EQ6-R Pro - PPEC

Autor Zeleni_Zub, 24.06.2021. u 16:49:08 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zeleni_Zub

Po internetu citam sve i svasta pa bi mi godio koji savjet iz prve ruke  *zubko*

Zanima me koji je najbolji nacin za raditi PPEC trening? Putem hand controlera ili preko eqmod/ascom-a pa da spremam profile?
Naravno volio bih da PPEC uradim samo jednom i da to upamti, koliko sam shvatio EQ6-R ima neku vrstu encodera na worm gearu pa tako uprati na kojem je polozaju sto omogucava trajni PEC?
Je li mogu koristiti praćenje sa PPEC zajedno sa guidingom?
Nadam se da ne moram raditi PEC trening prije svake sesije  :-(

Svaka pomoc je dobrodosla!  *ritmika*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

vzr

Ako je PEC korekcija periodicne greske za jednu sesiju (snimi se profil pa se koristi), PPEC permanentna korekcija periodicne greske (snimi se profil pa traje zauvek) vodjenje mozes slobodno nazvat "Live PEC" koji stalno radi u realnom vremenu. Ja mislim da ako imas vodjenje, uopste ti ne treba PEC, permanentan niti ikakav. Vodjenje resava toliko problema ukljucujuci i lose useveravanje i smanjuje sam PE a sa druge strane PEC/PPEC je dodatna tacka spoticaja koja se upravo oslanja na to da teleskop mora biti savrseno PA i drif align.

Inace mozes ti i PEC preko EQMOD-a da uradis samo jednom i da stalno koristis taj profil cak i ako nema enkodera, ali onda teleskop mora ici u parkirni polozaj nakon svake upotrebe. Cak je i preciznije od PPEC-a same mehanike jer rezoluciju treninga ne limitira rezolucija ST4 porta ali onda masis celu poentu zasto je proizvodjac dodao PPEC i te opticke enkodere, a to je upravo da bi mogao bez vodjenja, laptopa, mnogo kablova i softvera da radis duze ekspozicije sa kracim fokalnim daljinama, recimo teleobjektivima i slicno do 10 minuta.

Rekao si da je svaka pomoc dobrodosla, ja sam sad rekao sta mislim pa kud puklo.
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod | Canon EOS 4000D Stock
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

ivo555

Nije prva ruka ali...

Ja nemam mogućnost za PPEC, ali kad mi je dolazila nova montaža prije dva mjeseca malo sam pogledao po internetu.
Sjetio sam ovog videa, pa ne bi bilo loše da ga cijelog pogledaš, a detaljnije od 15:40. https://www.youtube.com/watch?v=PfvWhx7ozi0
Sve to to možda i nije baš neophodno kako kaže g. vzr, jedino ako imaš prevelik Periodic Error.

Kako odrediti koliki je PE:
Instaliraj PHD2 Log Viewer https://adgsoftware.com/phd2utils/ napravi 5-6 punih ciklusa pužnog vijka (normalni guiding) i pogledaj u analizi koliki ti je otprilike Periodic Error.
Sve vezano za pec od samog kreatora EQmod-a i PECprep-a. https://www.youtube.com/user/chrisshillito/videos

Ja imam sreću da je u odnosu na staru PIC montažu na kojoj sam imao PE oko 20", na Heq5 skoro nemjerljiva.  
Esprit 80 - F5, F4.25, Lacerta 72 - F6, F5.1
Samyang 135 T2.2
Zwo Asi183mm pro
Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod
Picgoto montaža (Filip, Stipe i malo ja)
Astrotrac TT320X-AG, Eq3

https://www.flickr.com/people/ivicaj/

Zeleni_Zub

Hvala vam decki!

Jos cu ja malo razmotriti kroz praksu da li imam potrebe, kao sto velite
Po PHD2 dosad je greska isla uzmedju 0.4" i 1.2" a sa mojom kamerom i cijevi rezolucija mi je 1.08" po pikselu pa mozda zaista i nije potreban PEC.

Ivo mislim da sam ovaj video vec jednom krenuo gledati pa sam ga samo preletio, odgledat cu citav pa isprobam

Hvala  *da*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

🡱 🡳