Nobelovac : Ljudi me u Hrvatskoj pitaju je li Zemlja ravna ploča

Autor Đeno, 13.10.2019. u 14:16:04 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mcpingvin

Citat: yellowdwarf  u 14.10.2019. u 11:39:46 sati
Usudit ću se reći da je u osnovi problem u obliku demokracije kakav danas imamo. Sistem da svi imaju pravo glasa, a da 75% (vjerojatno i više) uopće nema pojma o čemu glasaju vodi nas u vrlo opasnu budućnost.
Demokracija je loš sustav, ali nismo našli bolji :)

Općenito je tu stvar edukacije i stvaranja kulture, što političke, što znanstvene.

Đeno

Usudit ću se reći da je u osnovi problem u obliku demokracije kakav danas imamo. Sistem da svi imaju pravo glasa, a da 75% (vjerojatno i više) uopće nema pojma o čemu glasaju vodi nas u vrlo opasnu budućnost.

E lipi moj  "PI" . Ti sve kada nećeš, i uvik pogodiš u sridu ili si jako blizu toga. Nema zemlje koja nema svoju ideološku osnovu. Teško je ustvrditi u kojoj to državi svijeta znanost je vodilja društva. Dakako da se određene "gluposti" neko financira i daje veliki publicitet u javnosti. Knjiga  o ravnoj Zemlji, mogla se kupiti na svakom kiosku u Hrvatskoj. Tko to financira? Tko to osigurava dvorane na - fakultetima besplatno za promociju raznih pseudoznanosti itd. Nije sve u tome, eto mene iz pećine. Oni  ne mogu dobiti toliku težinu u javnosti bez potpore.  *šešir*
Nek samo rotira...

stipe

Ma sta ti je, oni beru lovu na tako lagan nacin, i to pozamasnu lovu, toliku da osiguraju i dicu i unucad i praunucad na prodaji takvih skovaca i astrolozi i nadrilijecnici iliti homeopati, rade duboku stetu intelektualnom i kritickom razvoju drustva, a ti, ja, mate, jure, ante ili frane cemo 40 godina kicmu savijat za crkavicu i po stare dane kopat po skovacan ili jos prije toga ic vanka derincit po tuđen svitu za krvav kruv tamo di "svoga nemas i di brata nije" To triba sasic u korijenu, di god mozes razuvjeravaj i pobijaj njihove idiotarije, odrzavaj predavanja, promatranja, prosvjećuj ljude koliko mozes, znam da je to tvrd orah, ali u jednoj mjeri ucinit ces promjenu...
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/600, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

lsvemir27

Citat: Danijel  u 13.10.2019. u 23:06:06 sati
Ja ne znam zašto se uopće toliko uzbuđujete oko toga. Svaki dan negdje nešto takvo iskoči. Ako žele vjerovati da je Zemlja ravna, pa neka vjeruju. U što god hoće. Onaj tko želi znati, taj će naučiti, a onaj tko ne želi učiti, taj nek vjeruje. Zatucanih ljudi je bilo i bit će. Budala je bilo i prije, a s Internetom sad imaju mogućnost cijelom svijetu pokazati svu raskoš svoje budalaštine. Ja se uopće više ne uzbuđujem oko toga. Niti se više trudim razuvjeravati ih. To je jalov posao koji mi oduzima pozitivnu energiju. Škole su te koje trebaju ljudima dati znanje, a kako će ga oni kasnije upotrijebiti, to ovisi isključivo o njima. Sigurno je jedno, takvi nikada neće napraviti išta što funkcionira, pogotovo ne nešto što će pomoći čovječanstvu. Odnijeti čovjeka na Mjesec recimo. Jer čovjek ionako nije bio na Mjesecu, zar ne. *zubko*
Upravo sam to i mislio reci sa svojom frazom "prije interneta ..." Samo je sad to jos vidljivije dobro si rekao, a nepotrebno se zamarati suvise oko toga, osim ne dati takvima da 'vladaju' svijetom, ne znam kako bi to zavrsilo na kraju ...

Sent from my GM1913 using Tapatalk

-----------------------------------
Refraktor 60mm
ZRAK 40x42mm
-- Koprivnica --

Đeno

Citat: stipe  u 14.10.2019. u 18:38:10 sati
Ma sta ti je, oni beru lovu na tako lagan nacin, i to pozamasnu lovu, toliku da osiguraju i dicu i unucad i praunucad na prodaji takvih skovaca i astrolozi i nadrilijecnici iliti homeopati, rade duboku stetu intelektualnom i kritickom razvoju drustva, a ti, ja, mate, jure, ante ili frane cemo 40 godina kicmu savijat za crkavicu i po stare dane kopat po skovacan ili jos prije toga ic vanka derincit po tuđen svitu za krvav kruv tamo di "svoga nemas i di brata nije" To triba sasic u korijenu, di god mozes razuvjeravaj i pobijaj njihove idiotarije, odrzavaj predavanja, promatranja, prosvjećuj ljude koliko mozes, znam da je to tvrd orah, ali u jednoj mjeri ucinit ces promjenu...

