Nobelovac : Ljudi me u Hrvatskoj pitaju je li Zemlja ravna ploča

Autor Đeno, 13.10.2019. u 14:16:04 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bojan

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 19:28:30 sati
Ovdje se lomimo.
Nije religija politika, nego politika iskorištava religiju za maltretiranje i vladanje.
Crkva nije isto što i religija. Crkva je politička institucija, religija nije institucija.
Treba biti jako oprezan u ovom području jer se svi odmah počupaju jer svatko ima neku svoju asocijaciju kad se kaže religija.
Ne znam ako si primijetio, ali svi nesvjesno postaju diskriminatori. Kao, postoji samo kršćanstvo, drugi nisu bitni. A što je s islamom, budizmom, hinduizmom? Ima gomila toga što spada pod religiju i ne nameće se sve društvu. Religija je samo pojam, a opasni su ljudi. Kad ja kažem religija onda mislim na pojam koji to predstavlja, bez crkve, vjeronauka, ovog, onog.

I dalje mislim da vjeronauk u školi nije opasan dok je izborni, a da je odraz velike zatucanosti društva, je. Al imaju se i neandertalci pravo boriti za svoje stanište.
I to što Danijel kaže, pokopat će ga vrijeme, samo ste vi svi nestrpljivi da se to dogodi. Joj pa neće za našeg života. Neće, pa?

Tu se slazemo - Postoje i druge religije, politika ih (uspjesno) koristi.
Ali se ne slazem da vjeronauk nije opasan dok je "dobrovoljan".  Jer vrlo lako moze postai obavezan, ako tako odluci vecina demokratskim postupkom (Hitler je na vlast dosao izborima).
Ne treba zaboraviti sta je sve u povijesti religija napravila ljudima.. krizarski ratovi u ime "istine " u bibliji su samo mali dio toga (krizari su ubijali i djecu  krscana, jer tako pravovjerni idu direktno bogu pa je to ustvari dobro djelo, je'l).  Lov na vjestice u srednjem vijeku... podrska Vatikana fasistickim rezimima za vrijeme i poslije II svetskog rata (Argentina je puna nacista i ratnih zlocinaca koje je Vatikan sklonio tamo).

Neandertalci ima ju pravo govoriti gluposti, ali imamo i mi ostali pravo to proglasiti gluposcu, i to javno i argumentirano napisati, pa ako treba i ismijavati (uostalom, ako je netko dovoljno glup da se stavi u tu sitaciju, ko mu je kriv...)
Medjutim.. tu nastaje dilema - sta ako se umorimo od te borbe sa vjetrenjacama, pa kazemo sami sebi "pametniji popusta.."?
Da li je takav ishod prihvatljiv? 
Pazi, to cak nije u interesu niti neadertalcima.
Ja mislim da je tzv "Social engineering" postao danas neizbjeziv, jer je mijenjanje okolisa gdje ljudi zive u ljudskoj prirodi. 
Kako populacija na Zemlji raste, tako je potreba za regulacijom sve veca. Ne moze se sve prepustiti stihiji gdje pojedinci (Gates, Zuckerberg, Elon i slicni) rade kako se njima cini da je najbolje (za njih).
Povijest se ne pretvara u buducnost po ravnoj liniji..  taj put je vrlo vijugav, pokad i sa zakretanjem od 180°. Treba samo znati kojim smjerom zelimo ici ( i naravno,  tko sto to "mi")
amater

MrWorf

Citat: Teofil  u 30.12.2019. u 20:25:23 sati
"Nikada nisam uspio shvatiti zašto bi netko tko je zaboravio otkud je došao bio toliko uvjeren kamo ide."
Gilbert Keith Chesterton

Baš to, zaboravili smo svoju pagansku vjeru, tojest stare slavenske bogove pa smo sada izgubljeni.  *zubo*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

