Također su tako nastajali i Fujiyame. U tekstu je pisalo da je osobno pregledao svako staklo koje je ugrađivao i puhao ručnom puhalicom prašinu. Djelovalo je baš "japanski". Zen, ceremonija čaja, kaligrafija i stari majstor koji je do savršenstva izvježbao svoj posao. No, bilo mi je i malo smiješno s obzirom da je tehnologija izrade otišla daleko naprijed - koliko god stari optičari bili vrhunski majstori u svojem poslu više se jednostavno ne mogu nositi sa tehnologijom, robotiziranom proizvodnjom, čistim sobama u koje se ulazi preko par predprostorija kompletno obučen u nova specijalna odijela a zrak prolazi mikrofiltere...
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Acheron

Što kažu iskusni, za f/7 teleskopu, uzeti prizmu ili zrcalo?
Kažu da je prizma granična za f/7, mogla bi već kao dodati kromatske, a opet svi govore da manje rasipa svjetlo.

zac

Ako misliš na 2", svakako zrcalo. Btw., zrcalo ima jednu plohu, prizma dvije plus treća u totalnoj refleksiji, kak ona manje rasipa svjetla od zrcala mi je malo čudno. Uz to, bez obzira na sve, sve tri plohe kod prizme moraju biti iste kvalitete kao ona jedna kod zrcala. Sjetite se samo jeftinih dbogleda, najveći problem kod njih su nedovoljno dobre prizme, sve drugo bi prošlo....
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Lucius

Baš će ovaj petak biti epizoda o dijagonalama i prizmama na Whats up? Webcast.

Lucius

Citat: Lucius  u 21.01.2025. u 15:52:50 satiBaš će ovaj petak biti epizoda o dijagonalama i prizmama na Whats up? Webcast.

Acheron

Ivinka

Hoće možda netko kupiti Noblex 12.5 mm? Ponovo su ih počeli proizvoditi.

https://www.apm-telescopes.net/en/noblex-astro-eyepiece-uwa-125mm

Ako kupi, došao bih pogledati  *zubko*
Bresser Messier 254/1270

Lucius

Acheron

denis0007dl

Tko je spomenuo Noblex?

Za binoviewere, da.

Acheron

Ivinka

@denis007dl
Vjerujem da nisam jedini ovdje kojeg zanima nekakav review iskusnog oka.

Ok, sve stoji; Docter/Noblex je "dijete" Carl Zeissa. Proizvode vrhunsku vojnu (& lovačku) optiku, ovaj mali "izlet" u područje astrononomije im je vjerojatno samo to - izlet i nekako sumnjam da će proširiti ponudu. Uostalom godinama imaju samo 12.5 mm, čak i bez najave za nešto drugo.

Ali...

Cijena!
Ne kažem da nije opravdana, vjerojatno je (iako se ovdje plaća dodatno i "marka") ali...
Za te novce se kupi jako dobar teleskop ili nekoliko jako dobrih okulara itd.

Ovaj ispod, APM 12.5 je svojevrsna kopija
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-high-eyerelief-flat-wide-84-degree-125-mm-eyepiece

Koliko je Noblex usporediv sa nekim kvalitetnim okularima u tom rasponu FOV i žarišne (TeleVue Nagler 82°, Delos 72°, Pentax 85°, Nikon, Morpheus, APM 12.5, Explore Scientific 82°, Masuyama 85°...)?
Znam da nakon neke razine kvalitete omjer kvalitete i cijene ne raste linearno nego eksponencijalno, tako je svugdje.

No pitanje je da li se to stvarno i vidi.
Kad bi stavio u jedan otvor Noblex a u drugi npr. Morpheus, APM ili neki treći da li bi ti bila jasna razlika?

I praktična pitanja; sad su s njih skinute gumice, ali pretpostavljam da ih kod promatranja staviš da ti svjetlo sa strane ne smeta?
Nisu preširoki, jel bi moglo dijete gledati na bino s njima?
Bresser Messier 254/1270

🡱 🡳