Imaš pravo, beru lovu. Beru i to lipu lovu. Jer to neko podržava čak i debelo financira . Primjerice ajmo  mi svi skupa ovdi raspalit niku totalnu glupost šest miseci po internetu. Naći ćemo i mi nekakvu pametnu ludoriju. Pa da vidimo šta ćemo zaradit? Šta ima veze dignit ćemo lovu i ti nećeš morat vanka. Ali u pozadini stoje stvari drugačije! Ima ideološkog razloga zašto nekome odgovara i dozvoljava da se recimo  u Zagrebu otvara  astrološka škola. Slažem se apsolutno da to triba sasić to u korijenu, ali neko  iz našeg obrazovanja službeno dozvolio  rad toj školi.  Zašto,  je to tako o tome ...... ne bi sad . Neka ostane iznenađenje. *mah*
Nek samo rotira...

Đeno

Citat: lsvemir27  u 14.10.2019. u 20:32:53 sati
....... osim ne dati takvima da 'vladaju' svijetom, ne znam kako bi to zavrsilo na kraju ...

Sent from my GM1913 using Tapatalk

Da. To je problem. I to je veliki problem. I ne može se pasivno gledati na ovu stvar kako Danijel misli.  Imamo  sriću što postoje neki hrabri znanstvenici, koji se otvoreno suprotstavljaju dogmi. Šire znanost gdje kod stignu  Hrupec, Vinković, Korado, Đikić , Gregorić i najpoznatiji u popularizaciji znanosti kojeg ima  od vrtića do gerijatrije Puljak Ivica.  *pljesk*
Nek samo rotira...

stipe

I zato Korada hrani zena jer od tog posla ne može živit! Žalosno...
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/600, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

2001

dont panic, problem je zasad jos i "minoran", eskalirati ce kada sadasnja "klik and over" generacija zasjedne na pozicije, tada smo najebai
popularizacija znanosti generalno je super i to svi radimo, svatko prema svojim mogucnostima...borba je za svakog covjeka, nedavno smo bili na noc istrazivaca u zg i bar par ljudi je nakon razgovora ostalo onako sa "otvorenim usima ocima ustima" uz komentar pa kako nas tako lazu, nisam ni razmisljala o tome
POINT, ljudi nisu glupi ali se drustvo svojski trudi isprati im mozak i natjerati brain activity na nulu
"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

Adri

Citat: Acheron  u 13.10.2019. u 20:50:37 sati
Problem je, jer ako si bio jedina budala u selu koja vjeruje u ravnu zemlju to si skrivao da te ne smatraju idiotom.
Sad nađeš preko interneta drugu budalu u selu na drugom kraju planeta sa istim razmišljanjima i eto pozitivne sprege.

This ^^

Fascinantno. Mislih da je moj djed jedini koji o ovome tupi i da je bedast ali sto sam stariji, necu reci da se slazem s njime, ali mi se sve vise cini da tu ima istine.

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Danijel

:-D :-D :-D *hopla* :-D :-D :-D *zubo* suze mi cureeeeeee :-D :-D :-D tamo-vamo-tamo-vamo-tamo-vamo HAHAHAHAHA  *hopla* :-D :-D :-D :-D

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Đeno

Jel mi neko može potanko objasniti a zašto nije  Vamo - Tamo ? *bu*
Nek samo rotira...

yellowdwarf

Citat: 2001  u 15.10.2019. u 10:42:35 sati
POINT, ljudi nisu glupi ali se drustvo svojski trudi isprati im mozak i natjerati brain activity na nulu

Ako se ne varam ovo "ljudi" se odnosi na narod?
Narod (ili velika skupina ljudi) se ne može se nazivati glupim ili pametnim, on tu karakteristiku jednostavno nema.
Narod je masa ili tijesto koje mijese dobro organizirane (male) grupe ljudi gotovo uvijek prema vlastitim interesima.

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: yellowdwarf  u 17.10.2019. u 22:28:28 sati
Ako se ne varam ovo "ljudi" se odnosi na narod?
Narod (ili velika skupina ljudi) se ne može se nazivati glupim ili pametnim, on tu karakteristiku jednostavno nema.
Narod je masa ili tijesto koje mijese dobro organizirane (male) grupe ljudi gotovo uvijek prema vlastitim interesima.

Mislim da se tu misli na pojedince, koji nisu glupi (ali ih u toj masi (plebs) ima glupih.. ili bolje receno ima "zaglupljenih" jako puno).
Oni koji nisu zaglupljeni ili se smiju na sve to ili "mijese tijesto"....
amater

Đeno

Citat: bojan  u 17.10.2019. u 23:43:33 sati
Mislim da se tu misli na pojedince, koji nisu glupi (ali ih u toj masi (plebs) ima glupih.. ili bolje receno ima "zaglupljenih" jako puno).
Oni koji nisu zaglupljeni ili se smiju na sve to ili "mijese tijesto"....

A ja tvrdim da to nije pitanje individualnosti već da se radi o sociološkom pitanju. Evidentno je da postoji niz problema u komunikaciji znanosti prema javnosti, i nemogućnosti da se složena znanost popularno i jednostavno predstavi običnim ljudima jer su dominantne ideologije i svjetonazori jači i imaju vodeću ulogu u društvu. Točka.  *mah*
Nek samo rotira...

🡱 🡳