Arkturus

Citat: bojan  u 30.12.2019. u 20:36:57 sati
...Ali se ne slazem da vjeronauk nije opasan dok je "dobrovoljan".  Jer vrlo lako moze postai obavezan, ako tako odluci vecina demokratskim postupkom (Hitler je na vlast dosao izborima)...
Nitko ne spori da je to vrlo osjetljivo i da je to korak prije uvođenja vjeronauka u obavezno školstvo. Nedavno je bilo i pitanje treba li homoseksualcima dozvoliti brakove? Ja mislim da treba iako je to tek korak do toga da smiju usvajati djecu, protiv čega sam izričito. To su stvari gdje smo na rubu, ali uz oprez se može proći. Bitno je biti svjestan opasnosti. Bitno je znati gdje je granica.
Citat: bojan  u 30.12.2019. u 20:36:57 sati
...Neandertalci ima ju pravo govoriti gluposti, ali imamo i mi ostali pravo to proglasiti gluposcu, i to javno i argumentirano napisati, pa ako treba i ismijavati (uostalom, ako je netko dovoljno glup da se stavi u tu sitaciju, ko mu je kriv...) ...
Jasno da se i mi trebamo boriti i ne dozvoljavat sve. Ali to i radimo. Promijenili smo okoliš, industrijskom revolucijom, a pogotovo sad informatičkom, napravili smo svijet koji je napredan. Prije dvjesto godina o ovom uopće ne bismo razgovarali. Crkvene institucije bi vladale. A dvjesto godina je jako brza promjena. I ljudi sve više shvaćaju da ne treba vjerovati svemu što je napisano. Dok je povezanost bila nešto novo, ljudi su "padali na štos", ali sad više nisu tako naivni ko prije samo deset godina. Razumiju bolje i neće još dugo razni fanatici moći prodavati sve i svašta.

Ja vidim to ovako: nisu oni ti koji vuku natrag, nego mi vučemo naprijed. Mi rušimo njihov zaostali svijet, doslovno smo evoluirali i prilagodili se novom okruženju i samo je pitanje hoćemo li zaostale istrijebiti ili dopustiti da sami polako izumru. Prva opcija je brža, ali krvavija. Ni nametanje ni pretjerano puštanje nisu idealna rješenja. Zato sam za nekakav balans. Daj mu bananu, al nemoj mu dati da ti skače po plantaži. Ima pravo doći do moje ograde, čak i ako mu vidim u očima da ju želi preskočit. To je poanta priče.

Danijel

Citat: Danijel  u 30.12.2019. u 17:51:41 sati
...
Nego, dosta sam trkeljao, idem sad snimiti zvijezdu HD 206610 jer će mi zaći za Bilogoru. :-)

Eto, snimio sam ju. *hopla*

Umalo mi umakla dok sam tu mlatio praznu slamu s vama. *zubo*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Astrobobo

Citat: Astro  u 30.12.2019. u 15:16:30 sati
Neznam jel znate za Davora Pavunu malo njega poslušajte.

Joj  :-( Kloni se Pavune i sličnih trolerskih proroka. Pavuna je običan redikul. Svi oni propagiraju sami sebe, a ne neku vjeru. Samo zato da bi se osjećali važni u svojim malim i nebitnim životima. Dovoljno je otići pod tamno nebo da bi shvatili kako smo krhki, i da se stavimo u kontekst univerzuma. A upravo te neke nebitne vjerske knjige te zatupljuju s pričama da smo centar svemira, i daju nam lažnu sigurnost da smo "bitni", nekome, nekom višem smislu. Samo što ipak nismo, a onda kad shvatimo da smo svemiru nebitni, ta "prenesena značenja" su vrlo brzo raskrinkana kao obična manipulacija. Jer prije 500 godina se interpretiralo na jedan način, sad se interpretira na drugi. Nema razlike. Nema ni 100 godina da žene nisu imale pravo glasa - dalje od toga neću ni ići. Zamisli kako je bilo prije 500 godina, i što se tada "interpretiralo".

