Promatranje iz Virovitice

Autor Teofil, 29.07.2020. u 09:11:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Teofil

Teofil

Na mrežnim stranicama lokalnoga glasila objavili su članak o promatranjima protekloga tjedna:
https://www.icv.hr/2020/10/planet-mars-je-zvijezda-jeseni-viroviticani-teleskopom-promatrali-mjesec-jupiter-saturn-i-mars/

U vremenu prethodne velike opozicije Marsa 2003. godine Virovitičani su 10/11 kolovoza proveli noć na "Krovu Slavonije" (Krndija, 792m). Na tornju odašiljača Marija je lijevo, u sredini je Robert, a Danijel je desno.
Snimanje Marsa web kamerom by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Na odasiljacu - povrh Kapovca by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Teofil

Ako zdravlje i labavije epidemiološke mjere pruže priliku, tijekom 2021. planiram javno promatranje u Virovitici oldtimer-teleskopom (teleskopima).

Frenki

Citat: Teofil  u 11.01.2021. u 20:54:32 sati
Ako zdravlje i labavije epidemiološke mjere pruže priliku, tijekom 2021. planiram javno promatranje u Virovitici oldtimer-teleskopom (teleskopima).

*tu* . Svi se nadamo popuštanju mjera u 2021. i jednoj normalnoj godini. :-)
Teleskopi: Celestron 9.25", SW 250 PDS, SW ED80/600ED, maksutov 90 i 127mm, hiberion 17mm, omegon 5mm,40mm.32mm,15mm.10mm,....,
Montaže: SW HEQ5 pro GoTo, EQ5,SW AZ GoTo Meade LXD75 OnStep
Kamere: ASI120, Omegon Pro veTEC 533
Dalekozor: Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo: Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D, 50mm, 50mm f1.8, Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang f2 16mm,500m f 6.3, Omegon tracker Lx3

Teofil

Večeras, vedro zimsko nebo i gotovo puni Mjesec motivirali su me isprobati vintage Newton "Apollo" 114/900mm.

Prije dva tjedna očistio sam i kolimirao optiku, a danas je ovu optičku cijev po prvi put u 45+ godina nosila i usmjeravala CG-5 AS/GT montaža radi generalne probe, nadam se, ovogodišnjega javnog promatranja ovim vintage  teleskopom.

Po običaju načinio sam nekoliko kakvih-takvih snimki Mjeseca pomoću mobitela i starog digitalca Sony Cyber-shot 10.1 pridržavanjem rukom iznad okulara f=20mm i f=10mm (barela 24.5mm). 

Vintage Newtonian "Apollo" 114/900mm by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Vintage Newtonian "Apollo"  114/900mm by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel

Jel to onaj iz ex. AD M.D.Bogdanić?  *šok*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Teofil

Citat: Danijel  u 27.01.2021. u 01:14:55 sati
Jel to onaj iz ex. AD M.D.Bogdanić?  *šok*
Da to ja taj Newton.

Što smo stariji, s nostalgijom u glavi vrtimo filmove nekih davnih promatranja i s ovim teleskopom.
Prvi vlasnik ovaj teleskop dobio je na poklon 1974. od oca iz Z. Njemačke. On se prestao zanimati astronomijom i krajem 1970-tih otkupljen je od njega nakon što smo zaradili novac čišćenjem novosagrađenih zgrada.

Manje je poznato da je ovaj teleskop poslužio i u projektu "Nebo na poklon". Naime, Ivica Skokić je, kao volonter spomenutog projekta pokrenutog u Splitu, prenio ovoga Newtona u OŠ Voćin gdje je neko vrijeme poslužio učenicima za promatranje nebeskih objekata.

Najmanje je poznata epizoda u kojoj je ovaj teleskop 2007. ostavljen u dijelovima u otključanoj i napuštenoj prostoriji ex vojarne u Virovitici.
Tko zna gdje bi završio da ga nije prepoznao Slavko Lančić...

Nadam se da će pandemija posustati i već ove godine Virovitičani imati priliku promatrati nebeske objekte ovim vintage teleskopom.
Očistio sam optiku, a zrcalo staro 45+ godina je u izvrsnom stanju - kao da je jučer izašlo iz tvornice.

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Teofil

U utorak 5. travnja 2022. organizirao sam promatranje teleskopom za učenike 3. i 4. razreda OŠ Vladimir Nazor u Virovitici, po prvi put na novouređenom Školskom trgu ispred nove školske sportske dvorane.

