Dilema oko okulara visokog ranga

Autor Vlado, 30.01.2025. u 20:24:37 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vlado

Poštovani vizualci,
zanima me vaše mišljenje koji okular da kupim za SW Evolux 62ED?
Novac nije problem al ne bih baš davao ni 800 eura za okular.
Dugo kužim ove Pentaxe XW serije.
Ne bih nešto ni ispod 300 eura pa prema tome pucajte sa iskustvima i savjetima.
Ako neko možda prodaje rabljen a da mu nije više potreban, uštedio bih za nešto drugo.
Hvala vam svima :)

Acheron

Pa ja bih rekao da što je visoki rang ovisi o očekivanjima i novčaniku promatrača.
Uz Pentax XW seriju, koja je dobra, ja bi svakako razmišljao o Baaderovom Morpheusu.

Vlado

Za novčanik nije problem ako se ispunjavanju očekivanja.
Mene jednostavno zanima mišljenje i preporuke.

Acheron

Imam Pentax XW 10mm, krasan okular, rekao bih najbolji u kolekciji koji imam. Odlično propušta svjetlo i koristim ga za lov na galaksije.
Onda sam kupio Morpheusa 6.5mm, jednako dobar kao Pentax, malo ugodniji za korištenje, ali kako daje veće povećanje od Pentaxa, malo ga rjeđe koristim. Sad se pitam što bi bilo da sam uzeo umjesto Pentaxa 10mm prvo uzeo Morpheusa 9mm.

Za sljedeći okular bi volio nešto kvalitetno oko 5mm, srce me opet vuče Pentaxu, a razum kaže da je Morpheus 4.5mm bolji izbor.

Acheron

Inače, možda najbolji okular kroz koji sam gledao zadnjih godinu dana je 17mm 92° od Explore Scientifica  *prst*

TonY206

Također preporuka za Morpheusa. Sinoć sam imao prvo promatranje sa 6.5mm koji sam uzeo, i mogu reći da je pun pogodak. Oštar, kontrastan, jako ugodan za korištenje.
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Adri

Ja sam sad u slicnoj di(tri)lemi izmedju Pentaxa XW, Delosa i Morpheusa.
Inicijalno sam bio za Morpheusa ali me iskreno jako privlaci Delos jer sam cuo da ima odlicnu transmisiju, vjernost boja i ostrinu.

Ne znam vrijedi li skoro duplo vece cijene nego Morpheus ali si vise razmisljam da bih htio piknuti jedan stvarno premium okular, iako sad koristim ESove 68° i solidno sam zadovoljan njima.

Razum kaze uzeti 2 Morpheusa (17.5 i 9), zelja kaze Delos...

TonY206

I ja sam razmišljao o Delosu, ali na kraju kada sam isprobao od kolege Morpheusa, to je bilo to! Delose nisam probao, ali opet ne vjerujem da može biti toliko drastična razlika koliko je drastična u cijeni..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Adri

Je, to i meni razum kaže. Jedino šta je i Pentax primamljiv, jer je 50ak eura skuplji od redovne cijene Morpheusa. Delos je puno više, no tu vjerojatno plaćaš i brand.
Kod Pentaxa me jedino malo muči sjenilo. Volim standardno konusno sjenilo, zabiti oko u okular gdje sjenilo daje dobru zaštitu od okolnog svijetla.

Još činjenica da ću kad tad trebati po 2 od svaka (jer imam i binoskop, pa neću vječito biti na SP i Gold Lineima sa njime) upućuje ipak na jeftiniji okular.

zac

U svakom slučaju izbjegavaj Hiperion seriju, nije dovoljno dobra čak i na većim F/ brojevima... Explore Scientific, imam 11 mm sa 82 deg, je, jako sam zadovoljan, a nije skup- S druge strane, 3 mm sa 52 deg vidnog polja je potpuni promašaj, distorzija je legendarna. A to bi trebao biti planetarni okular....
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