Završit ću s ovim komentarom Korada - svatko se mora jednom suočiti s beskonačnošću svemira https://youtu.be/k_OffMzEEDg?t=654
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Teofil

Citat: Danijel  u 30.12.2019. u 22:45:42 sati
Eto, snimio sam ju. *hopla* Umalo mi umakla dok sam tu mlatio praznu slamu s vama. *zubo* 
Kak' si se zalaufo, pokorit ćeš regiju!   *tu*

Ovo je izvan teme, al' šef nije izdržo, a ni ja...

MrWorf radi izvrsne fotke s još izvrsnijim spajkićima sjajnih zvijezda. Tu mu pomaže spajder njegovog velikg Newtona.

U tom smislu, moj prvi zadatak u 2020. bit će izrada nešto debljeg četverokrakog spajdera koji ću staviti ispred objektiva mojeg C8 SC.

Danas sam kužio stvar - radio sam 2. obradu snimki kometa C/2017 T2 PanSTARRS iz RAW formata, što je petljavije u odnosu na JPG, ali daje ukupno bolji rezultat. Ali brate ipak tu nešto fali...!?  Naravno, ..... spajkići!!!  :-)

Dakle, Striboru i ostalima možeš natapirat' frizuru - dodati spajkiće...
Najmoćnije riječi:   volim te,   oprosti,   opraštam ti

Fotografije razvrstane u 25 albuma:
https://www.flickr.com/photos/zlatko_f_k/albums

bojan

Znači Bibliju čitao nisi nego se oslanjaš na engleske stranice koje vade riječi iz konteksta
Pa to je citiranje, ne?....

Znanstvenika koji o takvim stvarima govore je malo jer se svi  kao i vi vjeru zbog ljudi koji su vjeru uzeli na svoju korist zamrze i ne žele čuti ništa drugo
Ne kuzim ovo sasvim...
Medjutim, IMO vjera kao "state of mind" nije nikakva vrlina, to je prije zatvorenost, lijenost uma, ili pak strah od promjene.. u biti posliedica evolucuje.
Bjezanje od opasnosti (kad agresija vise ne pomaze) je vrlo cesto korisna strategija sa stanovista odrzanja individue ( pa onda i vrste).
Prava vrlina je to shvatiti i onda biti spreman za prihvacanje novih ideja.. samo tako se ide naprijed.
(BTW, da li biblija igdje, direktno ili "u prenesenom znacenju" spomine evoluciju? Ja mislim da ne...)
Danas, u eri interenta (kad svatko, ama bas svatko) moze publicirati bilo sto, postaje prevazno znati kako izolirati informaciju (dakle onu koja je provjerljiva, (prema Karl Popper-u) od bijelog suma koji dominira.
Treba se educirati.. i sebe i druge. 
amater

Danijel

Citat: Teofil  u 30.12.2019. u 23:27:45 sati
Kak' si se zalaufo, pokorit ćeš regiju!   *tu*

Ovo je izvan teme, al' šef nije izdržo, a ni ja...

MrWorf radi izvrsne fotke s još izvrsnijim spajkićima sjajnih zvijezda. Tu mu pomaže spajder njegovog velikg Newtona.

U tom smislu, moj prvi zadatak u 2020. bit će izrada nešto debljeg četverokrakog spajdera koji ću staviti ispred objektiva mojeg C8 SC.

Danas sam kužio stvar - radio sam 2. obradu snimki kometa C/2017 T2 PanSTARRS iz RAW formata, što je petljavije u odnosu na JPG, ali daje ukupno bolji rezultat. Ali brate ipak tu nešto fali...!?  Naravno, ..... spajkići!!!  :-)

Dakle, Striboru i ostalima možeš natapirat' frizuru - dodati spajkiće...