Ekološka rasvjeta nije odviše ometala promatranje na najvišoj prirodnoj uzvisini u Virovitici, tri metra visokoj pješčanoj dini, svjedoku stepske klime iz davne prošlosti nakon isušenja Panonskoga mora.

Za promatranje su korištena dva teleskopa:
- Celestron SC 203/2032mm / montaža CG-5 AS-GT + planetarna kamera ZWO ASI 120MC-S spojena na prijenosno računalo /SharpCap/ i
- Meade akromatski refraktor 90/800mm / montaža SW AZ-3, okular f = 25mm povećanje 32x.

Većina učenika bila je u pratnji roditelja koji su također iskoristili priliku promatrati i dobiti odgovore na postavljena pitanja. Nije prošla nezapaženo cijela obitelj s četvero djece, od kojih je najmlađa djevojčica predškolskog uzrasta brzo naučila u okularu izoštravati sliku i ručno slijediti Mjeseca azimutalnom montažom (!).

Velikim teleskopom se u početku elektronski promatralo Mjeseca. Karta Mjeseca poslužila je za identifikaciju velikih kratera. U južnom dijelu Mjeseca posebno su se isticali krateri Janssen, Fabricius i Metius. Prve Sunčeve zrake dotakle su vrhunce kratera Brenner (Gopčević). Sjevernije u Moru kriza izvrsno su se uočavali manji krateri Peirce i Picard. 

Zatim je veliki teleskop poslužio i za vizualno promatranje Mjeseca, te Velike Orionove maglice (M42), Vlašića-Plejada u Biku (M45), dvostrukog skupa u Perzeju (NGC864/NGC884) i dvojne/višestruke zvijezde Mizar/Alkor u Velikom medvjedu. Zelenim laserom pokazivao sam kako pronaći Sjevernjaču te sjajne zvijezde Velikog zimskog šesterokuta.

,,One-man band", zaokupljen predavanjem i odgovorima na pitanja, nisam iskoristio mogućnost kamerom usput snimiti pokoji video zapis Mjesečevih kratera radi dokumentiranja viđenoga.
Bila su dovoljna samo ,,dva klika mišem"...

Danijel

Ovo je super. De mi dojavi kad budeš opet organizirao tako nešto, došao bih i ja. *da* *tu*

Teofil

Citat: Danijel  u 10.04.2022. u 00:51:24 sati
Ovo je super. De mi dojavi kad budeš opet organizirao tako nešto, došao bih i ja. *da* *tu* 
Ove školske godine planiram promatranje i za učenike viših razreda te po prvi put kod jedne od Područnih škola.
Kad dođe na red Područna škola u Svetom Đurđu, moći ćeš došetat' u šlafroku i papučama.  :-)

Promatranje 5. travnja - prije fajrunta, svjetlopis "usklađen sa Zakonom".  *palica*

ediglavas

Djeci takvi događaji dugo ostaju u pamćenju, možda neko i usmjere na odabir životnog  zanimanja  *pljesk*

Teofil

Tjedan dana poslije prvog promatranja u utorak 12. travnja 2022. organizirao sam drugo promatranje teleskopom za učenike OŠ Vladimir Nazor na istom mjestu - Školskom trgu.

Na zaslonu prijenosnog računala učenici su vidjeli sliku Mjesečevog reljefa s većim povećanjem (teleskop Celestron SC 203/2032mm + kamera ZWO ASI 120 MC-S). Teleskop SW Maksutov 150/1800mm poslužio je za vizualno promatranje Mjeseca pri povećanju 90x. Nakon skidanja kamere s C8, pomoću ovog većeg teleskopa promatralo se dvojne zvijezde, otvorene skupove zvijezda i Veliku Orionove maglicu M42.

Ovo je bilo promatranje namijenjeno učenicima viših razreda. Posebnu pohvalu zaslužuje prof. Marijana Jengić koja je nazočila promatranju s većinom učenica i učenika kojima je razrednica.

Đački dom u Virovitici od mjesta promatranja udaljen je samo 20-tak metara pa je na promatranje došla i veća grupa srednjoškolaca u pratnji pazitelja. Svi učenici dobili su odgovore na pitanja iz astronomije, astrofozike i astronautike.

Svojim poznavanjem astronomije i iskustvom rada teleskopom vrijedan doprinos ovom promatranju dao je Danijel (šef ovog Astroforuma), koji je ostao do kraja promatranja, pomogao raspremiti i prenijeti svu opremu.  *tu*

tome

Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Teofil

tome,
hvala ti za osvrt.  *šešir*

🡱 🡳