Navodno ima neki programčić kojim možeš staviti spajkiće naknadno. Nemam pojma kak se zove, zna netko? *šok*

E da, da ne trolamo temu. Dakle pljuck, psov, hračk itd. *zubo*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Astrobobo

Citat: Danijel  u 31.12.2019. u 00:41:45 sati
Navodno ima neki programčić kojim možeš staviti spajkiće naknadno. Nemam pojma kak se zove, zna netko? *šok*

Star Spikes Pro, odličan je. Ja ga koristim za napuhavanje sjajnih zvijezda na širokokutnim fotkama. https://www.prodigitalsoftware.com/StarSpikesPro4.html
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Grahlom

Citat: Arkturus  u 30.12.2019. u 19:28:30 sati
Ovdje se lomimo.
Nije religija politika, nego politika iskorištava religiju za maltretiranje i vladanje.
Crkva nije isto što i religija. Crkva je politička institucija, religija nije institucija.
Treba biti jako oprezan u ovom području jer se svi odmah počupaju jer svatko ima neku svoju asocijaciju kad se kaže religija.
Ne znam ako si primijetio, ali svi nesvjesno postaju diskriminatori. Kao, postoji samo kršćanstvo, drugi nisu bitni. A što je s islamom, budizmom, hinduizmom? Ima gomila toga što spada pod religiju i ne nameće se sve društvu. Religija je samo pojam, a opasni su ljudi. Kad ja kažem religija onda mislim na pojam koji to predstavlja, bez crkve, vjeronauka, ovog, onog.

I dalje mislim da vjeronauk u školi nije opasan dok je izborni, a da je odraz velike zatucanosti društva, je. Al imaju se i neandertalci pravo boriti za svoje stanište.
I to što Danijel kaže, pokopat će ga vrijeme, samo ste vi svi nestrpljivi da se to dogodi. Joj pa neće za našeg života. Neće, pa?

Istina, u ovoj raspravi kad kazem religija mislim samo na one cije svete knjige pozivaju na grozna djela. Nisam bas puno citao o Dzainizmu, ali kao sto je Sam Harris rekao, sto su Dzainisti radikalniji to se manje moras brinut o njima. Nemam nikakav problem zivjeti sa ljudima koji vjeruju u takvu religiju dok god se ne uplicu u tude zivote.

Za vjeronauk u skoli smo vec prosli, cini mi se da nisi roditelj i ne shvacas koliko bolno to moze biti za dijete, a i lose za drustvo.
Nadam se da ga hoce pokopati drustvo, ali to ce se desiti samo raspravljanjem i edukacijom, a ne samo po sebi.
Culi smo sve sto se desava u Americi, gdje ucitelji uce djecu kako je evolucija glupost.
https://en.wikipedia.org/wiki/Teach_the_Controversy

Đeno

Žao mi je što nisam sudjelovao,  bio sam spriječen i nisam se mogao pridružiti vašoj raspravi. Drago mi je što su prevladavali više znanstveni stavovi nego oni neznanstveni. Jedinu zamjerku koju je trebalo ispraviti u raspravi da se nikako ne smije filozofiju i religiju poistovjećivati, s terminima kao što su filozofija kršćanstava, filozofija religije i slično. Ljudi koji to čine, su neupućeni u znanost, naime postoji velika razlika između filozofije i religije. I to je bilo jako bitno za naglasiti. Pozitivno  iznenađuje da ste težište rasprave prilično usmjerili na pitanje vjeronauka u školskom obrazovanju, a vidim da ima mnogo zainteresiranih u vezi s tim, pa sam slobodan preporučiti na tu temu vrlo stručno štivo o sukobu religije i evolucije koju sam nedavno pročitao ,,Vjera protiv činjenica" U tom smislu vjerujem da nije na odmet to pitanje otvoriti u našoj rubrici Znanstvene rasprave, pod naslovom ,,Svjetski poznat biolog: Zgrožen sam time što Hrvatska djeci radi vjeronaukom"   *tu*   
Nek samo rotira...

Đeno

Čestitam i zahvaljujem!

Izbrisana je znastvena tema, koja temeljito govori o nespojivosti Darwinovve teorije evolucije i religije.
To mnogo više govori o našoj društvenoj klimi od bilo kojeg komentara.  *šešir* 
Nek samo rotira...

🡱 🡳